Iohannis: Nu ne putem permite o dublă epidemie, de gripă și COVID-19. Nu avem în plan adoptarea de noi restricții
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sinteza declarațiilor susținute de președintele României, Klaus Iohannis:
- Am înregistrat miercuri, din păcate, o nouă cifră record de infectări și un număr semnificativ de decese. Pandemia este încă departe de a se fi încheiat.
- Eliminarea unor restricții, concomitent cu apariția sezonului rece, gripe, creează un context sensibil și generează îngrijorare. Sub nicio formă nu ne putem permite ca sistemul medical să gestioneze o dublă epidemie de gripă și de COVID-19.
- Au reînceput școlile. Nu peste tot școlile au beneficiat de resursele necesare pentru ca procesul educațional să fie în bune condiții. Fac apel la directorii de școli să ceară autorităților locale toate resursele de care au nevoie. De asemenea, solicit tuturor primarilor și ISJ-urilor să soluționeze cu prioritate problemele din școli.
- Am cerut Guvernului ca după primele 2 săptămâni de școală să facă o evaluare completă și să prezinte vulnerabilitățile și soluțiile pe care le putem lua.
- În ceea ce privește alegerile locale, vă îndemn să mergeți la urne în 27 septembrie. Votul nostru decide cum se vor schimba localitățile. Mergeți la vot și puneți ștampila pe candidații care vor putea aduce o schimbare în bine.
Ulterior, Klaus Iohannis a primit o serie de întrebări din partea jurnaliștilor prezenți la conferința de presă.
Întrebările au fost următoarele:
- LA MAI se pregătește desființarea Serviciului Omoruri. Cum vedeți desființarea acesteia?
Despre desființarea unui serviciu vital nu am auzit, poate aveți surse, vom verifica.
- PSD a anunțat că va vota legea privind stimulente de 500 de euro pentru profesori. Dacă trece de Parlament, o veți promulga?
Dacă promulg sau nu vă voi spune atunci, dar pot spune un lucru care m-a întristat și suprins: Azi în comisiile de buget PSD, cu sprijinul unor traseiști, a votat cu amendamente rectificarea bugetară și dacă s-ar aplica tot ce au votat ei, ar costa peste 6% din PIB. Este evident că acești bani nu există.
- În contextul recordului de cazuri de COVID-19 de miercuri, ne putem aștepta la o creștere. Se impune amânarea alegerilor?
În acest moment nu e cazul să discutăm despre amânarea alegerilor. Lucrurile vor fi bine organizate, dar rămâne vitală abordarea fiecăruia în parte.
- Considerați că un elev fără tabletă sau telefon mai are asigurat dreptul la educație?
Din păcate, mai sunt astfel de cazuri și nu toate autoritățile s-au implicat 100% pentru rezolvarea lor. Acolo unde sunt situații, autoritățile vor găsi soluții urgent.
- Considerați că se impun noi restricții, regretați măsurile de relaxare?
Măsurile de relaxare au fost luate când au spus specialiștii. Cred că România a acționat cu precauție. Putem să ne ducem viața aproape de normal, cu respectarea regulilor. În acest moment nu sunt prevăzute noi restricții.
- În registrul electoral pentru parlamentare s-au înscris puțini români. Ce mesaj le transmiteți celor din străinătate și cum se va rezolva problema secțiilor, care nu pot fi înființate în unele state din cauza COVID-19?
Procedura votului prin corespondență e una foarte utilă în acest context de pandemie și fac apel către diaspora să se înscrie pentru a vota prin corespondență. Nu avem nicio garanție că se vor putea deschide secțiile în toate țările unde avem români. Altfel, e posibil ca în unele țări unde nu vor fi secții să nu poată vota.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: klaus iohannis , coronavirus , pandemie , restrictii
Dată publicare: 16-09-2020 17:19