Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ludovic Orban, despre testarea aleatorie a 10.000 de bucureșteni: "Sunt povești"

Your browser doesn't support HTML5 video.

Premierul Ludovic Orban a declarat vineri, la ministerul Sănătății, că România nu a fost pregătită pentru criza Covid-19, iar probleme au apărut în spitalele din subordinea autorităţilor locale.

De asemenea, premierul a declarat că România a luat încă din primul moment măsuri extrem de serioase de combatere a epidemiei cu noul coronavirus.

"Pe 25 sau 26 februarie, în România era un caz, în Spania erau două cazuri, în Franţa erau câteva cazuri. Uitaţi-vă la numărul de cazuri din România, un pic peste o mie. Dacă luăm în calcul şi vindecaţii, avem sub o mie de pacienţi bolnavi de COVID, în timp ce în celelalte ţări numărul de persoane infectate este de ordinul zecilor de mii. România, încă din primul moment, a luat măsuri extrem de serioase. După Anul Nou chinezesc, în care au venit în România mii de cetăţeni din China, nu a existat nicio îmbolnăvire. De asemenea, România a mai avut o specificitate care nu a existat în alte ţări europene. În România s-au întors peste două sute de mii de români, cei mai mulţi din ţări grav afectate de epidemie. Dacă nu am fi luat măsuri severe de carantinare, fie de carantină instituţionalizată, fie de izolare la domiciliu, răspândirea ar fi fost foarte mare în România", a afirmat Orban..

El a adăugat că România a luat măsuri care au dat rezultate, cum sunt închiderea şcolilor şi protejarea persoanelor în vârstă.

"Noi am introdus obligarea derulării anchetelor epidemiologice rapide în jurul fiecărui caz diagnosticat, măsură care a limitat răspândirea virusului, am luat aproape toate măsurile înaintea altor ţări care erau mai afectate de epidemia de coronavirus", a afirmat Orban.

Citește și
Ludovic Orban
Premierul Orban: ”Regret demisia domnului ministru Costache, pe de altă parte o înțeleg”

Referindu-se la cazurile de coronavirus, premierul a arătat că România nu a fost pregătită iniţial, iar capacitatea de diagnosticare a fost limitată.

"Nu mă refer la cazuistică. Suntem la un număr de decese relativ mic, sunt sub nivelul de mortalitate din alte ţări. De regulă, cei care au decedat au şi alte afecţiuni, lucru care s-a manifestat şi la alte ţări. Capacitatea de diagnosticare a fost limitată. România nu a fost pregătită. Noi am pornit de la un Real Timp PCR, am extins încetul cu încetul. Cred că la începutul săptămânii viitoare vom avea capacitatea să creştem numărul de teste la 2.000", a mai declarat Orban.

El i-a solicitat ministrului Sănătăţii să distribuie de urgenţă cantităţile de kituri de testare achiziţionate din Coreea de Sud, pentru a creşte capacitatea de testare.

Orban a reiterat că nu pot fi testate persoane în mod aleatoriu.

"Nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate în mod aleatoriu. Poveştile care circulă că ne apucăm noi să selectăm 10.000 de oameni să-i testăm sunt poveşti. Există o procedură, există criterii de prioritizare, există o ordine a priorităţilor în ceea ce priveşte testarea persoanelor, care este determinată de modul în care evoluează cazurile şi de capacitatea noastră de diagnosticare", a mai spus premierul.

Declarațiile făcute de premier:

- Obiectivul nostru fundamental este acela de a apăra sănătatea și viața cetățenilor români, de a reduce răspândirea virusului, de a crește capacitatea de diagnosticare, de a reduce răspândirea virusului, de a crește capacitatea de diagnosticare, pentru a face față misiunii pe care o au în lupta contra coronavirus

-Am discutat măsuri pentru a crește riscul de infectare în spitale a cadrelor medicale și a pacienților

-Am discutat despre achiziția urgentă de echipamente de protecție pentru angajații din sitemul de sănătate publică

- I-am transmis personal domnului ministrul Nelu Tătaru să distribuie dezinfectant și echipamente de protecție dezinfectanți și către medicii de familie și către cei din ambulatoriu

-Domnul ministru Costache și-a dat demisia din motive personale și profesionale

-În ce privește demiterea doamnei Bumbac, ea ocupa poziția prin delegare și nu prin concurs. Odată cu venirea unui nou ministru, trebuie să propună un nou secretar general, pentru că este mâna dreaptă a ministrului

-Pe 26 februarie în România era un caz, în Spania două cazuri, în Franța tot câteva cazuri. Uitați-vă la numărul de cazuri în România, sunt 1.000, în timp ce în alte țări numărul infectărilor este de ordinul zecilor de mii

-România încă din primul moment a luat măsuri extrem de serioase

-România a mai avut o specificitate care nu a existat în altă parte. S-au întors peste 200.000 de români din țări grav afectate.

-Dacă nu luam măsurile de carantinare, răspândirea ar fi fost foarte mare în România 

-Am introdus anchetele epidemiologice, măsură care a limitat răspândirea

-Am luat măsuri măsuri dure înaitnea altor țări, cum ar fi închiderea școlilor

-Un nivel al deceselor relativ mic, sub rata mortalității din alte țări. În general persoane cu alte afecțiuni

-Capacitatea de diagnosticare a fost limitată, România nu a fost pregătită

-Începând de săptămâna următoare vom crește capacitatea de testare la peste 2000 de teste

-Capacitatea de diagnosticare va crește constant

-Nu putem stabili persoanele care sunt diagnosticate în mod aleator. Sunt povești că vom selecta 10.000 de oameni pentru testare

-Spitalele sunt de mai multe subordonări. În cele din prima linie a bătăliei nu au apărut cazuri de îmbolnăvire

-Au apărut cazuri în spitale de subordonare locală. În unele cazuri au fost managerii de vină, în altele cadrele medicale

 

Declarațiile ministrului Sănătății Nelu Tătaru:

-Ca minister avem două direcții, una urgentă, prevenția infecțiilor covid, tratarea infecțiilor covid, dar și tratamentul celorlalți pacienți care nu au o infectare cu covid

-La nivelul unităților sanitare vom asigura echipamentele și numărul de teste necesare

-Personalul medical va avea prioritate la testare

-Vor veni săptămâni și mai grele, vor fi cazuri severe, cazuri critice

 

În şedinţa de Guvern de joi, Orban i-a solicitat noului ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, să convoace un colegiu al ministerului pentru a stabili foarte clar toate măsurile care vor fi luate în continuare pentru combaterea efectelor pandemiei COVID-19.

"Mâine dimineaţă (n.r. - vineri) voi veni alături de dumneavoastră la Ministerul Sănătăţii şi solicitarea mea e să convocaţi un colegiu al ministerului, astfel încât să stabilim foarte clar toate măsurile care vor continua şi, de asemenea, toate măsurile noi pe care le vom lua în funcţie de evoluţiile care au apărut şi care continuă să apară", a anunţat premierul Ludovic Orban, potrivit Agerpres.

Nelu Tătaru a preluat joi portofoliul de la Sănătate, după ce Victor Costache a demisionat din funcţie.

Noul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru, le-a transmis, joi, membrilor Guvernului că, pentru a nu avea în ţară "o altă Suceavă", contează pe ajutorul lor, astfel încât situaţiile asemănătoare înregistrate la alte spitale din ţară în contextul pandemiei COVID-19 să poată fi controlate corespunzător.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult