Liberalii, un nou obiectiv la negocieri: Ministerul Dezvoltării sau Ministerul Transporturilor
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
CITIȚI în acest articol:
-► Kelemen Hunor, nervos după negocieri: ”Orice este posibil în această situație” -► Ciolacu: ”Dacă UDMR iese din această coaliţie, automat şi PSD va ieşi” -► Cîţu: Aş fi ultimul care să spună ca UDMR să iasă de la guvernare; asta e chiar o prostie -► Ciucă: Vom debloca această situaţie -► De ce este important Ministerul Finanțelor
UPDATE ora 18:20 - Liberalii au decis să meargă la negocieri cu obiectivul de a lua Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice sau Ministerul Transporturilor, potrivit unor surse politice.
Surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că liderii UDMR ar fi amenințat - în timpul negocierilor - că ies din coaliția cu PSD și PNL dacă nu primesc Ministerul Dezvoltării.
Cele trei partide au început să împartă ministerele și, conform înțelegerii, partidul care va da funcția de premier va pierde Ministerul de Finanțe. Aici este noul blocaj între cele două partide, pentru că și Florin Cîțu își dorește foarte tare acest minister, dar și social-democrații.
Astfel, pentru că PNL ar putea da premierul, PSD a revendicat Ministerul Finanțelor. În replică, liberalii ar fi cerut Ministerul Dezvoltării - fapt care i-a supărat pe cei din UDMR. Aceștia ar fi amenințat că sunt în stare să iasă din coaliție dacă nu primesc acest minister.
Informațiile au fost confirmate, ulterior, chiar de către preșeședintele UDMR, Kelemen Hunor, care, vizibil nervos, a stat de vorbă cu jurnaliștii după prima rundă de negocieri de vineri cu PSD și PNL:
Jurnalist: Dacă UDMR rămâne fără unul dintre cele 3 portofolii, în special Dezvoltarea, UDMR rămâne la guvernare?
Kelemen Hunor: ”Orice este posibil în această situație. Un singur lucru nu este posibil și nu va fi posibil: UDMR să fie element de decor într-un Guvern. Acest lucru nu este posibil, să stăm noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și așteptând poștașul zâmbind în fiecare lună. Deci acest lucru nu este posibil. Orice altceva este posibil.”
Jurnalist: Domnule Kelemen Hunor, de ce neapărat Ministerul Dezvoltării? Care este miza acolo și de ce nu puteți prelua un alt minister, pentru că sunt și alte ministere importante.
Kelemen Hunor: ”La care v-ați gândit, doamnă?”
Jurnalist: Spuneți-mi dumneavoastră la ce v-ați gândit.
Kelemen Hunor: ”Nu, Dumneavoastră spuneți că sunt. Spuneți care sunt acele ministere importante?”
Jurnalist: Celelalte partide împart și alte ministere. De ce UDMR vrea strict Ministerul Dezvoltării?
Kelemen Hunor: ”Care ministere împart celelalte partide, doamnă?”
Jurnalist: Celelalte 17.
Kelemen Hunor: ”Deci, sigur, putem lua funcția de prim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, Externe, Apărare, Justiție și Finanțe, de exemplu. Deci la care v-ați gândit, doamnă?”
Jurnalist: Nu trebuie să mă gândesc eu, trebuie să spuneți dumneavoastră ce planuri aveți cu acest minister. Aveți proiecte în derulare ...
Kelemen Hunor: ”Multe. Nu, țara are proiecte în derulare, nu UDMR-ul.”
Ciolacu: Dacă UDMR iese din această coaliţie, automat şi PSD va ieşi
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, după prima rundă de negocieri de vineri, că social-democraţii se vor retrage "automat" din coaliţie, în cazul în care UDMR va face acest gest.
"Noi am pornit în această coaliţie. Această coaliţie va fi formată de către PNL, PSD, UDMR şi minorităţi. Eu nu am alt mandat de la partid pentru a creiona o altă majoritate. Logic, înseamnă că eu nu am un mandat pentru un guvern PSD-PNL. Dacă UDMR, în acest moment, iese din această coaliţie, automat şi PSD va ieşi, pentru că nu am alt mandat. Eu am un mandat de la partid foarte clar, că vom creiona o coaliţie PSD, PNL, UDMR, minorităţi. Dacă minorităţile, UDMR sau PNL ies din această coaliţie, pleacă şi PSD", a spus Ciolacu, potrivit Agerpres, întrebat ce va face PSD dacă UDMR nu intră în coaliţia de guvernare.
În ceea ce priveşte faptul că ar exista un blocaj la negocierile pentru formarea unui guvern, liderul social-democrat a afirmat că "sunt normale anumite discuţii când formezi o coaliţie".
"Eu vreau să îi asigur pe români în continuare că joi România va avea un guvern şi trebuie să înţelegem toţi care purtăm aceste negocieri şi dorim această coaliţie că până duminică aceste negocieri trebuie finalizate", a spus Ciolacu.
Ciolacu a afirmat că PSD îşi doreşte Ministerul Transporturilor şi că încă se duc negocieri pentru împărţirea ministerelor.
"Am finalizat aproape 99% din programul de guvernare, mai sunt detalii tehnice pur şi simplu, vor să îl treacă în revistă să nu fie greşeli, am finalizat capitolul social, am finalizat capitolul IMM-uri şi investiţii. Ne-am propus ca viitorul buget să prevadă 7% pe investiţii. Am finalizat acordul politic, urmând ca astăzi, mâine şi poimâine, până duminică toate negocierile politice să fie finalizate, astfel încât de luni să intrăm în procedura pentru ca, aşa cum am promis, joi România să aibă un guvern", a susţinut liderul PSD.
Cîţu: Aş fi ultimul care să spună ca UDMR să iasă de la guvernare; asta e chiar o prostie
Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că nu vrea ca UDMR să iasă de la guvernare şi a arătat că îşi doreşte ca liberalii să preia ministerele de Finanţe şi Justiţie.
Întrebat cum decurg negocierile, în contextul în care UDMR ameninţă că poate ieşi de la guvernare, dacă nu primeşte Ministerul Dezvoltării, el a răspuns: "Sunt negocieri. Întotdeauna vor exista momente mai dificile, dar sunt negocieri".
Despre informaţia apărută că nu şi-ar mai dori ca UDMR să fie la guvernare, el a spus că este "o prostie".
"O prostie. Din contră: sunt partenerii care au fost alături de mine. Aş fi ultimul care să spună ca UDMR să iasă de la guvernare. Asta e chiar o prostie", a susţinut Cîţu.
El a afirmat că-şi doreşte ca PNL să preia şi Finanţele şi Justiţia.
"Eu aşa aş vrea. În iarnă vă aduc aminte că a luptat toată lumea pentru Finanţe. (...) Atunci când ai premierul este important să ai şi Finanţele. E complicat să fii un premier fără Finanţe. Să ai şi Finanţele şi Justiţia este complicat, dar dacă se negociază bine... Vedem. Eu ţin foarte mult la Finanţe. Eu personal cred că PNL a arătat că poate să gestioneze bine finanţele României şi cred că poate să facă acest lucru în continuare. Vom vedea ce iese din negocieri", a declarat Florin Cîţu.
Întrebat cum va face ca PNL să rămână cu Finanţele în contextul în care acest minister este dorit şi de PSD, el a răspuns că au loc negocieri şi "nu e nimic bătut în cuie".
"Sunt negocieri. Nu e nimic bătut în cuie. Sunt negocieri pentru a încerca fiecare partid să nu plece de la masă şi să simtă că a fost păcălit", a spus Cîţu.
Liderul PNL a negat că preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut să facă un pas înapoi şi să nu mai fie propunere de premier.
Ciucă: Vom debloca această situaţieSenatorul Nicolae Ciucă, propus premier de PNL, a declarat că discuţiile pe capitolul social al programului de guvernare s-au încheiat, la fel şi cele pe acordul politic şi că au fost demarate negocierile pe ministere.
"Am convenit pe capitolul social. L-am încheiat. Am convenit pe acordul politic. S-a încheiat. S-a redactat. Avem de ajustat câteva elemente la capitolul justiţie şi am demarat negocierile pe ministere", a spus Ciucă, la Palatul Parlamentului.
El a susţinut că nu există nicio discuţie ca vreuna dintre formaţiuni să se retragă din coaliţie şi că vineri după-amiază sau sâmbătă vor fi reluate negocierile.
"În momentul acesta fiecare dintre noi am convenit să luăm o pauză şi vom continua discuţiile fiecare partid în interior, urmând ca în această după-amiază sau mâine dimineaţă, în funcţie de cum stabilim cu liderii de partide, să reluăm negocierile. (...) Fiecare minister este foarte important şi nu există absolut niciun fel de discuţie ca vreuna dintre formaţiuni să iasă din coaliţie. (...) Sunt tehnici de negociere şi fiecare dintre partide îşi negociază obiectivele. (...) Nici noi nu vrem să intrăm în coaliţia de guvernare fără PSD, UDMR şi minorităţi. (...) Daţi-ne voie să găsim soluţii şi vom debloca această situaţie", a afirmat Ciucă.
De ce este important Ministerul FinanțelorDe ce este important Ministerul Finanțelor? De aici vin banii, inclusiv la primari, iar social-democrații - care vor majorări pentru pensii, salarii și alocații - își doresc să conducă ei acest minister. Și, legat de aceste majorări, avem deja un acord de principiu în cadrul negocierilor dintre PSD, PNL și UDMR.
Ei s-au înțeles să crească alocațiile copiilor mai mici de 2 ani la 600 de lei, iar cei care sunt mai mari de 2 ani să primească 243 de lei.
În ceea ce privește pensiile, aici avem mai multe majorări în planul de guvernare PSD-PNL-UDMR. Pensia minimă ar urma să crească de la 800 de lei, cât este acum, la 1000 de lei.
De asemenea, toți pensionarii ar urma să primească în plus 10 % tot de anul viitor, iar cei care o pensie sub 1600 de lei ar urma să primească la începutul anului, o singură dată pe an, 1200 de lei pentru plata utilităților.
Pentru că Guvernul nu are atribuții depline de aproximativ 2 luni, de când a fost demis în Parlament, nu mai sunt nici bani, deoarece nu se poate face rectificare bugetară. Până acum, mai multe ministere s-au plâns că au rămas fără bani: Ministerul Sănătății a anunțat că are 74.000 de oameni care trebuie plătiți, iar Ministerul Muncii spune că are nevoie de bani pentru plata indemnizațiilor pentru creșterea copilului sau chiar pentru ajutoarele pentru persoanele cu dizabilități.
Nicolae Ciucă, din nou ”în cărți” ca premier
Ales pentru a doua oară să conducă guvernul, Nicolae Ciucă ar avea acum şanse reale să devină premier.
Le-a luat liberalilor două luni și jumătate să-l convingă pe Florin Cîţu să deblocheze negocierile, iar soluția a fost tranșată, joi, în doar trei minute.
În ziua în care a pierdut oficial șansa de a fi prim ministru în perioada următoare, Florin Cîțu a evitat să vină la sediul de partid și să stea lângă colegii săi. S-a conectat online în ședința de la Palatul Victoria și l-a propus rapid pe Nicolae Ciucă, care a primit votul tuturor liderilor PNL.
Acum, mingea este la social democrați. Trebuie să agreeze și formal propunerea ca Nicolae Ciucă să conducă Guvernul. Din partea lor, îl va conduce Marcel Ciolacu. În această formulă, cu un premier PNL, PSD ar urmă să primească ministerul Finanțelor, Secretariatul General al Guvernului, iar liberalii să rămână cu Ministerul Justiției. Vor fi și doi vicepremieri, unul PSD și unul UDMR. Marcel Ciolacu ar urma să fie președintele Camerei Deputaților, iar Florin Cîțu ar putea ajunge președintele Senatului.
Ar fi sfârșitul unei crize prea lungi, în care România nu a avut un Guvern plin, pandemia a făcut mii de victime, iar politicienii s-au pierdut în negocieri fără fond. Inclusiv Principesa Margareta a tras un semnal de alarmă.
Liderii PNL și PSd promit că săptămâna viitoare vom avea un Guvern învestit în Parlament.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: negocieri , marcel ciolacu , PSD , PNL , Florin Cîțu , Parlament , criza politica
Dată publicare: 19-11-2021 19:41