Modifica setarile cookie
Toate categoriile

PSD vrea comisie de anchetă în Parlament pentru ”Operațiunea Sparanghelul”

PSD vrea înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru așa numita ”Operațiunea Sparanghelul”, respectiv plecarea muncitorilor români în Germania și în alte țări din Europa.

 

 

De altfel, luni au fost audiați în Parlament miniştrii Muncii şi ai Externelor, Violeta Alexandru şi Bogdan Aurescu, exact pe această temă a românilor plecați la muncă în străinătate. 

”Din păcate, răspunsurile miniștrilor au evitat fondul întrebărilor, senatorii neprimind informații importante concrete legate de organizarea operațiunii, implicarea statului în negocieri, sprijinul acordat cetățenilor români aflați în situații financiare și de sănătate precare în țările de destinație.” - afirmă PSD într-un comunicat de presă.

De altfel, Partidul Social Democrat, împreună cu ProRomania, ALDE și UDMR vor vota înființarea Comisiei comune de anchetă a Parlamentului pentru ”Operațiunea Sparanghelul”.

Citește și
Ferma de sparanghel
Românii plecați la cules de sparanghel vor să se întoarcă acasă: „Nu vrem să murim aici pe capete”

”De asemenea vom vota și înființarea Comisiei comune de anchetă a Parlamentului pentru anchetarea achizițiilor publice pentru combaterea pandemiei pe timpul stării de urgență” - mai spun reprezentanții PSD.

Potrivit senatorului PSD Robert Cazanciuc, Guvernul nu a luat măsuri de siguranţă pentru cei care au plecat la muncă în străinătate.

"În urma discuţiilor, putem să discutăm despre faptul că Guvernul României nu a luat măsuri de siguranţă pentru cei care au plecat la muncă în străinătate. Ministrul Muncii a subliniat în cadrul acestor audieri, în mod repetat, în mod constant, că românii în noaptea de 8/9 aprilie au plecat în Germania pe cont propriu. Ministerul de Externe nu a lămurit dacă această operaţiune a fost rezultatul unui demers diplomatic sau, de asemenea, 2.000 de oameni s-au organizat pe cont propriu cu autobuze, avioane, şi au plecat de la Suceava până în Germania într-o singură noapte. Aş vrea să vă reamintesc că, prin Ordonanţa Militară 7 din 4 aprilie, s-au prelungit restricţiile cu privire la zborurile efectuate către zonele roşii, dar în acelaşi timp s-au făcut excepţii pentru lucrătorii sezonieri, în condiţiile în care la 2 aprilie Institutul Naţional de Sănătate Publică a arătat pe site-ul său ţările considerate 'roşii', printre care Franţa şi Germania", a explicat Cazanciuc, la Senat, potrivit Agerpres.

Senatorul PSD consideră că "este foarte important" dacă au fost făcute demersuri diplomatice pentru plecarea românilor la muncă în străinătate.

"Întrebarea la care nu am primit încă un răspuns a fost dacă Guvernul României a aflat, între 2 şi 4 aprilie, că s-au relaxat condiţiile de risc din Germania, în mod special, şi că românii pot să meargă la lucru chiar sezonier în condiţii de siguranţă. Dincolo de orice chestiuni tehnice, este foarte important să aflăm în perioada următoare dacă într-adevăr au fost demersuri diplomatice şi la cel nivel au fost acestea", a adăugat Cazanciuc.

Preşedintele interimar al Senatului a menţionat că Tratatul de funcţionare a UE garantează libera circulaţie a lucrătorilor în cadrul Uniunii, sub rezerva restricţiilor justificate de motive de ordine publică, siguranţă şi sănătate publică.

"Guvernul României a impus restricţii celor care au lucrat în ţară, dar nu a luat niciun fel de măsură, nu de restricţie, ci de informare a românilor care aveau sau nu aveau contracte şi au dorit să lucreze temporar în străinătate. În această perioadă nu numai că nu s-a luat niciun fel de măsură pentru a încuraja această forţă de muncă să rămână în ţară, deficitul forţei de muncă fiind una dintre principalele noastre probleme, mai mult decât atât pe zona de agricultură s-au şi redus anumite subvenţii pe care guvernele PSD le-au acordat în mod constant", a mai spus Cazanciuc.

El a apreciat munca celor din reţeaua consulară a României.

"Sunt foarte mulţi consuli care au făcut eforturi de a sprijini românii în această perioadă şi merită, ca şi medicii şi alţii, felicitaţi pentru efortul făcut, numai că acest efort trebuie şi cunoscut în ţară şi în străinătate, să ştie românii că există cineva care îi poate ajuta în caz de nevoie. Din păcate, după dezbaterile de astăzi avem aceeaşi concluzie: Guvernul se spală pe mâini de orice formă de răspundere, Ministerul de Externe nu ştie nimic de vreun demers diplomatic, Ministerul Muncii ne spune că 2.000 de români s-au organizat şi au plecat pe cont propriu în străinătate într-o singură noapte", a menţionat Robert Cazanciuc.  

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult