Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Roșia Montană: Calea de atac a canadienilor de la Gabriel Resources, după ce România a pus sechestru pe acțiunile companiei

Your browser doesn't support HTML5 video.

România a pus sechestru pe acțiunile deținute de compania canadiană Gabriel Resources la Roșia Montană. Este primul pas pentru încasarea despăgubirilor de la compania canadiană în procesul pe care l-a pierdut cu statul român.

Decizia a fost luată după ce compania a anunțat că rămâne fără bani, deși decizia Curții de Arbitraj arată că țara noastră ar trebui să primească aproape 10 milioane de dolari. Compania critică măsura și spune că ar putea contesta decizia.

Statul român, prin ANAF, a trimis o notificare către compania canadiană Gabriel Resources la finele lunii trecute, prin care a demarat sechestrul asigurător pe acțiunile deținute în proiectul Roșia Montană, spun surse politice. Asta înseamnă că acțiunile nu mai pot fi vândute.

Marcel Ciolacu, premierul României: „Îşi face datoria ANAF-ul. Am câştigat un proces, s-au pornit procedurile legale. Presupun că şi ei dacă câştigau procesul făceau la fel".

Luna trecută, Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a dat câștig de cauză țării noastre în cazul proiectului minier Roșia Montană și a decis că Gabriel Resources trebuie să achite 10 milioane de dolari cheltuieli de judecată.

Citește și
rosia montana
Ministerul Finanţelor, despre cazul Roşia Montană: Termenul pentru analiza hotărârii a fost prelungit la 90 de zile
Gabriel Resources critică decizia

Christian Năsulea, profesor de economie: „Este o încercare de a recupera banii pe care îi datorează Gabriel Resources. Având în vedere anunțul făcut de companie cu privire la faptul că nu mai deține lichidități suficiente pentru a acoperi cheltuielile de judecată pe care ar trebui să le plătească, statul român pare să dorească să recupereze prejudiciul prin acest sechestru. Gabriel Resources are posibilitatea să facă apel”.

Într-un comunicat, Gabriel Resources critică măsura prin care statul român a solicitat restricții privind vânzarea sau transferul acțiunilor deținute de companie la filiala din România - Roșia Montană Gold Corporation.

Mai mult, canadienii spun că evaluează posibilitatea de a contesta decizia Tribunalului de Arbitraj din luna martie pe care o consideră "profund viciată".

După ce acțiunile i s-au prăbușit pe bursa canadiană, compania spune că mai are 1,5 milioane de dolari, bani care se vor termina în mai. Gabriel Resources este acum în căutare de fonduri, dar semnalează că "există un risc semnificativ ca o finanțare suplimentară suficientă să nu fie disponibilă".

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult