Parlamentarii care s-au remarcat prin tăcere în ultimii patru ani. Câți bani câștigă
Your browser doesn't support HTML5 video.
De altfel, aproape jumătate dintre aleși au fost prea puțin interesați să se implice în dezbateri ori să propună legi în favoarea cetățenilor care i-au ales. Practic, numai în urma restricțiilor din pandemie, când au fost nevoiți să voteze on-line vocea lor s-a auzit prin telefon, la ședințe.
Dănuț Andrușca, deputat PSD: „Bună ziua, domnule preşedinte, mă auziţi? Perfect! Votez pentru la toate proiectele de pe ordinea de zi". Așa se votează, online, pe timpul pandemiei.
Deputatul Dănuț Andrușca a fost ministru al Economiei în ultimele guverne PSD. S-a remarcat însă prin discreţie şi în Executiv, şi în Legislativ. În parlament, a vorbit doar atunci când a fost nevoit să voteze, şi nu a interpelat niciodată vreun membru al Guvernului. Într-o situaţie similară se află şi un fost coleg de partid, în prezent la PNL.
Andrei Alexandru Ioan, deputat PNL: „Eu, Andrei Alexandru Ioan, deputat ales în circumscripţia 19 Giurgiu, jur credinţă patriei mele România". Momentul jurământului a fost cel în care deputatul s-a făcut auzit.
La fel de tăcut a fost şi deputatul PSD Claudiu Ilișanu. A luat cuvântul în plen doar de câteva ori pe an. N-a prea fost atent nici la şedinţele online....
Nici unii dintre senatori nu au fost prea harnici. Fostul ministru al Apărării, Gabriel Leş, sau fostul purtător de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, au zero pe linie la capitolul activităţi parlamentare. În statistici nu se regăsește des nici fostul ministru al Cercetării, Mihnea Costoiu.
Reporter: Cum v-aţi caracteriza activitatea din acest mandat? Mihnea Costoiu, senator PSD: „E complicat de spus în câteva cuvinte. Activitatea mea în comisie e extrem de vastă, o listă întreagă de proiecte în care contribuția mea, îndrăznesc să spun, a fost importantă."
Activitatea din comisiile parlamentare, pe care o invocă mai toţi aleşii, nu este însă centralizată sau cuantificată, astfel încât un cetăţean să poată vedea cât de implicat este reprezentantul lui în parlament.
Nici deputaţii minorităţilor naţionale nu au excelat la activitate. De exemplu, Petronela Csokany, cea care îi reprezintă pe bulgarii din România, a luat cuvântul în plen doar de 5 ori în 4 ani. Singura contribuţie punctuală este iniţierea unui proiect de lege, alături de alţi parlamentari, privind Ziua Minorităţilor Naţionale din România.
Un parlamentar câştigă un salariu minim de aproape 11.000 de lei. Dacă are şi o altă funcţie în conducerea parlamentului, ajunge şi la 13-14.000 de lei. Pe lângă indemnizație, aleşii mai primesc şi diurna de şedinţă, bani pentru cazare în Bucureşti şi bani pentru transport - încă 7.000 lei, plus sumele forfetare din care îşi plătesc consilierii şi cabinetele parlamentare. La finalul unei luni, în conturile unui deputat sau senator ajung să între astfel şi 40.000 lei pe lună.