Guvernul Cîțu a adoptat în ședință OUG care dă liber la împușcarea urșilor agresivi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.
”Scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice” - se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.
Mieruri seară. Ministerul Mediului a publicat textul Ordonanţei de Urgenţă privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru specia urs brun precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Documentul, aprobat în şedinţa de Guvern, vorveşte despre faptul că ”Intervenţia imediată asupra exemplarelor de urs în intravilanul localităţilor se efectuează gradual prin următoarele metode: a) alungare prin diverse mijloace; b) tranchilizare şi relocare; c) extragere prin eutanasiere sau împuşcare”.
Dacă se ajunge la împuşcarea animalului nu mai este necesară obţinerea autorizaţiei de recoltare/capturare prevăzută în Ordinul ministrului mediului şi dezvoltării durabile nr. 410/2008.
”Scopul principal al prezentei ordonanţe de urgenţă este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun”, se arată n actul normativ.
Potrivit documentului, extragerea ursului prin eutanasiere sau împuşcare se face în următoarele situaţii: a) dacă intervenţiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizări şi relocării nu dau rezultate şi gradul de risc se modifică la nivel mare, conform procedurii de evaluare a riscului;
b) dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse in pericol;
c) dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
d) dacă exemplarul de urs în cauză se răneşte în cursul acţiunii de intervenţie şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă;
e) dacă exemplarul de urs în cauză este prins într-o capcană neautorizată, prezintă răni şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă;
f) dacă exemplarul de urs în cauză prezintă răni incompatibile cu viaţa
OUG nu a fost încă publicată în Monitorul Oficial.
Recent, Ministrul Mediului, Taczos Barna, a declarat în emisiunea ”Interviurile lui Vitalie”, difuzată pe www.stirileprotv.ro, că instituţia pe care o conduce intenţionează modificarea legislaţiei, astfel încât animalele agresive să poată fi împuşcate în maximum 24 de ore.
Ministrul Mediului a dorit să introducă prin lege procedura rapidă de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități. În 24 de ore de la apelul la 112, o echipă formată din vânători și jandarmi ar urma să identifice ursul și să decidă pe loc tipul de intervenție. Dacă aceștia decid că ursul este periculos, îl pot împușca pe loc, fără alte aprobări.
Sursa: Pro TV
Etichete: animale , guvern , urs , ministerul mediului
Dată publicare: 21-07-2021 12:56