Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele Iohannis a retrimis în Parlament Legea care permite împușcarea urșilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament, luni, Legea care care permite împușcarea urșilor din România.

 

În documentul publicat de Administrația Prezidențială se arată că Legea care a fost adoptată de Parlament în decembrie 2021 este .. lipsită de claritate.

”Lipsa de claritate a reglementării este de natură să genereze nu doar dificultăți de aplicare, ci și consecințe semnificative din perspectiva regimului răspunderii penale. Pe de o parte, în cuprinsul normei nu se menționează că aceasta derogă de la norma generală, iar, pe de altă parte, asimilarea situațiilor în cauză cu o stare de necesitate riscă să creeze un regim al răspunderii penale derogatoriu, distinct al persoanelor vizate, cu consecințe importante.” - precizează președintele Iohannis.

Un amendament adoptat odată cu trecerea prin Parlament a ordonanței care permite intervenția împotriva acestor sălbăticiuni prevede că urșii vor putea fi împușcați și la ei acasă, în pădure, în munți sau poieni, dacă se întâlnesc acolo cu omul și îl pun în pericol.

Citește și
Urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților. Activiștii de mediu vor depune o plângere la Comisia Europeană
Urșii vor putea fi împușcați și în afara localităților. Activiștii de mediu vor depune o plângere la Comisia Europeană

Practic, din textul actului normativ a fost scoasă precizarea că doar exemplarele care fac probleme în intravilan vor fi alungate sau ucise.

Asociațiile de protecție a animalelor atrag atenția și că este greu de stabilit dacă un urs de care se sperie niște oameni reprezintă un pericol real. Și ar fi și dificil de găsit sălbăticiunea cu pricina. Există riscul ca echipa de intervenție să împuște alta.

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult