Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Rectificare bugetară. 20 de miliarde de lei au rămas necheltuiți în prima jumătate de an

Your browser doesn't support HTML5 video.

Guvernul pregătește prima rectificare bugetară pe anul acesta, una care aduce mai mulți bani pentru majoritatea ministerelor.

Totuși, premierul Florin Cîțu spune că este supărat, pentru că unii dintre miniștri au cerut în plus bani, deși au rămas cu proiecte pe hârtie și cu fonduri necheltuite, pentru care România s-a împrumutat deja.

Chiar dacă economia va fi în creștere, deficitul la buget va fi uriaș la final de an, din cauza pandemiei.

20 de miliarde de lei au rămas necheltuiți în prima jumătate de an, spune premierul. Sunt bani pe care ministerele i-au avut în bugete, dar pe care nu au reușit să-i folosească pentru investiții, inclusiv cu fonduri europene.

Florin Cîțu: ”Trebuie să finanțăm un deficit de 80 de miliarde de lei, supărarea mea e că mă duc să mă împrumut și apoi să nu cheltuim banii. Sunt ministere care, pe anumite proiecte, au execuție zero”.

Citește și
Florin Citu, Klaus Iohannis
Rectificare bugetară. Administrația Prezidențială primește 12 milioane lei, iar M. Muncii pierde 2,78 miliarde

Cătălin Drulă, șeful de la Transporturi, a fost vizat: ”La Ministerul Transporturilor ar trebui să iau bani, nu să dau bani, după execuția bugetară”.

În replică, Cătălin Drulă spune că ministerul pe care îl conduce are recorduri la fonduri europene și garantează că va reuși să cheltuie toți banii.

Potrivit unei variante de lucru a rectificarii, ministerul Muncii apare cu cel mai mare minus, de peste 2,7 miliarde de lei. Totuși, ‘’este o veste bună, pentru că a scăzut deficitul la pensii'', explică premierul.

Pe de altă parte, dintre ministerele cu cele mai mari suplimentari de fonduri sunt Ministerul Sănătății – cu 3,5 mld de lei și Ministerul Dezvoltării cu 1,8 miliarde de lei.

Deși rectificarea este una care aduce bani în plus aproape în toate ministerele, nu toate vor primi pe cât se așteaptă. De pildă, ministrul Economiei a cerut 60 de milioane de lei, pentru a plăti restanțele din programul pentru antreprenori Start-up Nation, dar se pare că va primi doar 40 de milioane.

Și ministrul Dezvoltării a cerut mai mulți bani, pentru programul de dezvoltare locală, dar ar putea primi mai puțin de jumătate față de cât voia. Decizia finală va fi luată la jumătatea lunii.

La începutul anului, Guvernul estima un deficit bugetar de 7% din PIB, adică venituri mai mici cu 80 de miliarde de lei față de cheltuieli. Florin Cîțu vorbește însă de o creștere economică de 10, dublu față de cea estimată la începutul anului.

Adrian Codirlasu, Asociația Analiștilor Financiari: ”Comisia Europeană ne-a adus aminte că suntem în procedura de deficit excesiv, deci atenție mare la cheltuieli, iar până în 2024 trebuie să scădem la sub 3% din PIB cu deficitul”.

Comisia Europeană estimează pentru țară noastră un avans de 7,4% față de 2020, printre cele mai mari din Uniune.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult