Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Planul lui Iohannis cu cei 30 de miliarde de euro de la UE: ”Să aducem școlile în secolul 21”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, joi, planul său pentru folosirea celor peste 30 de miliarde de euro, bani pe care România îi poate obține prin Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă al Uniunii Europene.

Șeful statului a declarat că, după o discuție avută cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a luat decizia de a folosi o parte din acești bani pentru a face școala din România ”mai bună”.

În opinia șefului statului, unul dintre capitolele cele mai importante din învățământ, care trebuie aplicate în țara noastră, este digitalizarea.

Iohannis a precizat faptul că, în afară de dotarea unităților de învățământ cu calculatoare și tablete, este nevoie și de pregătirea profesorilor pentru a susține învățământul online.

 ”Asta, sigur, înseamnă și calculatoare, și tablete pentru toții elevii, dar înseamnă, în realitate, mult mai mult. Înseamnă platforme digitale pentru învățământul on-line, fiindcă o să mai avem învățământ on-line. Înseamnă digitalizarea întregului sistem școlar. Trebuie să avem, odată și odată, toate datele la un loc. Trebuie să ne pregătim pentru învățământ on-line, însă învățăm din lecțiile pandemiei. Este nevoie de materiale pentru învățământul on-line, este nevoie de materiale auxiliare, este nevoie de pregătirea profesorilor și învățătorilor pentru învățământul on-line, fiindcă învățământul on-line nu este același ca învățământul față-în-față. Deci, digitalizarea este un capitol mare și greu și poate fi rezolvat cu acești bani europeni.” - a spus președintele României.

Citește și
Începerea școlilor înseamnă orașe aglomerate. De ce Iași sau Cluj au transport special pentru elevi, iar București, nu
Aglomeraţie în marile oraşe, după reluarea cursurilor. De ce nu are Capitala autobuze şcolare

Un alt capitol important din învățământul românesc, care poate fi aplicat cu ajutorul banilor europeni, în viziunea lui Iohannis, este dotarea școlilor.

”Este nevoie de enorm de multe lucruri! Calculatoare, tablete am menționat deja, mobilier școlar, este nevoie de dotarea laboratoarelor, este nevoie de dotarea bibliotecilor, este nevoie de dotarea tuturor școlilor cu material didactic, material didactic auxiliar. Deci, un capitol foarte mare, care, din păcate, în ultimele decenii a fost în bună parte neglijat..” - a spus Iohannis.

Miercuri, Parlamentul European a votat Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, ”principalul instrument UE pentru relansarea economică, în urma crizei generate de pandemia COVID-19, cu un buget total în valoare de 672,5 miliarde de euro. Din acest buget, României îi revine suma de 30,5 miliarde de euro" - a afirmat președintele PNL Ludovic Orban.

La rândul său, premierul Florin Cîțu a precizat că banii ar urma să fie folosiţi pentru finanţarea investiţiilor în infrastructură, digitalizare, economia verde, reforme structurale, precum şi construcţia de noi spitale şi modernizarea celor existente. 

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult