Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Liderii coaliției se învârt în jurul măsurilor menite să reducă cheltuielile statului. Schimbările, adoptate până miercuri

Your browser doesn't support HTML5 video.

Teoretic miercuri ar trebui blocate, prin ordonanță de urgență, cele 200.000 de posturi bugetate, dar neocupate într-o țară în care există deja 1,3 milioane de bugetari, cei mai mulți din ultimii ani.  

Teoretic miercuri ar trebui blocate, prin ordonanță de urgență, cele 200.000 de posturi bugetate, dar neocupate într-o țară în care există deja 1,3 milioane de bugetari, cei mai mulți din ultimii ani.

Guvernanții ar vrea să impoziteze și tichetele de masă, pe care abia le-au majorat. Nu se pot înțelege însă dacă cei care au case mai scumpe de o jumătate de milion de euro sau mașini de peste 100.000 de euro ar trebui și ei taxați suplimentar.

Premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL Nicoale Ciucă au discutat și luni la Guvern despre reducerea posturilor din aparatul de stat. Este deocamdată singura măsură asupra căreia par că au convenit PNL și PSD , dar tot sunt obiecții.

Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Este important ca măsurile să nu fie alocate otova, fără să vedem care o să fie consecințele. De asemenea, susținem partea de descentralizare. Avem nevoie ca la nivelul Guvernului să se faciliteze tot ceea ce înseamnă partea procedurală a activității instituțiilor centrale, iar la nivelul autorităților locale unde sunt instituții care, practic, se dedublează cu ceea ce există la nivel central”.

Citește și
Nicolae Ciucă
Planul în 16 puncte al PNL pentru a acoperi gaura din buget. De unde vrea să taie și unde să fie majorate taxe sau impozite

Alfred Simonis, președinte interimar Camera Deputaților: „Avem 204.000 de posturi în aparatul bugetar și aceste instituții funcționează fără aceste posturi. Desființarea lor nu înțeleg de ce ar aduce niște probleme în funcționarea acestora. Unele dintre ele sunt de ani de zile neocupate și bugetate pentru ca, poate la final de an, sumele din capitolul salarizare să fie distribuite pentru bonusuri”.

Teoretic statul ar reduce cheltuieli de opt miliarde de lei după ce ar desființa aceste posturi. Practic, decizia este deja contestată, pe motiv că ar duce la blocarea unor instituții, în special din domeniul Justiției. În plus, deficitul despre care au discutat finanțiștii ar fi cu mult mai mare. De aceea, sunt luate în calcul și alte măsuri.

De exemplu, impozitarea suplimentară cu 10% a tichetelor de masă. Acestea au fost majorate de la 1 august la 35 de lei. Introducerea acestui impozit suplimentar ar face ca valoarea unui tichet să crească doar cu 1,5 lei, nu cu 5 lei.

Nicolae Ciucă, președinte PNL: „Este o măsură pe care am discutat-o și la care se va veni cu o decizie în sensul în care trebuie să facem în așa fel încât oamenii să nu piardă din venituri. Motiv pentru care creșterea salariului minim să fie direct proporțională cu această plată a taxei pentru sănătate”.

Liberalii ar fi propus și un impozit suplimentar de 0,5% pentru mașinile mai scumpe de 100.000 de euro. Social-democrații nu agreează ideea pe motiv că valoarea autoturismelor scade de la an la an.

Alfred Simonis, președinte interimar Camera Deputaților: „Acolo trebuie să avem o discuție mai amplă despre norma de poluare. Capacitatea cilindrică. Cred că acestea sunt niște criterii care pot fi luate în calcul când se face impozitarea”.

Politicienii ar fi agreat deja că angajații de la stat cu salarii de peste 10.000 de lei să nu mai primească voucherele de vacanță, iar sporurile din aparatul bugetar să fie plafonate la 1.000 de lei brut.

Toate aceste măsuri ar trebui adoptate de Guvern până miercuri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult