Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Legile Educației, bazate pe proiectul lui Iohannis, ”România educată”, intră în avizare. Opoziția: Dezbaterea, ”un simulacru”

Proiectele legilor educaţiei vor intra în avizare, în perioada imediat următoare, la nivelul tuturor ministerelor cu responsabilitate în domeniu.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că, în acest fel, în şedinţa de Guvern din data de 23 martie, vor fi aprobate şi transmise spre dezbatere şi adoptare în Parlament.

Proiectele au fost îndelung dezbătute atât în mediul politic, cât și în sistemul de educație din România.

La rândul său, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat în şedinţa de Guvern de joi, 9 martie, principalele obiective ale reformelor vizate de noile legi ale educaţiei, care au la bază proiectul ”România educată”, asumat de președintele Klaus Iohanis.

"Legile sunt publice de la data de 27 februarie, astfel încheindu-se întreg procesul de consultare publică. Am clarificat, deja, principalele direcţii de reformă. (...) În primul rând, ne dorim ca tot ceea ce se investeşte în educaţie să fie vizibil apoi în valoare adăugată pe care o vedem în clase şi în competenţele pe care copiii şi tinerii le obţin. Ne dorim să investim suplimentar peste tot unde este nevoie. Definim aşa-numitele zone defavorizate, care vor deveni prioritare în alocările bugetare. Practic, niciun elev, niciun copil, niciun tânăr nu va rămâne în urmă. Propunem măsuri integrate care afectează toţi copiii, de la educaţie timpurie până la învăţarea pe tot parcursul vieţii, învăţarea adulţilor", a spus Ligia Deca, potrivit Agerpres.

Citește și
Legile educației se schimbă din nou, după Ligia Deca. Propunere pentru reintroducerea examenelor de admitere în licee
Legile educației se schimbă din nou, după Ligia Deca. Propunere pentru reintroducerea examenelor de admitere în licee

Ea a menţionat că Legea învăţământului preuniversitar are trei piloni importanţi - unul dintre aceştia fiind creşterea calităţii în educaţie şi reducerea analfabetismului funcţional.

"Al doilea pilon - creşterea incluziunii, echităţii şi reducerea abandonului şcolar. Şi un al treilea pilon - este reprezentat de integrarea tuturor lecţiilor pe care le-am învăţat împreună în perioada pandemiei şi a altor situaţii de criză, pe care ţara noastră le-a traversat în ultimii ani", a completat Deca.

Aceasta a prezentat şi câteva elemente privitoare la Legea învăţământului superior.

"Ne dorim, în primul rând, comunităţi universitare bine ancorate în comunitatea internaţională, inclusiv prin mobilităţi susţinute financiar şi prin proiecte de colaborare în zona academică şi în zona cercetării. În condiţiile în care aproape unul din doi studenţi abandonează studiile universitare, mai ales în prima parte a programelor, propunem măsuri adecvate pentru a combate acest fenomen şi pentru a orienta mai bine tinerii pe parcursul lor academic. Consolidăm învăţământul centrat pe student, inclusiv participarea tinerilor în procesele decizionale, definim mai bine noţiunile de integritate şi etică universitară şi întărim procesele prin care asigurăm aceste valori în sistemul de învăţământ superior, iar universităţile sunt susţinute pentru adaptarea la nevoile din piaţa forţei de muncă", a explicat Deca.

USR îi cere ministrului Educației să publice propunerile primite în urma consultărilor publice privind Legile Educaţiei

USR îi cere ministrului Ligia Deca să publice toate amendamentele şi propunerile primite pentru Legile Educaţiei în cele opt zile de consultări publice.

"S-au încheiat cele câteva zile de consultări publice pentru proiectele noilor legi ale Educaţiei. Îi cer public doamnei ministru Deca să comunice toate amendamentele şi propunerile pe care le-a primit în această perioadă de dezbatere publică. Cred că cineva şi-a pierdut complet uzul raţiunii să ajungă să ignore în totalitate întreaga societate. După cinci luni de aşteptare, ni s-au pus pe masă 338 de pagini de lege şi doar opt zile în care să citim, dar să nu comentăm. De unde această sfidare la adresa profesorilor, părinţilor, copiilor?", spune senatorul USR Ştefan Pălărie.

Conform USR, Ministerul Educaţiei a primit zeci de amendamente la legile prezentate de Ligia Deca, de la elevi, profesori, de la societatea civilă, de la mediul privat.

"USR condamnă felul în care ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a organizat un simulacru de dezbatere publică asupra modificărilor la Legile Educaţiei şi pregăteşte amendamente pe care să le depună în Parlament", se arată în comunicatul Uniunii Salvaţi România.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult