Deputații au adoptat impozitarea cu până la 85% a pensiilor speciale din România
Proiectul legislativ a fost adoptat cu 307 voturi ”pentru” și 1 împotrivă.
Inițiativa legislativă a fost adoptată anul trecut de Senat și nu a figurat inițial pe ordinea de zi a plenului Camerei, fiind introdusă chiar la începutul ședinței.
"Pentru că în această lege (cea privind impozitarea pensiilor care urmează să fie adoptată de Camera Deputaţilor miercuri - n.r.) se face referire inclusiv la categoria parlamentari, pentru a nu exista niciun fel de dubiu de neconstituţionalitate, vă propun ca mâine (joi - n.r), în plenul reunit, să introducem acest proiect la plenul reunit strict pentru articolul care face referire la parlamentari. Aşa cum ştiţi, pentru parlamentari e nevoie de un plen comun care să modifice Statutul parlamentarilor. Preşedintele Comisiei de statut este aici, mâine dimineaţă va face şedinţă, iar pentru acest articol plenul reunit să dea din nou un vot. În acest fel avem o lege constituţională prin care eliminăm toate pensiile speciale din România", a spus liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.
Conform unui amendament de la PSD, PNL şi USR, "pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85%, pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei".
Proiectul a intrat în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este Cameră decizională.
"Toate pensiile speciale din România vor fi impozitate, iar cele care depăşesc 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, urmare a unui amendament iniţiat şi susţinut de PNL şi PSD. În mod similar vom acţiona şi mâine în ceea ce priveşte pensiile speciale ale parlamentarilor, astfel încât să fie îndepărtată orice inechitate socială între pensionari", a anunțat Lâliderul deputaţilor PNL, Florin Roman, într-un comunicat, potrivit Agerpres.
El aminteşte că PNL a susţinut întotdeauna principiul contributivităţii.
"Amendamentul depus obligă PSD să rupă frăţia cu pensiile speciale. Propunerea de impozitare a fost luată prin consens de liderii de grup, iar modalitatea de legiferare respectă deciziile Curţii Constituţionale, care spun că pensiile speciale nu pot fi anulate, dar pot fi impozitate. Astăzi se mai îndeplineşte o promisiune a PNL făcută în perioada campaniei electorale, când am promis oamenilor echitate socială şi tăierea pensiilor speciale.”
Decizia a fost luată de deputaţi la începutul şedinţei plenului Camerei. Proiectul de lege, iniţiat de senatorul PSD Liviu Pop, a fost adoptat de Senat în anul 2019.