Raportul referitor la activitatea Avocatului Poporului, pe ordinea de zi a plenului Parlamentului
Ludovic Orban a anunţat, luni, că s-a decis convocarea plenului comun al Parlamentului, marţi, potrivit News.ro.
Pe ordinea de zi sunt trecute deja Raportul Avocatului Poporului şi Raportul CSAT.
”În cazul în care se va finaliza raportul Comisiilor reunite privind CNA (...) vom introduce pe ordinea de zi raportul CNA”, a mai declarat Orban.
Întrebat dacă există acord în coaliţie asupra persoanei care să preia funcţia de avocat al poporului, Orban a afirmat: ”Am avut discuţii, cu siguranţă vom ajunge la o înţelegere. Suntem pe punctul de a ne înţelege”.
Anterior, Orban anunţase că în coaliţie s-a decis respingerea Raportului de activitate al Avocatului Poporului.
Comisiile juridice reunite din Parlament au respins, în urmă cu trei săptămâni, rapoartele de activitate ale Avocatului Poporului pentru anii 2019 și 2020.
Potrivit Legii 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, "mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcţie, incompatibilitate cu alte funcţii publice sau private, imposibilitate de a-şi îndeplini atribuţiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces. Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor prezenţi, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului".