Reacția lui Dragnea la planul de organizare a alegerilor și a referendumului în secții diferite
Your browser doesn't support HTML5 video.
Câțiva social-democrați au vorbit despre organizarea unor secții diferite pentru fiecare dintre cele două scrutine. "Spun lucruri trăsnite", a fost replica șefului de partid, Liviu Dragnea. Opoziția a acuzat PSD că "dorește să saboteze referendumul și să influențeze participarea la vot astfel încât acesta să nu fie validat.”
Klaus Iohannis, preşedintele României: "E cert, voi convoca referendum pe 26 mai fiindcă aşa nu se mai poate. PSD continuă asaltul asupra justiţiei declanşat de când au preluat guvernarea . E atributul meu ca preşedinte să cer populației să şi exprime voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Trebuie să lăsăm cetăţenii să decidă pentru că aceşti psd-iști au pervertit semnificaţia votului şi încearcă să deturneze semnificaţia statului."
Social-democraţii şi-au făcut strategia privind referendumul pe justiţie înainte ca şeful statului să anunţe oficial convocarea scrutinului. Câţiva dintre liderii partidului propun ca votul pentru alegerile europarlamentare să fie separat de cel pentru referendum. Reporter: Colegii d-vostră au spus că vor fi secţii diferite. Dragnea: Copiii spun lucruri trăsnite.
Klaus Iohannis: "E ilegitiă emiterea unui OUG înainte ca voinţa cetăţenilor să fie exprimată. De ce vă e frică de refrendum, domnilor psd-iști? De ce în loc să încurajaţi oamenii să meargă la vot ameninţaţi că faceţi secţii separate de vot?”
Colegii lui Liviu Dragnea, Mircea Drăghici şi Cătălin Rădulescu, au susţinut că legea referendumului nu permite organizarea simultană a celor două voturi. Însă textul legii îi contrazice.
"Ambele scrutine se realizează în cadrul acelorași secții de votare, operațiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleași birouri electorale, constituite potrivit legii", se arată în lege.
Opoziția acuză că prin încercarea de a organiza secţii diferite pentru referendum, PSD încearcă să-i descurajeze pe oameni să nu mai voteze. Referendumul este valabil numai dacă la urne se vor prezenta cel puţin 30% dintre alegători, adică 5,6 milioane de români ar trebui să voteze.
Ludovic Orban, preşedinte PNL: "Dragnea fost deja condamnat pemtru fraude electorale la referendum. Orice încercare a PSD de a afecta dreptul cetăţenilor la referendum îi pune în situaţia de a afecta dreptul la vot."
Dacian Ciolos, copreşedinte USR-PLUS: "De fapt, PSD doreşte sabotarea referendumului şi să influenţeze participarea la vot astfel încât acesta să nu fie validat."
La ultimele alegeri pentru Parlamentul European, prezenţa a fost puţin peste 32%. Analiştii politici l-au avertizat pe preşedinte că numai în condiţiile unei prezenţe de cel puţin 40% la votul pentru euroalegeri se va atinge şi pragul pentru validarea refrendumului. Tot ei spun că amplasarea urnelor în săli sau clădiri diferite ar descuraja votul. Cristian Pârvulescu, analist politic: "Se va putea controla fuxul către una sau alta dintre secţii. Există un risc evident că prezenţa la referendum să fie mai mică, dar aceste lucruri au fost discute cu preşedintele, preşedintele era conștient că aceste riscuri există."
160 de milioane de euro a costat cel mai recent referendum, cel pentru modificarea constituţiei şi redefinirea termenului de familie. Aceeaşi sumă s-ar cheltui de două ori dacă executivul va organiza două rânduri de secţii, aşa cum îşi doresc unii liderii PSD.
Mai mult, este posibil ca în unele ambasade sau misiuni consulare să nu exista spaţii suficiente pentru secţii diferite. Votul din diaspora a fost profund afectat la alegerile prezidenţiale din 2014 când românii au stat la cozi nesfârşite pentru a ajunge la urne.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis , alegeri , Liviu Dragnea , sectii
Dată publicare: 28-03-2019 19:06