Primarii ”stau cu mâna întinsă” la Guvern pentru bani la rectificarea bugetară. Unii nu vor mai avea iluminat public
Your browser doesn't support HTML5 video.
Aleșii se plâng că au rămas cu visteriile goale, după majorările din energie și scumpirea materialelor de construcții.
Unii spun că, din această cauză, multe localități nu vor mai avea iluminat public noaptea și nici bani pentru bursele copiilor.
Dorinel Soare este primarul comunei Niculești din județul Dâmbovița și a cerut autorităților de la București încă 30.000 de lei. Spune că, din toamnă, nu mai are cu ce să plătească bursele copiilor.
Citește și: Un bărbat din Suceava a spart un magazin, de foame. A mâncat două iarturi, o pâine și o roșie
Dorinel Soare, primarul comunei Niculești: ”Aproape că s-au dublat costurile la energie și la gaze, avem alimentare cu gaze la primărie, școală și sală de sport. La școli, de asemenea au crescut cheltuielile și să vedem care va fi situația”.
La fel se întâmplă în multe alte localități. Primarii se plâng că majorarea prețului la energie electrică și la gaze le-a dublat facturile. Ar fi dat bani mulți și pentru alte proiecte, din cauza scumpirii materialelor de construcții.
Primăriile, cei mai mari angajatori din majoritatea localitățilorÎntr-o discuție cu premierul și cu ministrul de Finanțe, reprezentanții primăriilor de orașe și de comune au cerut bani în plus. Sumele ar trebui să le ajungă pentru al treilea semestru al anului.
”Reporter: Dvs. mai aveți bani în buget? Emil Drăghici, Asociația Comunelor și Orașelor din România: Nu, am chiar datorii. Am, de exemplu, pentru încălzire, 30.000 lei pentru la școli, foarte mulți pe ideea raționalizării și unii chiar au stins lumina”.
Citește și: Noile buletine ale românilor vor avea cip cu antenă încorporată. Se vor putea face și plăți contactless
Constantin Toma, Asociația Municipiilor din România: ”În momentul de față, foarte multe localități stau cu mâna întinsă la așa numita reechilibrare bugetară, să se dea de la guvern bani care vin până la urmă tot de la noi, localitățile mai bogate, către localitățile mai sărace”.
Ce nu spun liderii locali este că, în majoritatea localităților din țară, primăria este principalul angajator, iar salariile și sporurile din administrație au crescut considerabil în ultima vreme.