Foşti membri ai Guvernului Cioloş, printre miniştrii propuşi de Orban. Ce şanse au să fie votaţi
Your browser doesn't support HTML5 video.
Premierul desemnat Ludovic Orban şi-a prezentat, miercuri, echipa cu care vrea să meargă la Palatul Victoria. Printre foşti membri ai guvernului Cioloș sau parlamentari PNL sunt şi câţiva profesionişti fără carnet de partid. În Parlament, guvernul Orban are nevoie de de 233 de voturi. Deocamdată, numărul celor pe care se poate baza este însă mai mic.
Rând pe rând, miniştrii propuşi de PNL şi-au făcut loc lângă Ludovic Orban. Premierul desemnat va fi ajutat de Raluca Turcan, propusă pentru funcţia de vicepremier fără portofoliu.
Ludovic Orban, premierul desemnat: "Am redus numărul de ministere, iar obiectul nostru e de a crea o structură guvernamentală suplă, eficientă, cu capacitatea de a gestiona probleme curente şi programele"
Ministerul Finanţelor ar urma să fie condus de liderul senatorilor PNL, finanţistul Florin Câțu. Educaţia, de profesoara de limba română Monica Anisie, fost secretar de stat în Guvernul Ciolos, iar Sănătatea, de Victor Costache, şeful secţiei de chirurgie cardiovasculară şi toracică dintr-un spital privat din Sibiu.
Pentru cel mai bogat minister - Dezvoltarea - a fost propus deputatul de Vrancea Ion Ştefan, inginer de meserie, iar deputatul Lucian Bode - fost ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu şi actual preşedinte al comisiei de Transporturi - ar urma să preia Ministerul Infrastructurii.
La Justiţie a fost propus Cătălin Predoiu, care a mai avut acest portofoliu şi în vechile guverne PDL. Iar pentru Ministerul Muncii a fost propusă Violeta Alexandru, fost ministru al Dialogului social în Guvernul Ciolos.
În total, Guvernul Orban va avea 16 ministere, cu 7 mai puţine decât în guvernarea PSD.
Ministerul de Externe va deveni o umbrelă pentru tot ce înseamnă Afaceri europene şi diaspora, iar la ministerul Economiei vor intra actualele portofolii pentru Mediul de afaceri, Turism şi Energie. Cercetarea va fi inclusă la Educaţie, iar ministerul Apelor şi pădurilor la Mediu. Transporturile şi Comunicaţiile vor fi reunite în ministerul Infrastructurii.
Miniştrii propuşi de Ludovic Orban ar putea fi audiaţi în Parlament săptămâna viitoare, urmând ca, după avizul comisiilor de specialitate, să primească votul deputaţilor şi senatorilor.
Deşi liberalii ar vrea ca acest vot să fie dat săptămâna viitoare, social democraţii vor să tergiverseze investitura până la începutul lunii noiembrie.
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor: "Aceste audieri să nu fie nişte audieri de formă. Nu consider că suntem într-o criză majoră politică, criză ar deveni în cazul în care acest guvern nu va fi investit"
Ludovic Orban trebuie să strângă 233 de voturi pentru a ajunge premier.
Ludovic Oeban, premierul desemnat: "Fac un apel către orice parlamentar care nu face parte dintre formaţiunile politice ce au declarat susţinerea Guvernului, fac apel la rațiunea, bunul-simț și la patriotismul fiecărui parlamentar privitor procedura de învestire a Guvernului: nu daţi curs boicotului pus la cale de oameni disperați, care vor pe ultima sută de metri să-și acopere urmele furăciunilor pe care le-au făcut la ministere, care vor pe ultima să angajeze cheltuieli și vor să-și osifice clientela politica în fiecare structură a administrației"
Momentan, liberalii se bazează pe 225 de senatori şi deputaţi, dar continua negocierile cu mai mulţi social democraţi şi independenţi.