O nouă zi de negocieri pentru formarea guvernului PNL-PSD-UDMR. Surse: Liderii celor trei partide se vor întâlni cu Iohannis
Your browser doesn't support HTML5 video.
UPDATE ora 15:40 - Negocierile PNL, PSD şi UDMR, pentru formarea viitorului guvern şi a noii majorităţi parlamentare s-au blocat la capitolul social, în privinţa majorărilor de venituri, introducerea de noi taxe, dar şi în privinţa modului în care va fi ales premierul acestei alianţe politice. Toate divergenţele vor intra, acum, în dezbaterea echipei politice de negociere, formată din liderii partidelor. Pentru a finaliza, vineri cel târziu, programul de guvernare, va avea loc o discuţie şi cu preşedintele Klaus Iohannis, au precizat surse politice pentru News.ro.
UPDATE ora 15:18 - Surse politice spun că în această după-amiază, cel târziu mâine, președinții celor trei partide (Cîțu, Ciolacu și Kelemen) vor avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, în care va fi convenit informal numele lui Nicolae Ciucă premier. Iar duminică sau luni, cel târziu, va fi validat și în BEx PNL, pentru ca președintele Iohannis sa facă desemnarea cât mai repede săptămâna viitoare.
UPDATE ora 14:00 - În cadrul negocierilor de astăzi, PSD și PNL au ajuns la un acord privind fondurile europene și Sănătate. La Finanțe, Muncă, Justiție și Agricultură nu au ajuns, însă, la un numitor comun, astfel că vor merge în negocieri pe acord politic, în care vor discuta doar cei din conducerea partidelor. După ce termină toate capitolele, intră în discuțiile directe Florin Cițu cu Marcel Ciolacu și ceilalți din conducere, azi, înaintea ședinței de guvern de la 18:00.
UPDATE ora 13:10 - Legat de legea privind certificatul verde, PSD vrea să introducă un amendament care să prevadă testarea gratuită timp de 60 de zile pentru angajați (teste rapide), urmând ca după 60 de zile să lase acces doar cu dovada vaccinării, dovada trecerii prin boală sau testare pe banii fiecăruia. Potrivit unor surse, liberalii ar fi de acord cu această propunere, dar mai rămâne de stabilit dacă vor fi 60 sau 90 de zile.
UPDATE ora 12:30 - Vineri, la ora 11:00, va avea loc o ședință a Biroului Executiv al PNL. În cadrul acesteia se va disuta despre propunerea de excludere a lui Ludovic Orban, despre eventualitatea ca funcția de premier să fie prin rotație cu PSD și UDMR, dar cei mai mulți dintre liberali nu susțin acest lucru. Totodată, liberalii ar urma sa discute și despre propunerea de premier.
UPDATE ora 12:15 - Rareș Bogdan a precizat că liberalii doresc „exclusiv” un premier din acest partid, Florin Cîţu fiind propunerea de premier. Liberalul a subliniat că nu va fi blocată constituirea unui guvern într-un nume.
„Florin Cîţu este preşedintele PNL şi, conform hotărârilor Consiliului, este propunerea de premier, dar nu vom bloca constituirea unui guvern pentru România într-un nume. PNL ia în calcul orice scenariu în cazul în care nu va avea prima dată premierul. De asemenea, acesta trebuie să fie exclusiv membru al PNL. Nu poate să fie independent”.
UPDATE ora 11:40 - Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat, joi, la Parlament, că toate măsurile de majorări salariale, pensii şi alocaţii, propuse de PSD, ajung la 26 de miliarde de lei, bani care nu există în acest moment, însă PNl e dispus să majoreze pensiile cu 10 sau 11%.
„(...) Nu putem să anunţăm acum, să fie un concurs de populism, cine cât la sută creşte pensiile şi salariile, şi alocaţiile pentru copii. Astăzi nu există aceşti bani. În schimb, noi am anunţat o majorare la pensii de 7%, care era indexarea din ianuarie, şi putem, fără să dăm peste cap bugetul, să mergem spre 10 sau 11 la sută, dar nu ştiu dacă de la 1 decembrie sau de la 1 ianuarie”, a spus Rareș Bogdan.
UPDATE ora 11:30 - Cea de-a doua a negocierilor pentru guvernare a luat startul. În acest moment discuțiile sunt la nivelul Ministerului Muncii, în ceea ce privește alocațiile, pensiile și salarile. Apoi, se va continua cu Sănătatea, cupă care negocierile se vor axa pe Cultură și Cercetare.
În același timp cu discuțiile purtate în privința Ministerului Muncii, alte echipe de negociere vor încerca să ajungă, din nou, la un numitor comun pentru Justiție și Finanțe.
Știrea inițialăVineri, cele trei formaţiuni doresc să finalizeze programul de guvernare şi structura Guvernului, urmând ca în week-end, forurile statutare să valideze noua formulă de guvernare. Preşedintele Klaus Iohannis ar urma să cheme partidele la consultări la începutul săptămânii viitoare, iar votul în Parlament este dorit de liberali şi social-democraţi cel târziu miercuri. Miercuri, PNL şi PSD au avut negocieri pe capitolul economic din programul de guvernare, acolo unde există şi cele mai multe discrepanţe între viziunile celor două partide. PSD doreşte majorări de pensii, salarii şi alocaţii, precum şi introducerea impozitării progresive în România, în timp ce liberalii spun că nu vor renunţa la principiul potrivit căruia taxele nu vor creşte.
Joi sunt aşteptate discuţii la fel de aprinse pe capitolul muncă şi sănătate. PSD are o serie de propuneri pentru gestionarea pandemiei, care vizează testarea extinsă şi vaccinare.
Social-democraţii vor reanalizarea restricţiilor şi întărirea imediată a capacităţii de răspuns a sistemului sanitar, prin înfiinţarea a minimum 1.500 paturi ATI în 30 de zile, stocuri de urgenţă suplimentate şi resursă umană atrasă.
PSD mai spune că doreşte susţinerea campaniei de vaccinare, printr-o abordare onestă faţă de populaţie, iar coerciţia să nu fie impusă demagogic prin diverse artificii legislative. De aceea, se propune regândirea conceptului campaniei de informare privind vaccinarea, adaptarea acesteia pentru diversele categorii sociale, dar şi în funcţie de zonele ţării (rural-urban). Şi la capitolul muncă se va deschide din nou subiectul majorărilor de venituri. PSD a cerut aplicarea imediată a Legii 127/2019 cu indexarea de la 1 decembrie a tuturor pensiilor cu 11% şi creşterea indemnizaţiei sociale minime cu 200 de lei la 1.000 lei/lună, precum şi creşterea alocaţiilor pentru copii de la 1 decembrie 2021 la nivelul stabilit prin Legea 14/2020. PNL, prin vocea lui Florin Cîţu, a anunţat că este imposibil ca aceste venituri să crească de la 1 decembrie, pentru că aceste sume nu apar în bugetul pe 2020. Cîţu a arătat că sunt discuţii despre creşterea pensiilor, creşterea salariilor, creşterea alocaţiilor.
”Noi suntem de acord, am crescut pensiile, am crescut salariile, am crescut alocaţiile într-o perioadă de criză majoră, când nimeni nu făcea acest lucru în Europa şi o să o facem şi acum în contextul traiectoriei deficitului pe care noi deja l-am anunţat”.
Despre indexarea pensiilor, Cîţui arăta că din decembrie nu se poate face nicio indexare.
”Nu avem când. Nu ai buget, nu ai când să faci aşa ceva, ele nu sunt bugetate. Bugetul pentru anul acesta nu are această creştere”, afirma preşedintele PNL, miercuri.
Toate elementele în contradictoriu dintre cele două partide vor fi rezolvate la nivel politic, a afirmat Gheorghe Flutur.
Sursa: News.ro
Dată publicare: 11-11-2021 14:17