Parlamentul a votat hotărârea Guvernului privind încuviinţarea stării de alertă
Şedinţa plenului reunit a fost transmisă LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor Pro TV.
UPDATE 16:45 Parlamentul a încuviințat starea de alertă
Președintele ședinței, Marcel Ciolacu, a anunțat, miercuri, că hotărârea Guvernului privind instituirea stării de alertă a fost votată cu 372 de voturi pentru.
"Dintr-un număr de 465 de deputați și senatori, și-au exprimat voturile 417, dintre care 372 au fost voturi "pentru", nu - 37, ab'ineri - 6, 2 - "nu votez". Hotărârea a fost adoptată ", a anunțat Ciolacu, la finalul votului.
Hotărârea de Guvern prin care se instituie starea de alertă, începând cu 18 mai, a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.
Printre măsurile prevăzute sunt obligativitatea purtării măştilor, interdicţia de a circula, în localităţi, în grupuri mai mari de trei persoane care nu sunt din aceeaşi familie, interzicerea mitingurilor şi concertelor, suspendarea zborurilor şi menţinerea mai multor puncte de frontieră închise, dar şi suspendarea cursurilor şcolare.
Birourile reunite au aprobat marţi scrisoarea premierului Ludovic Orban prin care transmite Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Ce prevede legea privind instituirea stării de alertă
Potrivit legii, starea de alertă se instituie de Guvern prin hotărâre, la propunerea ministrului Afacerilor Interne, şi nu poate depăşi 30 de zile, însă, pentru motive temeinice, poate fi prelungită pentru încă 30 de zile.
Când starea de alertă se instituie pe cel puţin jumătate din unităţile administrativ-teritoriale de pe teritoriul ţării, măsura se supune încuviinţării Parlamentului.
Parlamentul se pronunţă în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în termen de 5 zile de la data solicitării de încuviinţare. Dacă Parlamentul respinge solicitarea de încuviinţare, starea de alertă încetează de îndată.
Parlamentul poate încuviinţa măsura adoptată de Guvern integral sau cu modificări.
"În conformitate cu prevederile art. 4, alin. 3, din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, vă supunem spre încuviinţare Hotărârea Guvernului nr. 394/18.05.2020 privind declararea stării de alertă şi măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19", se arată în scrisoarea trimisă Parlamentului de premierul Ludovic Orban, potrivit Agerpres.
Potrivit hotărârii Guvernului, începând cu data de 18 mai 2020 se instituie starea de alertă pe întreg teritoriul ţării, pe o durată de 30 de zile.
Sursa: C.M.
Etichete: guvern , camera deputatilor , Parlament , stare de alerta , vot
Dată publicare: 20-05-2020 16:44