Modifica setarile cookie
Toate categoriile

PSD susține că va elimina pensiile speciale ale parlamentarilor: ”Este un gest normal”

PSD susține că va elimina pensiile speciale ale parlamentarilor. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a anunțat că a depus o inițiativă legislativă, în acest sens.

”Am depus astăzi în Parlament o inițiativă legislativă care prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor. Este un gest normal să îți elimini propriile privilegii ca să ai autoritatea morală să discuți despre veniturile altor categorii care trebuie să aibă aceeași soartă.

Din motive știute doar de cei care au făcut PNRR-ul, pensiile speciale ale parlamentarilor erau ocolite de reforma pensiilor speciale, însă toată societatea așteaptă acest lucru din partea politicienilor. Am avut discuții cu mulți dintre colegi, dar mai ales cu oamenii care ne-au dat votul, iar concluzia e simplă: nu mai e timp de scuze sau acuze. Este timpul pentru vot! Eliminarea pensiilor deputaților și senatorilor este o prioritate!” - a transmis Alfred Simonis, liderul Grupului PSD din Camera Deputaților, într-un mesaj pe Facebook.

Ce prevede inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor

Proiectul de lege are trei articole:

Citește și
Forma finală a legii pensiilor speciale intră în dezbateri la Camera Deputaților. Cum se aplică impozitul de 30%
Forma finală a legii pensiilor speciale intră în dezbateri la Camera Deputaților. Cum se aplică impozitul de 30%

”Art. I. — Capitolul XI Indemnizatia pentru limită de vârstă, conținând articolele 49 și 50, din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă.

Art. II. - De Ia data intrării în vigoare a prezentei legi încetează plata indemnizațiilor pentru limită de vârstă acordate în baza prevederilor art. 49 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 49 din 22 ianuarie 2016, cu modificările și completările ulterioare.

Art. III. - Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor va fi republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouă numerotare”.

În expunerea de motive a proiectului se arată că perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă, astfel că și parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toți cetățenii acestei țări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe baza de contributivitate.

”Ținând cont de faptul că perioada de exercitare a mandatului de parlamentar constituie vechime în muncă și în specialitate, cu toate drepturile prevăzute de lege (în conformitate cu prevederile din Statului deputaților și senatorilor) consideram că și parlamentarii ar trebui să beneficieze, la fel ca toți cetățenii acestei țări, exclusiv de pensie în sistemul public de pensii, pe baza de contributivitate. Prezenta initiațivă legislativă constituie un pas în vederea asigurații echitații intre cetățeni, prin abrogarea articolelor referitoare la indemnizațiile speciale ale parlamentarilor.

Totodată, prin abrogarea acestor prevederi, se vă înregistra un impact bugetar pozitiv, asigurând degrevarea bugetului de stat de plata unor sume consistente. Datele recente arata că la nivelul anului 2022, după data de 10 iunie, (odată cu aplicarea Deciziei CCR, nr. 261/2022) au fost achitate un număr de 583 de indemnizații, cu o valoare totala de 19370146,80 lei.

Menținerea în plata a acestor indemnizații ar pune presiune suplimentara pe bugetul de stat într-un context economic pus la grea încercare de crizele succesive sanitare, economice, geopolitice care s-au abătut asupra tarii noastre în ultimii ani.” - se arată în inițiativa legislativă a PSD.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult