Premierul Cîţu: Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară pentru acest an
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt mai mulți bani pentru Sănătate, Dezvoltare și Educație, dar totul vine cu un cost, la cheltuieli mai mari sunt și împrumuturi mai mari, pentru a acoperi un gol bugetar uriaș. Rectificarea bugetară a fost decisă în jumătate de oră, după o lună de întârziere față de calendarul inițial.
Calculele Guvernului se bazează acum pe o creștere economică mai mare decât cea anunțată la început de an, a ținut să precizeze premierul.
Florin Cîțu: ''Acum mergem pe o estimare de 7%, față de o estimare inițială de 4,3%.''
Potrivit rectificării bugetare, cei mai mulți bani au fost alocați Sănătății, 3,7 miliarde de lei. Finanțele primesc în plus aproape trei miliarde de lei, în vreme ce Ministerul Educației și cel al Transporturilor, sub un miliard de lei fiecare.
Două miliarde de lei au ajuns la Fondul de Rezervă aflat la dispoziția Guvernului. Liderii USR s-au împotrivit acestei suplimentări, pentru că e menită, spun ei, să ajungă tot la primării.
Florin Cîțu: "Un miliard sunt doar pentru a repara ce au stricat inundațiile și apoi avem și alte cheltuieli.”
Privit ca o balanță, bugetul României este puternic dezechilibrat. Statul a cheltuit cu 34 de miliarde de lei mai mult decât a avut încasări din venituri. Golul din buget este acoperit din împrumuturi.
România deja s-a împrumutat cu 90 de miliarde de lei pentru a-și susține cheltuielile și a rostogoli datorii mai vechi. Datoria publică trece de 50% din tot ce produce economia noastră într-un an, iar datoriile tot cresc, pentru că la rectificare bugetară sunt prevăzute cheltuieli suplimentare de peste 20 de miliarde de lei.
Emilian Duca, economist: ”O bună parte din banii pe care îi împrumutăm se duc pentru plata pensiilor și salariilor. Pe termen mediu va trebui să se ia niște măsuri de reducere a unor cheltuieli, de a aduce mai multe venituri la bugetul de stat.”
Până la finele anului, cheltuielile vor fi mai mari cu peste 80 de miliarde de lei față de venituri, ceea ce înseamnă un deficit bugetar uriaș, de 7% din tot ce produce economia noastră într-un an.
Sursa: Agerpres
Etichete: guvern , rectificare bugetara , buget , Florin Cîțu
Dată publicare: 07-09-2021 15:12