Liderul deputaţilor PSD a depus plângere penală împotriva colegilor din opoziție
Plângerea penală vizează semnăturile depuse de aceştia pe solicitarea de convocare a sesiunii extraordinare.
"Subiectul a făcut vâlvă la un moment dat în Biroul permanent, când s-a luat în discuţie cererea colegilor noştri din Opoziţie de convocare a unei sesiuni extraordinare. La o primă lectură a listelor de semnături s-au văzut nişte mari inconsecvenţe şi, la momentul respectiv, prieteneşte, le-am sugerat şi i-am rugat pe colegii noştri să îşi retragă acele liste de semnături, să se uite cu foarte mare atenţie, pentru că totuşi nu ne convine că această instituţie şi noi să fim luaţi de proşti. Le-am sugerat colegilor noştri la acel moment că nu printr-o ilegalitate se poate convoca o sesiune extraordinară.
Nu au înţeles, ba din contră, au făcut şi plângere penală preşedintelui Camerei că nu le-a acceptat această convocare, în condiţiile în care ştiau foarte bine că domnia sa şi-a delegat atribuţiile în acea săptămână unui vicepreşedinte de Cameră. În aceste condiţii, am depus în numele grupului PSD o plângere, la Parchetul General, prin care solicităm să se verifice dacă ceea ce au depus colegii mei lideri de grup nu se înscrie la capitolul fals în înscrisuri publice", a declarat Suciu, la Parlament, potrivit Agerpres.
El a adăugat că plângerea îi vizează pe liderii de grup Raluca Turcan (PNL), Dan Barna (USR) şi Eugen Tomac (PMP).
Daniel Suciu a precizat că pe unele dintre listele de semnături depuse de cei din Opoziţie pentru convocarea sesiunii extraordinare nu era menţionat pentru ce sunt adunate acele semnături, că alte semnături erau copii xerox de pe o iniţiativă legislativă oarecare la care ulterior au fost adăugate nume cu pixul, că un deputat aflat în Norvegia de mai multă vreme figura ca fiind semnatar, iar deputaţi care se aflau la acel moment în nordul Moldovei figurau ca şi semnatari pe acele documente.
Tomac: Plângerea depusă la Parchetul General de liderul grupului PSD - o acţiune penibilă
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a calificat, miercuri, drept "o acţiune penibilă" a PSD plângerea depusă la Parchetul General de liderul grupului social-democraţilor.
"PSD, în loc să explice ce s-a întâmplat pe 10 august, se duce în zona absolut ridicolă. Noi am cerut în august să se convoace Parlamentul, pentru că ni se părea de minim bun simţ ca politic să ceri o convocare a unei sesiuni extraordinare, după ce Guvernul a decis să reprime populaţia printr-o acţiune profund violentă şi cu consecinţe extrem de grave. Am aflat amuzat de această încercare jalnică de a se face plângere penală pentru faptul că am îndrăznit să chemăm PSD din vacanţă să dea explicaţii. Îmi asum toate demersurile politice şi cred că cei care, de curând, spuneau că politica nu se face cu plângeri penale, şi mă refer la plângerea care a fost făcută împotriva doamnei premier Dăncilă, astăzi recurg la aceste metode jalnice", a afirmat Tomac, la Palatul Parlamentului.
El a susţinut că Parlamentul trebuia convocat atunci în sesiune extraordinară.
"O acţiune politică este asumată şi eu cred că atunci trebuia să chemăm Parlamentul de acasă într-o sesiune extraordinară, să depunem o moţiune de cenzură şi să-i trimitem acasă pe aceşti iresponsabili care cred că puterea lor este veşnică şi nimeni nu îi poate critica. Mi se pare o acţiune penibilă ceea ce se întâmplă", a adăugat Tomac.
Raluca Turcan: Plângerea depusă la Parchetul General de Daniel Suciu - doar o hărţuire a PSD
Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a calificat, miercuri, drept "o hărţuire" a PSD plângerea depusă la Parchetul General împotriva liderilor de grup de la Camera Deputaţilor ai Opoziţiei.
"Este doar o hărţuire a PSD pentru a acoperi încălcarea legii. Articolul 66 alineatul 3 din Constituţia României spune explicit: convocarea Camerelor pentru sesiune extraordinară se face de către preşedinţii acestora. Aşadar, textul Constituţiei este imperativ, ceea ce arată că întregul nostru demers de convocare a unei sesiuni extraordinară după protestele înnăbuşite din data de 10 august din Piaţa Victoriei a fost regulamentar şi constituţional, iar Liviu Dragnea a încălcat grav legea din România. Nimeni şi nimic nu ne poate intimida", a spus Turcan, la Palatul Parlamentului.
Ea a declarat că Liviu Dragnea poate să folosească şantajul în interiorul propriului partid, însă nu şi cu Opoziţia.
"Ameninţarea, timorarea, plângerile penale nu o să blocheze Opoziţia din încercarea de a apăra legea. Dacă nici măcar noi, oamenii politici, nu luăm atitudine atunci când preşedintele Camerei Deputaţilor încalcă flagrant legea şi Constituţia, adică textul suprem, atunci cine în ţara asta mai poate avea pretenţia să se lupte pentru apărarea legii? Această hărţuire a PSD este doar făcută cu intenţia de a ne timora", a adăugat Raluca Turcan, lider al deputaţilor PNL.
Potrivit acesteia, semnăturile de pe convocare pot fi considerate ca fiind nereale doar de către "autorii acestora".
"În ceea ce priveşte semnăturile invocate de PSD, ele pot fi considerate ca nefiind reale doar de către autorii acestora. Nu-mi amintesc să fi existat nicio persoană dintre cei peste o treime din numărul deputaţilor care au semnat solicitarea de convocare a sesiunii parlamentare să fi spus că semnătura nu este adevărată. Dacă există vreo persoană care consideră că i-a fost falsificată semnătura, atunci în faţa organelor penale vor trebui să sună lucrul acesta, dacă nu, înseamnă că Dragnea & company, aşa cum pune tunul pe oamenii care protestează paşnic, aşa cum încearcă să intimideze societatea civilă şi mass-media, aşa procedează şi cu adversarii politici şi nu ne vom lăsa intimidaţi", a susţinut Turcan.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Agerpres
Etichete: PSD , Parlament , plangere penala , opozitie , plangere , semnaturi , daniel suciu
Dată publicare: 26-09-2018 14:40