Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Iohannis: ”Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității!”

Președintele Klaus Iohannis a salutat, marți, decizia de includere a Roșiei Montana în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

 Șeful statului a transmis un mesaj pe Facebook în care afirmă că Roșia Montană trebuie să devină ”un model de punere în valoare a patrimoniului”.

”Salut includerea peisajului cultural minier de la Roșia Montană în patrimoniul umanității! Prin eforturi conjugate ale autorităților și specialiștilor, Roșia Montană trebuie să devină un model de punere în valoare a patrimoniului prin dezvoltarea durabilă a zonei” - a transmis Iohannis pe rețeaua de socializare.

Ambasadorul Simona Miculescu: Vom încerca să înregistrăm noi şi noi victorii

 

Citește și
Roșia Montană
Statul român ia în calcul retragerea solicitării de includere a sitului Roșia Montană în patrimonial UNESCO

Ambasadorul României la UNESCO, Simona Miculescu, afirmă că înscrierea Peisajului cultural minier Roşia Montană în Lista Patrimoniului Mondial chiar în ziua în care ţara noastră aniversează 65 de ani de la aderarea la această organizaţie reprezintă o dublă sărbătoare.

"Aşa cum am anticipat, avem o dublă sărbătoare azi! Peisajul cultural minier Roşia Montană a fost înscris azi în Lista Patrimoniului Mondial, precum şi în Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, chiar în ziua în care România aniversează 65 de ani de la aderarea la UNESCO! Minunată coincidenţă! Ce emoţionantă şi frumoasă zi! Mulţumim tuturor celor care au contribuit, de-a lungul anilor, la aceasta dublă sărbătoare! Mulţumim şi tuturor celor care se bucură alături de noi azi! Vom continua să promovăm cu pasiune şi devotament interesele României în această prestigioasă arenă internaţională şi vom încerca să înregistrăm noi şi noi victorii!", a scris Simona Miculescu, pe Facebook.

USR PLUS susţine că includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO, decizie luată marţi, reprezintă "o şansă uriaşă" pentru comunitatea locală, pentru dezvoltarea şi conservarea patrimoniului.

"Zi istorică pentru istoria românilor! Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este victoria tuturor celor care, prin implicarea lor civică, au salvat una din cele mai de preţ comori ale istoriei vechi a românilor. Prin decizia de astăzi, comunitatea locală primeşte o şansă uriaşă pentru dezvoltarea şi - în acelaşi timp - conservarea patrimoniului. Acum va fi mult mai uşor de accesat finanţări pentru protejarea patrimoniului şi investiţii în activităţi economice, care să pună în valoare galeriile romane şi peisajul minier al localităţii", precizează USR PLUS, într-o postare pe pagina de Facebook a formaţiunii, potrivit Agerpres.

USR PLUS arată că, potrivit experţilor, care fac recomandările pentru înscrierea monumentelor pe lista Patrimoniului Mondial, Peisajul Cultural Minier Roşia Montană reprezintă "cel mai semnificativ, extins şi divers din lume, datând din perioada ocupaţiei romane a Daciei (106 - 127 î.Hr.)". În plus, conţine "cel mai reprezentativ exemplu de minerit subteran aurifer din lume".

"Acum, toate aceste lucruri sunt recunoscute şi protejate la nivel mondial", subliniază formaţiunea politică.

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult