Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Guvern: Proiectul de HG privind creșterea salariului minim va fi înaintat până la sfârșitul lunii

Şeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, a declarat, luni, că proiectul de hotărâre de Guvern privind creșterea salariului minim pe economie va fi înaintat Guvernului spre adoptare până la sfârșitul lunii noiembrie.

Declarații LIVE TEXT de la Guvern:

- Astăzi, prim-ministrul Ludovic Orban a avut o ședință pentru elaborarea HG privind nivelul salariului minim pentru anul următor.

- S-au evaluat consecințele pe mai multe planuri privind impactul acestei creșteri a salariului minim pentru sectorul economic, pentru sectorul public și, în continuare, se va face o analiză la nivelul modului în care o astfel de măsură trebuie aplicată fără a afecta profitabilitatea companiilor și fără a determina costuri care nu pot fi susținute de mediul privat anul viitor.

- Principalele direcții de analiză pentru stabilirea nivelul salariului minim vor avea în vedere o serie de indicatori obiectivi legați de activitatea economică, care să răspundă, pe de o parte, nevoii de a creștere a puterii de cumpărare a românilor, iar, pe de altă parte, această creștere să nu afecteze activitatea economică din mediul privat.

Citește și
Dan Barna si Dacian Cioloș
Barna nu își dă demisia. Ce i-au reproșat colegii după rezultatul de la prezidențiale

- În această analiză se va ține contul de creșterea economică pentru anul în curs, de nivelul inflației, de indicele de productivitate și o analiză asupra impactului mai ales în zona sectoarelor economice unde există forță de muncă preponderent angajată la nivelul salariului minim. Acestea sunt coordonatele în care se face această analiză.

- O decizie va fi luată după consultarea partenerilor sociali, a patronatelor, a sindicatelor, obiectul este ca acest proiect de HG să fie înaintat în dezbaterea guvernului pentru a fi avizat și  adoptat până la sfârșitul lunii noiembrie.

- Sunt mai multe scenarii luate în calcul, deocamdată este o HG lăsată în urmă de fostul Guvern, se face o analiză a acesteia, dar se mai discută și alte scenarii.

- Este o urgență și obiectivul Guvernului este ca până la finalul lunii să avem o decizie asumată, astfel încât companiile să-și facă planurile pentru anul viitor.

- Evident vorbim de o aplicare începând cu ianuarie 2020.

- Nu am decis cuantumul creșterii salariului minim.

- Reducerea contribuțiilor nu a fost luată în calcul în cadrul ședinței de azi, dar ar putea fi luată în calcul în discuțiile cu partenerii sociali.

Despre întâlnirea lui Ludovic Orban cu aparatul de lucru de la Guvern

 

- Ludovic Orban a avut o întâlnire cu aparatul de lucru al Guvernului pentru o evaluare a modului de lucru la nivelul Guvernului și pentru a identifica măsurile care pot duce la eficientizarea activității și pentru a reduce costurile inutile cu funcționarea acestui aparat.

- În cadrul discuțiilor, au fost evidențiate mai multe situații care necesită luarea unor măsuri urgente și care, din păcate, au fost lăsate în mod iresponsabil nerezolvate de fostul guvern, printre acestea aflându-se elaborarea și adoptarea HG pentru acordarea de despăgubiri pentru județele afectate de inundații, în sumă de aproximativ 9 milioane de euro.

- Este vorba dspre o despăgubire solicitată de europarlamentarii PNL, care a fost aprobată, dar nu a fost elaborat cadrul legislativ pentru acordarea acestor despăgubiri.

- O altă situație care denotă o atitudine absolut de neînțeles pentru un Guvern care trebuie să susțină dezvoltarea mediului economic este faptul că, de mai multe luni, Comitetul interministerial pentru aderarea României la OECD este fără coordonare, arătând o lipsă de interes scandaloasă față de acest obiectiv. Un obiectiv extrem de important pentru atragerea de investiții în România.

- În acest sens, Orban a cerut elaborarea unui plan național pentru a urgenta procedurile în vederea aderării României la acest for internațional.

- Rezultatul acestei reorganizări va fi făcut public după ce se va face analiza despre care vorbim. Sunt fel de fel de comitete și comisii care au fost făcute să răspundă mai mult unor nevoi politice. 

- Decizia Guvenului este să facem curat, să rezulte o organigramă suplă și eficientă.

- Sunt mai multe zone unde există nevoia de reorganziare și de comare a mai multor direcții și comitete, dar rezultatele le putem comunica după analiză.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult