Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Oficial, nu este ”gaură” la buget. Însă ministerele vor renunța la banii pentru deplasări, achiziții și ore suplimentare

Your browser doesn't support HTML5 video.

Angajările și salariile la stat ar putea fi înghețate de luna viitoare, iar ministerele vor trebui să respecte limite de cheltuieli. Sunt măsuri luate tot mai serios în calcul, după ce miniștrii au venit cu tăieri prea mici.  

Mai exact, economia făcută de acestia n-ar fi nici măcar la jumătate din ce a cerut Nicolae Ciucă, adică 20 de miliarde de lei.

Ministerele renunță acum la banii pentru deplasări, achiziții și ore suplimentare.

Ministrii au venit cu planuri de reduceri de cheltuieli care ajung la 10 miliarde de lei, adică 50% din cât și-ar fi dorit seful guvernului. Acum, potrivit unor surse politice, ca să facă rost de restul de bani, Executivul pregătește o ordonanță cu măsuri care îi vizează direct pe bugetari.

De la 1 mai, angajările și salariile la stat ar putea fi înghețate până va fi gata legea salarizării, adică anul acesta. Iar ministerele vor trebui să respecte limite de cheltuieli în fiecare lună, în funcție de cum și-au folosit bugetele până acum.

De exemplu, vor fi limite pentru combustibil și utilități, vor fi amânate achiziții și orele suplimentare ar putea fi răsplătite cu zile libere, nu cu bani ca acum. Alte reduceri – de exemplu de sporuri date în timpul pandemiei și de indemnizații – vor fi prinse în legea salarizării, care se află în pregătire.

Sporurile ar urma să fie plafonate la 20% din salariul de bază, față de 30%, cât pot fi acum.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor: ”Nu este vorba despre austeritate, de măsuri care să reducă personal sau să reducă salarii. Nu există niciun fel de gaură la buget, este o acțiune preventivă pentru eficientizarea cheltuielilor publice.”

Tot pentru reducerea cheltuielilor, o variantă discutată este interzicerea cumului pensie-salariu la stat.

Ministrul Muncii, Marius Budăi: ”Nu cred că e potrivit să interzicem cumulul de salarii şi pensii pentru cei care au ajuns la vârsta standard de pensionare. Dacă vorbim de acele pensionări de la 47, 48, 50 de ani, trebuie o dezbatere acolo, să vedem dacă îşi doreşte să continue pe acest post, să putem găsi o bonificaţie suplimentară.”

Măsurile vin după încetinirea încasărilor la bugetul statului. Avem cu 4,7 miliarde de lei mai puțin decât ne așteptam pentru perioada ianuarie-martie iar mare parte din deficit vine din încasările mai slabe de taxe și impozite. Acestea au fost cu 3 miliarde de lei sub nivelul programat de ANAF.

Nicolae Ciucă: ”Deficitul aparține preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-și plătească datoriile către stat și în același timp dau o sarcină instituțiilor să facă în așa fel încât să asigure colectarea acestor venituri”.

Potrivit datelor oficiale, în primele trei luni ale acestui an, inspectorii antifraudă au controlat peste 7.0000 de firme, de la care așteaptă acum un miliard de lei din taxe, impozite și confiscări.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult