Ministrul Dan: La alegerile din 26 mai au existat timpi diferiți de procesare a documentelor
Dan a declarat că principala concluzie a raportului întocmit de MAI referitor la alegerile din 26 mai este că au existat probleme legate de procesarea documentelor de identitate în tabletele din secțiile de votare.
Ministrul susține că timpul mediu de procesare a documentelor de identitate a documentelor de identitate pentru alegerile europarlamentare a fost dublu față de timpul mediu de procesare pentru referendum, ”deși s-a folosit aceeași infrastructură”.
”Prima constatate se referă la faptul că intervalele medii de timp necesare procesării de către SIMPV a documentelor de identitate au fost diferite pentru alegerile europarlamentare față de referendumul național. Aș exemplifica și aș spune că timpul mediu de procesare a documentelor de identitate a documentelor de identitate pentru alegerile europarlamentare a fost dublu față de timpul mediu de procesare pentru referendum, deși s-a folosit aceeași infrastructură.
O altă constatare, pentru aproape 1 milion de cetățeni, timpul total de procesare a documentelor de identitate a fost cuprins între jumătate de minut și peste 8 minute.” - a declarat Carmen Dan în timpul audierilor din Camera Deputaților.
De altfel, ministrul de Interne a mai precizat că au fost întocmite 128 de dosare penale privind posibile fraude la vot.
”În urma sesizărilor au fost constituite 217 dosare penale, dintre care 128 de dosare privind posibile fraude la vot, astfel, 65 de dosare privind fapta de a vota fără drept, 56 de dosare privind fapta de a vota de două sau mai multe ori, 4 dosare privind fapta de a vota prin introducerea în urmă a mai multor buletine de vot, 3 dosare privind utilizarea unei cărți de alegător sau a unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals. Alte 89 de dosare privesc infracțiuni circumscrise procesului electoral.” - a declarat Carmen Dan.
Ministrul a ținut să sublinieze încă de la începutul audierii sale faptul că MAI nu stabileşte numărul secţiilor de votare din ţară şi al ştampilelor de vot şi că nu are atribuţii în interiorul secţiilor de votare.
"Ministerul Afacerilor Interne nu stabileşte numărul secţiilor de votare din ţară, acesta este atributul autorităţilor locale cu avizul Autorităţii Electorale Permanente, MAI nu stabileşte numărul de ştampile de vot, nu are atribuţii în interiorul secţiilor de votare, aici răspunde preşedintele secţiei, MAI nu are atribuţii în ceea ce priveşte sistemul de monitorizare a prezenţei la vot.
Utilizarea tabletelor, instruirea celor care utilizează aceste tablete este în sarcina STS. (...) MAI asigură paza secţiilor de votare, asigură ordinea publica în exteriorul secţiilor, cercetează sesizările privind posibilele încălcări ale legislaţiei electorale", a spus Carmen Dan.
Deși sunt în concediu, câțiva parlamentari au venit la lucru și anchetează modul de desfășurare a europarlamentarelor din 26 mai.
Social-democrații au reclamat că alegerile ar fi fost fraudate și au cerut înființarea unei comisii speciale care să stabilească dacă acuzațiile sunt întemeiate sau nu.
La alegerile europarlamentare din 26 mai, social-democrații au obținut un rezultat foarte prost, doar 22,6 %, despre care unii membrii PSD au spus că nu sunt reale, deoarece alegerile ar fi fost fraudate.
Promotorii acestei idei au fost Șerban Nicolae și Olguța Vasilescu, care la acea vreme avea funcția de purtător de cuvânt al PSD. Ei au cerut formarea unei comisii parlamentare de anchetă, susținând că PSD ar fi pierdut din cauza fraudării alegerilor aproximativ 1,5 milioane de voturi.
Sursa: Agerpres, Pro TV
Etichete: alegeri , frauda , 26 mai , comisie , carmen dan , comisie parlamentara
Dată publicare: 09-07-2019 10:40