Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Iohannis cere desfiinţarea SIIJ, după raportul GRECO. PSD: "Nu mai intervenim în justiţie"

Your browser doesn't support HTML5 video.

 Preşedintele Klaus Iohannis cere guvernului să desfiinţeze secţia specială de investigare a magistraţilor. Şeful statului s-a alăturat astfel criticilor din raportul ''GRECO", întocmit de experţi internaţionali anticorupţie.

Şeful statului a cerut executivului să vină cu un proiect prin care să se elimine principalele controverse din legile justiţiei - secţia pentru investigarea infracțiunilor, pensionarea anticipată a magistraţilor şi procedura privind numirile în funcțiile înalte din parchete.

Klaus Iohannis, preşedintele României: „Această Secție este o anomalie, nu trebuie să existe. În consecință, Guvernul să vină urgent cu o inițiativă legislativă care corectează această anomalie și alte probleme din domeniu. Sigur, dezbaterea va avea loc în Parlament și decizia este a Parlamentului și nu a Guvernului, dar inițiativa trebuie elaborată în Guvern"

Solicitările preşedintelui se înscriu pe linia obiecţiilor dure formulate de experţii internaţionali în combaterea corupţiei. Raportul întocmit de Greco a consemnat că România nu a făcut progrese privind lupta împotriva corupţiei şi independenta justiţiei, iar preşedintele a pus totul pe seama Executivului. Social-democraţii i-au răspuns prompt ca nu au de gând să schimbe nimic reclamând ca şi în rândul magistraţilor părerile ar fi împărţite.

„Poziția PSD este cât se poate de clară: nu va mai pune în discuție nicio modificare a legilor justiției și nu se va mai implica în astfel de controverse până când nu se va ajunge la un consens general în rândul asociațiilor reprezentative ale magistraților din România.”

Citește și
Klaus Iohannis la Cotroceni
Klaus Iohannis: „Guvernul PSD-ALDE a primit un nou cartonaș roșu de la GRECO”

PSD i-a mai transmis preşedintelui că liderii partidului vor organizararea rapidă a referendumului constituţional în acord cu votul din 26 mai. Iohannis a cerut ca votul constituţional să fie simultan cu alegerile prezidenţiale, dar social-democraţii invocă o recomandare a comisiei de la Veneţia cum că nu trebuie organizate mai multe tipuri de alegeri în acelaşi timp.

PSD-ALDE şi PNL-USR au depus la parlament doua propuneri de modificare a constituţiei care vor primi săptămâna viitoare avizul Curţii Constituţionale. După ce propunerile de revizuire se vor discuta într-o comisie specială, noul text al legii fundamentale trebuie votat de Parlament. Executivul are la dispoziţie 30 de zile ca să organizeze scrutinul.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult