Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Klaus Iohannis: ”Avem speranța că 2021 va fi anul revenirii la o viață normală. Mă voi vaccina public pe 15 ianuarie”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni. Șeful statului a vorbit despre campania de vaccinare și importanța acesteia pentru revenirea la o viață normală.

UPDATE 18.00 Declarațiile lui Klaus Iohannis:

- Avem speranța că 2021 va fi anul revenirii la o viață normală.

- Avem 2 direcții majore. Pe de-o parte, trebuie să stopăm pandemia și asta ține de campania de vaccinare care se află în plină desfășurare. Pe de altă parte, trebuie să repornim în forță toate domeniile economie.

- Acestea sunt profund interconectate. Succesul vaccinări condiționează într-o foarte asupra reluarea activității.

- Viziunea noastră este de a asigura României acces semnificativ la fondurile europene și un buget centrat pe investiții, dezvoltarea infrastructurii și sprijinirea mediului de afaceri

Citește și
Tăriceanu
Tăriceanu, la un pas de a fi urmărit penal de DNA. Decizia, la Iohannis. Care sunt acuzațiile

- Proiectul de buget este gândit tocmai pe aceste coordonate. Este obligatoriu să înceapă un proces de resetare a statului, punând în centru accesul cetățeanului la servicii și informații publice, digitalizare și debirocratizare la toate nivelurile.

- Reformele nu pot să mai aștepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reașezări a societății.

- Pentru a putea merge înainte cu motoarele turate la maximum este nevoie să punem capăt epidemiei.

- Este esențial ca această campanie de vaccinare să reușească.

- Toate eforturile trebuie să fie îndreptate către realizarea cu prioritate a acestui obiectiv.

- Măsurile de protecție și vigilența crescută rămân imperative, pentru că virusul se răspândește în continuare în comunitate. Suntem departe de o incidență a cazurilor care să permită relaxarea restricțiilor.

Despre schimbările de directori din școli

- Am urmărit aceste chestiuni, e o acțiune care nu a fost pregătită din timp de ministerul Educației. S-a știut că se termină mandatele directorilor în 9 ianuarie.

- Ceea ce s-a făcut acum a fost de azi pe mâine, la repezeală, s-au prelungit mandate ori s-au dat mandate unor persoane noi pentru câteva luni de zile.

- Bănuiesc că în vară vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcții și atunci voi urmări cu foarte mare atenție cum se respectă principiul meritocrației.

Despre cazul lui Costel Alexe

-Persoanele penale nu au ce căuta în funcții publice. Nu știu dacă PNL trebuia să discute mai repede despre aceste chestiuni, dar dacă Alexe va fi cercetat penal eu aștept cel puțin să se autosuspende din funcțiile pe care le ocupă.

Despre vaccinarea altor șefi de stat

- Nu cred că s-a produs nicio neîncredere. Am participat la această decizie, ca în primul rând să fie vaccinat personalul medical.

- Nu am dorit nici eu, nici premierul să ne băgăm în față. Ar fi fost probabil mesajul greșit.

- Dar vineri, în 15 ianuarie, îmcepe a doua etapă de vaccinare. Pentru a marca debutul, mă voi vaccina public, pe 15 ianuarie.

- Campania de vaccinare de până acum este un succes. În UE România se situează pe locul 8, ceea ce nu e rău deloc.

Despre propunerea Greciei pentru un certificat unic european ca dovadă de vaccinare

- Mi se pare o discriminare. Să eliberăm aceste certificate de vaccinare ca să împărțim populația Europei în două, cei care au fost vaccinați și cei care nu au fost vaccinați, nu mi se pare un lucru bun. Despre promovarea campaniei de vaccinare

- Campania trebuie promovată mult mai intens, e nevoie de foarte multă turare. În afară de această campanie, trebuie să existe unele exemple personale și eu intenționez să dau un astfel de exemplu. Eu sunt convins că vaccinarea e esențială.

- Majoritatea cadrelor medicale s-a vaccinat. Sigur, vaccinarea nu e obligatorie, nici nu ne dorim, vaccinarea e organizată de stat pentru toți românii și oamenii se vor convinge că asta e soluția.

Despre restricționarea circulației noaptea

-  Nu sunt întrunite condițiile pentru relaxare, astăzi guvernul a prelungit starea de alertă. Avem campania de vaccinare, e șansa noastră, dar ea se va finaliza abia prin vară. În același timp, pandemia nu a plecat dintre noi. - Crăciunul și Anul Nou ne-au adus un număr destul de important de noi infectări. Până nu se reduce în mod semnificativ acest număr de noi infectări, nu se va renunța la restricții.

- Putem să învingem pandemia numai dacă respectăm restricțiile și ne vaccinăm. Numai combinația acestor două măsuri face posibilă revenirea la normalitate.

Despre evenimentele din SUA

- Democrația americană e una foarte solidă și va trece și de această etapă. E trist ce s-a întâmplat la Capitoliu.

- Noua administrație își va prelua atribuțiile și eu sunt hotărât să mă implic pentru a duce parteneriatul strategic mai departe.

- Avem nevoie de colaborarea pe securitate, pe NATO, de colaborare în plan economic și mă voi implica.

Despre disputele dintre PNL și USR-PLUS

- Sunt discuții în coaliție, într-o coaliție nu e ca la armată, unul comandă și toți execută. Din discuție, care nu e o ceartă sau o divergentă, se cristalizează soluțiile.

- Este rolul conducerii să negocieze aceste divergențe.

- Nu există niciun motiv să credem că oamenii se ceartă, oamenii discută. PNL și USR pornesc fiecare de la punctul propriu, negociază și se găsește o soluție.

Despre modificarea unei legi a justiției prin OUG

- A fost o situație excepțională creată de PSD, practic în ultimele luni de mandat Parlamentul nu a mai funcționat, a fost folosit drept tribună de campanie electorală.

- Parlamentul nu a modificat legea și cineva trebuia să o facă. Acum, cu un nou Parlament, care știe care e miza, nu vor mai exista astfel de excepții și am subliniat în discuțiile cu guvernanții acest lucru foarte clar.

- Nu se vor mai găsi motivații, asta a fost ultima.

- Încrederea mea în justiție e nezdruncinată.

Despre înghețarea salariilor bugetarilor

- Măsura este una justă, suntem în plină pandemie, în criză economică. Trebuie să fim conștienți că economia a suferit, s-a contractat. Sunt mai puțini bani la buget.

- Nu poate fi vorba de mărirea unor lefuri bugetare în 2021 până ieșim din criza economică.

- Nu vorbim de austeritate, nu se taie salariile, nu se taie pensiile, dar cât e criză economică nu putem vorbi de majorări în zona bugetarilor.

- Salariile și pensiile vor putea să crească când ieșim din criza economică, și eu sunt convins că vom ieși din criza economică în acest an. Pensiile au crescut și așa crescute rămân.  

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult