Modifica setarile cookie
Toate categoriile

EXCLUSIV: Guvernul României negociază un împrumut de un miliard de euro de la Banca Mondială

Guvernul României a semnat un memorandum privind un împrumut cu o valoare indicativă de un miliard de euro de la BIRD, ramura de investiții a Băncii Mondiale, după cum au declarat pentru știrileprotv.ro surse guvernamentale.

Este primul memorandum privind un împrumut extern semnat de Guvernul României în contextul pandemiei de noul coronavirus.

"Este vorba despre o valoare indicativă de un miliard de euro, din categoria împrumuturi pentru politici de dezvoltare. Banii vor fi folosiți pentru a diminua impactul economic al pandemiei de Covid - 19 asupra economiei locale. Condițiile de creditare, respectiv dobânda și maturitatea creditului sunt printre cele mai bune de pe piață, în acest moment. Negociem cea mai bună variantă de creditare", ne-au precizat sursele guvernamentale.

Valoarea este indicativă în sensul în care suma finală a împrumutului poate fi mai mică sau puțin mai mare decât pragul agreat, de un miliard de euro. Banca Mondială și-a exprimat public dorința și capacitatea de a credita statele care au nevoie de lichidități suplimentare pentru reduce efectele economice ale pandemiei de Covid - 19. Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD) este ramura de investiții a Băncii Mondiale.

Ținând cont de "circuitul" banilor obținuți din astfel de credite, cel mai probabil, împrumutul va ajunge la bugetul de stat, de unde va fi redirecționat pentru finanțarea deficitului bugetar, respectiv pentru susținerea unor proiecte menite să reducă impactul economic local al pandemiei de Covid - 19.

Citește și
Ordonanța militară 4. Ce se va întâmpla cu românii care nu respectă carantina
Cum se plătesc amenzile pentru încălcarea restricțiilor. Anunțul făcut de Guvern

"Guvernul României este deschis către orice variantă de împrumut în condiții avantajoase care poate ajuta la finanțarea măsurilor menite să reducă impactul economic al pandemiei", au adăugat sursele citate.

Într-un interviu acordat acum o săptămână agenției de presă Reuters, Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a declarat că "obiectivele pe termen scurt sunt finanțarea deficitului existent, plata pensiilor și salariilor și a cheltuielilor medicale". 

Pachet de măsuri de 3% din PIB pentru relansarea economică  

Guvernul, prin ministerul Finanțelor, a anunțat un pachet de susținere a mediului de afaceri în valoare estimativă de 3% din PIB, cca 33 de miliarde de lei, calculat la PIB-ul estimat pentru anul în curs. 

Nevoia efectivă de finanțare a României pentru a acoperi deficitul bugetar cauzat de scăderea economică, în contextul pandemiei de Covid - 19, va fi anunțată oficial cu ocazia publicării rectificării bugetare, moment în care Finanțele vor prezenta primele estimări oficiale privind impactul pandemiei asupra economiei locale.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 6 aprilie, "decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Acordului de împrumut (Proiect privind consolidarea infrastructurii și a pregătirii pentru situații critice de urgență) dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la București la 10 iulie 2019", după cum a anunțat, printr-un comunicat, administrația prezidențială. 

El a anunțat, cu această ocazie, că Guvernul va prezenta o analiză concretă privind estimările de venituri și de cheltuieli,  cu accent pe tipul cheltuielilor și importanța lor economică în contextul datorat pandemiei de Covid - 19.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult