Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Răsturnare de situație pe scena politică. Moțiunea USR PLUS ar putea fi invalidată

Your browser doesn't support HTML5 video.

Urmează o săptămână de foc pentru guvernul condus de Florin Cîțu. Premierul este amenințat cu moțiuni de cenzură, atât de USR și de AUR, cât și de PSD.

Strânși în ședința chiar în zi de duminică, social democrații au vorbit inclusiv despre organizarea de alegeri anticipate.

Social democrații pot iniția singuri o moțiune de cenzură și pot demite guvernul dacă s-ar alia cu USR. Doar că nici Dan Barna nici Dacian Cioloș nu le-au cerut ajutorul.

Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Nu poţi să foloseşți PSD-ul să depună o moţiune de cenzură şi tu prin spatele uşilor să negociezi ce-ţi doreşți de la primul ministru sau faci un şantaj. PSD-ul nu vrea să fie parte a unui şantaj. Dacă doreşti să-ţi asumi, vii şi semnezi".

Liderul social-democraților a mai introdus în discuție o nuanță. Acesta a invocat legalitatea celor 122 de semnături ale parlamentarilor USR PLUS - AUR de pe moțiunea înregistrată vineri noapte la Parlament. Surse politice susțin că documentul ar putea fi invalidat după ce, în zilele următoare, câțiva dintre semnatari vor reclama că le-a fost falsificată iscălitura.

Citește și
Florin Cîţu
A fost ultima noapte de dragoste și prima de război în Coaliție. Urmează calculele pe scena politică

Marcel Ciolacu, președinte PSD: "Dacă moţiunea alianţei USR-AUR nu ajunge la vot în plen, suntem dispuşi să vorbim cu USR şi AUR să convenim un text al moţiunii, să semneze moţiunea pentru a avea cele 234 de voturi şi în 10 minute o depunem".

Florin Cîțu, prim ministru: "Dacă USR s-a asociat și cu o moțiune cu semnături false, lucrurile încep să arate foarte trist".

În tot acest timp, cu un picior în afara guvernului, USR PLUS caută în PNL un înlocuitor pentru Florin Cîțu. Este condiția pe care liderii uniunii o invocă pentru a renunta la moțiunea de cenzură și pentru a asigura ieșirea din criză politică. Dan Barna a invocat numele actualului președinte PNL, Ludovic Orban, și a șefului consiliului județean Bihor, Ilie Bolojan, ambii fără susținere în partid.

Ilie Bolojan, președinte CJ Bihor: "Dinspre USR, dar și dintre liberali a venit sugestia de prim-ministru Ilie Bolojan. - Nu se pune această problemă".

La începutul săptămânii, miniștrii USR PLUS sunt așteptați să își dea demisiile. La masa Guvernului vor rămâne doar miniștrii din PNL și UDMR.

Conform Constituției, în situația schimbării componenței politice a executivului, premierul trebuie să ceară un nou vot de încredere în fața camerelor reunite.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult