România va trebui să ajungă la un consum aproape dublu de energie din resurse regenerabile până în 2030. Ce spun deputații
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Este o nouă directivă, aprobata astăzi, în Parlamentul European. Pentru a îndeplini acest obiectiv, deputații le cer autorităților naționale să urgenteze aprobarea autorizațiilor pentru parcurile eoliene și fotovoltaice.
Parlamentul European reunit în sediul de la Strasbourg a decis ca până în 2030, sursele regenerabile vor trebui să asigure 42,5% din consumul de energie al Uniunii Europene.
E un obiectiv îndrăzneț, care cere investiții majore în aproape toate statele membre.
În prezent, în Romania, producția de energie regenerabilă ajunge la 24%, în scădere ușor față de 2020.
Deci țara noastră aproape că trebuie să își dubleze producția dacă vrea să respecte directiva europeana. Prin repower eu, un capitol care acum face parte din PNRR, tara noastră primește 1,4 miliarde de euro fonduri europene pentru proiecte care ar trebui să-i crească independența energetică, inclusiv prin creșterea producției de energie verde.
Oficialii europeni vor că țările membre să simplifice procedurile pentru autorizarea noilor centrale.
Vă prezentăm producția de energie la nivel național, marți seară, după tipul ei de generare (sursa: Transelectrica):
Pentru cele aflate în zone prioritare, nu ar trebui să depășească un an.
În prezent, conform specialiștilor din domeniu, acordarea autorizațiilor poate ajunge la doi ani, lucru care descurajează investitorii.
Legislația europeană va intra în vigoare după ce vă fi aprobată în mod oficial de Consiliul European, o procedură formală care este de ordinul săptămânilor.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: legislatie , parlamentul european , energie verde
Dată publicare: 12-09-2023 19:41