Politicienii caută măsuri anti-inflație. Ciolacu se gândește chiar la declanșarea stării de urgență. Ce propune Cîțu
Your browser doesn't support HTML5 video.
Liberalii vor reducerea contribuțiilor sociale și au calculat că masura ar face ca unui român cu venituri medii să îi rămână lunar în buzunar aproximativ 300 de lei. Partenerii de la PSD susțin, însă, că ar trebui îndepărtată cauza majorării prețurilor, respectiv ar trebui reduse costurile la energie și gaze.
După cum s-a exprimat liderul PSD, ”liberalizarea haotica” a prețului la energie este cea care a dus la scumpirile din ultimele luni. Menținerea unui TVA de 5% pentru energia electrică și gaze timp un an este soluția pe care o avansează Marcel Ciolacu, fără să spună de unde va compensa banii în minus din buget.
Marcel Ciolacu, președinte PSD: ”Efectele sunt ... reducerea TVA si CAS la angajați, sunt mai multe măsuri, dar eu nu sunt de acord sa intervenim pe efecte fără să rezolvăm cauza. Înclin către o perioadă care să acopere și iarna viitoare, adică pe un an de zile”.
Dacă situatia din Ucraina va escalada, Marcel Ciolacu a adus în discuție și declanșarea stării de urgență. Acest lucru ar permite guvernului să vină cu măsuri pentru plafonarea prețurilor.
Liberalii au agreat măsura, dar vin și cu propriile soluții. Florin Cîțu a vorbit despre reducerea contribuțiilor sociale, măsură ce ar trebui să ducă la creșteri de salarii nete pentru toate categoriile de angajați. În plus, și angajatorii ar avea de căștigat, iar măsura s-ar aplica pe termen nedeterminat.
Florin Cîțu, președinte PNL: ”Am făcut un calcul pentru venitul mediu, care astăzi este 6.327, o reducere de 5% are însemna cam 317 lei, nu știu dacă este chiar exact, dar în jur de 300 de lei în plus. Vă dați seama, la facturile care s-au dublat, toți românii și, repet, și cei din sectorul privat, care și ei au o viață complicată și se luptă cu aceste prețuri, o să aibă 300 de lei în plus”.
Analiștii suțin că bugetul de stat este deja în deficit și că măsurile propuse de politicieni sunt populiste.
Dragoș Cabat, economist: Politicienii au vorbit și despre plafonarea prețului la alimentele de bază sau la adaosul pe care comercianții îl au la anumite categorii. Dar sunt deocamdată departe de un acord.