Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament. PSD face apel la Curtea Constituţională

Your browser doesn't support HTML5 video.

Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit, joi, începând cu ora 12:00, în şedinţe comune succesive pentru angajarea răspunderii Guvernului pe fiecare din cele trei proiecte adoptate de Cabinetul Orban.

UDPATE 13:15 Senatorul PSD Robert Cazanciuc a declarat joi că va sesiza Curtea Constituţională cu privire la proiectul privind sistemul judiciar pe care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

"Îmi pare rău că la nivelul liderilor de grup nu s-a găsit o soluţie în aşa fel încât să putem să avem şi intervenţii politice după fiecare proiect prezentat de premier.(...) Referitor la primul proiect de lege pe care Guvernul şi-a asumat răspunderea, vom sesiza Curtea Constituţională pe acest aspect, faptul că nu putea veni Guvernul cu asumare de răspundere pe o lege aflată în dezbatere parlamentară. (...) INM nu are nicio legătură cu buna funcţionare a sistemului judiciar în ziua de azi, pentru că se referă la perioada de pregătire a magistraţilor", a spus Cazanciuc la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că există o decizie a Curţii Constituţionale din 2009 care spune că Guvernul îşi poate asuma răspunderea dacă procedura parlamentară este blocată şi dacă este imperios necesar pentru a intra în vigoare rapid anumite măsuri.

UPDATE 13:00 Guvernul şi-a asumat răspunderea pentru cele 3 proiecte de legi UPDATE 12:30 Şedinţa Parlamentului în care Guvernul îşi angajează răspunderea pentru proiectele de lege a început. Premierul prezintă cele 3 proiecte de legi pentru care şi-a asumat răspunderea.

Citește și
Ludovic Orban
Şedinţă de guvern joi dimineață. Pe agendă, modificări în domeniul Justiţiei

Şedinţa este condusă preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care a anunţat că sunt prezenţi 172 de parlamentari.

Conform programului, în prima şedinţă comună Guvernul îşi asumă răspunderea asupra proiectului de lege privind unele măsuri pentru asigurarea bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor de pe lângă acestea în anul 2020, cea de a doua şedinţă comună vizează angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul transportului de persoane, iar în cea de a treia şedinţă comună Guvernul îşi va asuma răspunderea pe proiectul de lege pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2020.

Executivul a adoptat, marţi seara, proiectele de lege pentru care urmează să îşi asume răspunderea în Parlament. Potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite, parlamentarii pot depune amendamente la aceste proiecte de lege până joi dimineaţa, la ora 10,00, iar Guvernul urmează să decidă, în şedinţă, dacă şi le însuşeşte.

 

Ce înseamnă angajarea răspunderii Guvernului

 

Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.  Ceea ce înseamnă că, dacă PSD reuşeşte să depună o moţiune şi să obţină o majoritate de voturi pentru ea, va da jos Guvernul Orban.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult