Modifica setarile cookie
Toate categoriile

PSD, atac la Iohannis în scandalul recursului compensatoriu: ”Nu vrea să se caute vinovații”

Conducerea Partidului Social Democrat a avut o reacție oficială pe pagina de Facebook în scandalul provocat de deținuții eliberați mai repede prin Legea recursului compensatoriu.

În mesajul postat pe rețeaua de socializare, social-democrații îl acuză pe președintele Klaus Iohannis că a promulgat această controversată lege fără să o conteste la Curtea Constituțională.

De asemenea, PSD numește acest act normativ ”Legea Prună”, făcând aluzie la faptul că legea ar fi fost inițiată de fostul ministru al Justiției Raluca Prună.

”Iohannis nu vrea să se caute vinovații pentru efectele negative ale Legii Prună privind recursul compensatoriu. Doar vinovații nu vor să fie căutați vinovații! Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituțională și fără să o trimită la reexaminare.

Iohannis în geacă roșie protesta în stradă să nu se dea grațiere pentru deținuții non-violenți - soluția care rezolva problema aglomerației din penitenciare, fără a pune azi în pericol siguranța cetățenilor. Acum, Iohannis cere Guvernului soluții după ce Premierul Dăncilă a anunțat de aseară că va veni cu soluții pentru a repara problemele Legii Prună.” - se arată în mesajul PSD.

Citește și
Klaus Iohannis
Iohannis cere Guvernului ”să vină cu soluții” la recursul compensatoriu: ”Se poate corecta”

Acest mesaj vine la scurt timp după ce șeful statului a cerut oficial Guvernului Dăncilă să rezolve problema legată de recursul compensatoriu.

Astfel, șeful statului a spus că ”singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină şi să caute vinovaţi în loc să caute soluţii".

Recent, și ministrul Tudorel Toader a dat vina pe fosta şefă de la Justiţie, Raluca Prună, că a iniţiat legea privind recursul compensatoriu, dar şi pe Parlament, care a adoptat-o.

De fapt, Legea a fost modificată în Camera Deputaţilor chiar de PSD, ALDE şi UDMR, astfel încât pentru fiecare 30 de zile de închisoare, în condiţii necorespunzătoare, pedeapsa se reduce cu 6 zile - nu cu 3 zile, aşa cum a prevăzut proiectul iniţial al fostului ministru Prună.

”Premierul (și premiera) Dăncilă spune că decizia guvernului Cioloș de a promova legea recursului compensatoriu a fost una neinspirată. Omite să spună cum coaliția care o susține a adoptat în guvernul Grindeanu acest proiect și cum în Parlamentul controlat de PSD/ALDE s-a modificat acest proiect până la nerecunoastere. Cu absența și concursul remarcabil al ministrului Toader.” - a afirmat recent și fostul ministru Raluca Prună, tot pe Facebook.

După un şir de fapte violente care au culminat cu recenta crimă de la Mediaş, opoziţia a cerut abrogarea de urgenţă a legii prin care infractorii pot fi eliberaţi mai devreme în baza aşa-numitului recurs compensatoriu.

Aceasta prevede pentru orice infractor, chiar şi pentru criminali şi violatori, reducerea pedepsei cu 6 zile pentru fiecare 30 petrecute în celule mici sau murdare. Sunt mii de infractori pe străzi - avertizează şi sindicaliştii din penitenciare care spun că, în timp, 70% dintre ei vor ataca din nou şi se vor întoarce după gratii.

Peste 14.000 de infractori au fost eliberaţi din închisori, în urma recursului compensatoriu, iar câteva sute s-au întors deja după gratii. Alţii, care au recidivat, cum e şi în cazul crimei din Mediaş, nu au apucat să fie condamnaţi, aşa că nu apar încă în statistici.

Cu toate acestea, din octombrie 2017, 649 de indivizi eliberaţi au comis o infracţiune şi au ajuns din nou în închisori. Aproape 200 au comis fapte extrem de grave - au avut loc 18 crime, 17 violuri, 148 de tâlhării şi 10 acte de violenţă. Aceştia sunt deja condamnaţi, însă rata de recidivă este mult mai mare în realitate.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult