Modifica setarile cookie
Toate categoriile

PSD nu va sprijini în Parlament „amendamentul Iohannis” al PNL. Ciolacu: „Nu e o prioritate pentru mine sau pentru Guvern”

Biroul Permanent Naţional al PSD s-a reunit, luni, în şedinţă, pentru a discuta şi proiectul PNL care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze la alegerile parlamentare. În final, social-democrații au votat împotriva acestui demers.

UPDATE: Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat luni, la sediul partidului, după votul PSD privind proiectul PNL prin care preşedintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare, că această lege nu e o prioritate nici pentru el şi nici pentru Guvern, nici pentru PSD.

Premierul a precizat că mai sunt anumite categorii socio-profesionale care nu pot candida, decât dacă-şi dau demisia, precum magistraţii sau prefecţii, dar nu este de acord cu nicio extindere a acestei legi.

”Am spus foarte clar în cadrul BPN că ne asumăm o decizie. Dacă am fi vrut să continuăm anumite bâlbâieli în care spuneam că lăsăm liber parlamentarilor, după voinţa proprie. În momentul acesta avem o decizie. Nu ştiu dacă mai avem un act normativ”, a afirmat Marcel Ciolacu.

El a infirmat că PSD ar fi fost încurcat de o candidatură a lui Klaus Iohannis.

Citește și
Nicolae Ciuca, Klaus Iohannis
Aviz „nefavorabil” de la CES pe „amendamentul Iohannis” depus de PNL la legea electorală. Cele două mari argumente

”Această lege nu e o prioritate nici pentru mine, nici pentru Guvernul României şi nici pentru PSD”, a declarat Ciolacu, arătând că nu a avut nicio discuţie cu cei de la PNL pentru susţinerea acestui demers.

”Părerea mea este că am evoluat ca şi societate în cei 20 de ani. Nu am stat pe loc. Mai sunt anumite categorii socio-profesionale care nu pot candida, decât dacă-şi dau demisia. magistraţi, prefecţi. Nu cred că este oportun, nu sunt de acord cu nicio extindere a acestei legi şi nu sunt de acord cu nicio propunere care modifică fondul legii electorale, deoarece există o recomandare a Comisia de la Veneţia că acest lucru se face cu un an înainte”, a explicat preşedintele PSD, informează News.ro.

UPDATE: „Acest amendament al PNL reprezintă o forțare prin care se încearcă oferirea unui privilegiu unei singure persoane, respectiv președintele Iohannis. Dacă s-ar extinde pentru toți independenții, atunci legislația electorală ar fi modificată pe fond și asta ar duce la încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneția și deciziilor CCR”, au declarat surse care au participat la discuție.

Potrivit informațiilor din cadrul ședinței PSD, s-a votat în unanimitate ca inițiativa PNL să nu primească susținerea parlamentarilor social-democrați.

Social-democrații au spus inițial ca vor vota proiectul pentru că, din punct de vedere electoral, le rezulta că asocierea lui Iohannis cu PSD dăunează partidului și îi va trage jos în alegeri. Între timp, surse din partid susțin că cei care strâng semnături pentru parlamentare și prezidențiale le-au transmis că oamenii îi întreabă de ce PSD pune umărul la funcția de senator pentru Iohannis.

Altfel, PNL a sesizat BEC, în baza opiniei Consiliului Legislativ, să se pronunțe pe această speță, respectiv amendamentul depus de PNL la Legea 208/2015.

În consecință, PNL nu va pune pe ordinea de zi a BP al Senatului dezbaterea amendamentului până când nu va primi un răspuns din partea BEC.

Știrea inițială

Marcel Ciolacu, președintele PSD și premierul României, a declarat, luni, că este împotriva proiectului PNL. „Nu cred că este o urgență și nu cred că e corect. Facem o lege pentru un singur om. Eu spun ce voi face eu și ce va face PSD. Deodată trebuie sa schimb orice oricum, e, uite că nu vreau”, a declarat Marcel Ciolacu, conform surselor Știrile PRO TV.

Proiectul PNL de modificare a legii electorale (208/2015) astfel încât Klaus Iohannis să poată fi pe lista liberalilor la alegerile parlamentare deși încă are funcția de președinte al țării a primit aviz negativ de la Consiliul Economic și Social (CES).

Potrivit reprezentanţilor PSD, în cadrul BPN discuţiile vor viza bilanţul inundaţiilor şi măsurile luate de administraţiile social-democrate; pregătirile pentru campania electorală; propuneri legislative, precum cea de modificare a Legii 208/2015, ce ar permite preşedintelui României să candideze la alegerile parlamentare din 1 decembrie, ca independent, pe listele unui partid politic sau ale unei alianţe politice.

Premierul Marcel Ciolacu anunţa pe 19 septembrie că Biroul Permanent Naţional al PSD va decide luni dacă susţine proiectul de lege depus de PNL referitor la candidatura lui Iohannis la parlamentare.

"Luni, am convocat un Birou Permanent Naţional al Partidului Social Democrat unde vom lua decizia. Avem o agendă normală, ce ţine şi de viitoarele alegeri şi de intrarea în campania electorală, dar este şi acest lucru pe ordinea de zi. Am un motiv foarte serios de a mă consulta cu colegii mei, lucru pe care l-am făcut de fiecare dată", spunea Ciolacu.

Precizările lui Ciolacu

Parlamentarii PNL Daniel Fenechiu şi Gabriel Andronache au depus, miercurea trecută, la Parlament, o propunere legislativă care prevede că preşedintele României poate candida, în ultimele 3 luni ale mandatului, ca independent pe listele unui partid sau alianţe la alegerile parlamentare. Proiectul modifică, în acest sens, articolul 52 din legea privind alegerea Senatului şi Camerei Deputaţilor.

"Preşedintele României, în funcţie de data alegerii Camerei Deputaţilor şi Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau unei alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau de deputat. În cazul în care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi cea de preşedinte", stipulează proiectul, potrivit Agerpres.

Sâmbătă, prim-ministrul a revenit cu precizări, afirmând că nu crede că este nevoie de legislaţie suplimentară pentru ca preşedintele Klaus Iohannis să poată candida pentru un post de parlamentar.

"Vom reuni Biroul Permanent Naţional în ziua de luni, pentru a lua o decizie împreună cu colegii mei, cum este corect. Pe drum, împreună cu domnul vicepremier, ne-am uitat foarte atent şi la observaţiile Consiliului Legislativ şi am dat în lucru la specialiştii noştri, care au expertiză, să ne facă şi ei un punct de vedere. La prima vedere (...) nu este nevoie de legislaţie suplimentară ca domnul preşedinte, dacă îşi doreşte să candideze, să candideze. (...) Îmi pare rău de colegii de coaliţie, poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult sau să se sfătuiască, să iasă din cercul propriu, să se sfătuiască cu mai mulţi specialişti. Dacă concluzia specialiştilor va fi aceeaşi cu observaţiile Consiliului Legislativ, vom lua o decizie. Dacă nu, vom lua altă decizie", a arătat Marcel Ciolacu.

În replică, preşedintele Partidului Naţional Liberal, Nicolae Ciucă, a declarat că nu crede că s-ar fi ieşit cu proiectul PNL dacă nu ar fi fost nevoie de legislaţie suplimentară în acest sens, dar o să verifice acest lucru.

"Nu am cunoştinţele necesare pe acest domeniu. O să discutăm cu juriştii noştri, cu specialiştii noştri şi o să verificăm dacă este aşa. Din ce ştiu în momentul de faţă, pentru că nu cred că se ieşea cu un astfel de demers, dacă exista această posibilitate. Dar o să verificăm", a spus liderul PNL.

Consiliul Legislativ a avizat favorabil proiectul PNL, cu mai multe observaţii. ''Apreciem că preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate'', se arată în avizul dat de Consiliul Legislativ.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult