Guvernul își cere scuze pentru încurcăturile cu formularul PLF: În justiție, probabil vor câștiga
Este vorba despre categoriile exceptate - precum piloţii de aeronave, personalul navigant sau mecanicii de locomotivă - care erau obligați până acum să completeze de fiecare dată formularul PLF.
Această prevedere, dar și altele, referitoare la formularul digilat PLF au fost modificate de Guvern.
”Au fost mai multe lucruri importante care au creat puțin dificultăți și aș începe prin a-mi cere scuze pentru situația creată față de toți cei care au fost în aceste situații dificile.” - a spus secretarul de stat Andrei Baciu într-o conferință de presă.
La întrebările unor jurnaliști, care au vrut să știe dacă se pot anula amenzile, Baciu și-a mai cerut scuze o dată și a precizat că aceștia se pot adresa instențelor judecătorești.
”Într-adevăr, lucrurile putea fi reglementate de la bun început și încă o dată îmi cer scuze pentru toți cei care au avut neplăceri în această situație. În justiție, toate aceste demersuri cel mai probabil vor câștiga.” - a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătății.
În schimb, secretarul de stat din Ministerul Administrației și Internelor, Raed Arafat, care a fost și el prezent în conferința de presă, a ținut să sublinieze faptul că erorile făcute de autorități îi vizează ”doar” pe cei care fac parte din ”categoriile exceptate”, și nu pe cei care nu au completat formularul PLF conform legii, în 24 de ore.
”Să ne înțelegem un lucru. Amenzile și totul, dacă este să se anuleze se anulează pentru persoanele care în mod normal trebuia să fie exceptate de la început. Nu pentru cei care au uitat să-l completeze. (...) Vorbim de persoanele care într-adevăr nu au fost exceptate, cum sunt piloții, navigatorii, etc. Aici nu putem vorbin de zeci de mii de amenzi, dar vorbim de un număr de persoane restrâns care trebuiau exceptați, n-au fost exceptați, acum a fost corectată legea și se vor excepta.” - a spus Arafat.
La ce folosește formularul PLF?Întrebat de presă la ce folosește formularul PLF, Baciu a explicat că acest document ajută la rezolvarea anchetelor epidemiologice.
”Sunt chestiuni care sunt luate în calcul în cadrul anchetelor epidemilogice. Altfel nu poți să știi cu cine ai intrat în contact, altfel nu poți să identifici persoane care se încadrează în categoria de contact și pentru care există inclusiv această carantină.” - a spus secretarul de stat.
USR a depus un proiect pentru anularea amenzilor PLF
Recent, USR a inițiat un proiect de lege de anulare a amenzilor PLF şi de returnare a banilor plătiţi până acum.
Acest proiect îi vizează și pe cei care nu au completat la timp formularul PLF.
”Românii n-au fost informaţi din timp cu privire la necesitatea completării formularului la intrarea în ţară. S-au trezit direct cu amenzile DSP acasă. Mai mult, foarte mulţi români au completat formularul PLF şi tot degeaba. Autorităţile nu i-au mai găsit în baza de date şi tot au primit amenzi. Alţi români trec graniţa zilnic pentru a merge la muncă, prin urmare au primit deja mai multe amenzi de mii de lei. Este absurd. Încă o măgărie aruncată în faţa cetăţenilor de bună credinţă din partea unor conducători incompetenţi şi iresponsabili. Aceştia sunt marii specialişti PSD-PNL-UDMR cu experienţă care ne conduc ţara”, a declarat eurodeputatul USR Vlad Gheorghe, iniţiator al proiectului de lege.