Iliescu, interviu pentru presa rusă după luni de tăcere. Ce spune despre PSD și relațiile cu Rusia
Nikolai Morozov, jurnalistul care a realizat interviul cu Ion Iliescu, susține că numele fostului președinte este asociat cu democratizarea vieții politice și publice din România, fiind cel care a realizat primii pași spre integrarea în Uniunea Europeană și intrarea în NATO.
Jurnalistul adaugă faptul că Ion Iliescu, ajuns la 89 de ani, nu mai are ieșiri publice și nu mai acordă interviuri, dar „a făcut o excepție pentru TASS”.
„Pe lângă evidenta orientare pro-Vest a României, întotdeauna ați militat pentru o relație normală cu Rusia. Cu toate acestea, evenimentele au avut un curs diferit. Cum evaluați starea actuală a relațiilor bilaterale și cum ar trebui să arate, de fapt, aceste relații?”, a întrebat Morozov.
Ion Iliescu afirmă că relațiile dintre România și Rusia nu pot fi numite normale după niciun criteriu și că este important ca politicienii români să înțeleagă importanța normalizării acestor relații.
„Sper că politicienii români vor înțelege că normalizarea relațiilor cu Rusia, pe lângă comerț și schimburi culturale, va extinde abilitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în țările vecine, inclusiv în Moldova și Ucraina, unde, bineînțeles, are interese. Normalitatea în relațiile româno-ruse reprezintă respectarea reciprocă, recunoașterea legitimității intereselor celeilalte părți, dacă acestea se află în limitele permise de comunitatea internațională”, a spus Ion Iliescu.
„Sunteți președinte de onoare al Partidului Social Democrat, cel mai mare partid din România, care reprezintă interesele majorității românilor. Recent, însă, situația din interiorul PSD a lăsat mult de dorit. Cum vedeți viitorul acestui partid?”, a mai întrebat Morozov.
„Nu este un secret faptul că relațiile mele cu partidul s-au răcit în ultimii ani. Motivul este reprezentat de diferența de valori și principii. Din păcate, nici măcar partidul nu înțelege de ce România a mers în stânga după comunism, în loc să meargă la dreapta, ca și alte țări foste socialiste. În România, politica socială s-a stins, iar liberalismul economic adoptă forme cu adevărat extremiste”, a mai adăugat Iliescu.
La alegerile prezidențiale, Iliescu a cerut urna mobilă. Este pentru prima dată când fostul președinte nu a ajuns la secția de votare.