O lege umilitoare pentru mii de români ar putea fi schimbată. Cine a făcut propunerea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Doi senatori trecuţi prin tragedii care i-au lăsat cu infirmităţi, cer ca toţi cei ce şi-au pierdut ambele mâini sau ambele picioare, să primească certificat de handicap permanent.
Aceşti oameni nu vor mai fi siliţi să se târască periodic pe treptele inistitutiilor publice, pentru a li se confirmă suferinţă.
Însoţitor: E a zecea oară anul ăsta când venim. Funcţionară: -A zecea oară? Însoţitor: A zecea oară. Funcţionară: Nu ştiu ce să zic. Bărbat invalid: Acu' s-a găsit o altă problemă.
Prin astfel de situaţii absurde trec mii şi mii de români. Tocmai de aceea un senator paralizat şi un altul cu un membru amputat vor ca aşa ceva să nu mai existe.
Cei doi aleşi susţin că au trăit chiar ei asemenea momente şi vor ca măcar oamenii care au ambele braţe sau ambele picioare amputate să primească un certificat pe viaţă. Astfel nu ar mai fi nevoiţi să se prezinte la reevaluări periodice.
Dorin Bădulescu, senator ALDE, are piciorul amputat şi circulă foarte greu cu proteză: "Te simţi într-un fel umilit de sistem. Ca persoană cu handicap vă spun că te traumatizează. Şi aşa ai o traumă".
Aproximativ 14.000 de români au suferit amputaţii permanente.
Ioan Chisăliţa, seantor PSD, e paralizat, imobilizat în scaun cu rotile după un accident grav de circulaţie.
"E o aberaţie să-i chemi, să-i trimit la recuperare în ideea că îi creşte medicul. Nu e adevărat, nu e nevoie de comisia de expertiaza care să-i intocmeze planul de recuperare".
Adrian Chiotan, preşedinte ANPD: "Până la urmă, drepturile persoanei de a dispune asupra propriului lui corp, sunt dreptul lui excusiv. În legislaţie există şi faptul ce se poate recomanda un program de reabilitare a persoanei.
Reporter: Se poate recupera fizic o persoană cu membre amputate?
Adrian Chiotan: Fizic nu. Fizic se poate proteză, reintegra în societate.
În textul propus, aleşii vor să mai elimine o aberaţie. Acum, pentru a obţine grade de invaliditate, cei care au anumite suferinţe cronice trebuie să dovedească faptul că le-au fost identificate şi tratate semne premergătoare bolii înainte de o anumită vârstă.
Doar dacă au actele medicale ce au certificat simptomele pot primi certificat de handicap. Dacă iniţiativa celor doi parlamentari va fi aprobată, în viitor va fi nevoie doar de diagnosticul actual al bolii.
Textul va intra în dezbaterea plenului senatului şi ca să devină lege trebuie adoptat şi de deputaţi.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!