Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Reacția lui Iohannis la decizia Guvernului de a renunța la SPP: ”Mi se pare o non problemă”

Preşedintele Klaus Iohannis a comentat miercuri, la Bruxelles, în cadrul unei discuții cu jurnaliștii, decizia miniștrilor din cabinetul Dăncilă de a renunța la SPP.

"Avem două dosare. MCV ţine de Comisia Europeană şi ţine evident şi de felul în care preşedintele Juncker vede lucrurile şi aici cred că putem să fim optimişti. Repet, depinde în mare măsură de noi dacă avem suficientă înţelepciune să avem o legislaţie pe Justiţie care este şi modernizată şi rezonabilă şi poate fi acceptată în varianta cea mai bună şi funcţionează bine, atunci lucrurile vor fi uşor de rezolvat pe MCV. Oricum, formatul de negociere este dat instituţional de MCV pe aceste teme şi aici de partea noastră negociază Guvernul, trebuie să spunem foarte clar. În celălalt dosar - Schengen - este un dosar unde Comisia are o opinie, dar decizia se ia în cadrul întâlnirii miniştrilor de Interne şi Justiţie, unde statele membre au un cuvânt greu de spus", a mai spus Iohannis.

"Aceste discuţii pe Justiţie cert nu ajută dosarul Schengen. Dacă vor strica sau nu, rămâne de văzut. Părerea mea este să ne ocupăm de Legile Justiţiei, să le facem bune, în primul rând pentru români bune, nu pentru altcineva şi atunci putem să continuăm probabil cu oarece succes şi discuţiile pe Schengen", a spus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că renunţarea de către membrii Guvernului la Serviciul de Protecţie şi Pază este e o non-problemă. "Nu știu. Nu m-a preocupat, mi se pare o non problemă", a declarat Iohannis.

"În tratate nu este prevăzut aşa ceva şi, dacă se poartă o discuţie, ea se poartă în termeni politici şi nu cred că se poate trage o concluzie pentru negocierile care vor avea loc acum. Această abordare am putut să o observ şi în cadrul PPE, care s-a exprimat foarte recent pe această chestiune şi vocea PPE contează în această ecuaţie, unde criteriul stat de drept, cel puţin acum, nu poate fi luat în considerare din foarte multe motive. Nu cred că aici se pune vreun fel de problemă pentru România, nici nu a început cineva să considere că în România nu mai funcţionează statul de drept. Nu trebuie să intrăm în panică, aşa, din oficiu şi din orice temă. Faptul că avem discuţia pe Legile Justiţiei este o chestiune care ţine de politica românească şi eu sunt optimist că se poate rezolva. Statul de drept este o chestiune care este vitală pentru România, dar, în acelaşi fel, şi pentru Europa şi nu a fost pus sub întrebare sau nu au fost îndoieli în această privinţă nici acasă, nici la Bruxelles", a spus Iohannis.

Citește și
Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, in prima sa vizita oficiala in Romania.
Avertismentul lui Juncker. ”Discuţiile despre MCV şi Schengen se vor pune în alţi termeni”

"Este o abordare politică, în primul rând nouă, şi eu, în general, în politică sunt destul de deschis la abordări care, cel puţin până acum, nu au fost încercate, nu trebuie barate. Este, însă, o chestiune şi de legislaţie europeană, dacă s-ar merge pe liste transnaţionale, la modul că ele se statuează şi în sistemul electoral. Atunci discuţia trebuie purtată pentru alt ciclu electoral, fiindcă atunci ar trebui schimbate tratatele, ar trebui să treacă prin validări în Parlamentele naţionale şi este, după părerea mea, puţin probabil ca acest lucru să se întâmple până la începutul lui 2019. În această discuţie cred că putem să fin destul de deschişi, să începem cu o discuţie politică şi să vedem până unde se ajunge", a afirmat Iohannis.

Totodată președintele Iohannis a mai spus că a purtat o discuție cu Liviu Dragnea fără a detalia însă ce au discutat cei doi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult