Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Filmul evenimentelor din ultimele 24 de ore, în scandalul DNA. Taberele pro și contra Kovesi

Your browser doesn't support HTML5 video.

Opinia publică s-a împărțit în două tabere, după ce ministrul Justiţiei a anunţat că declanşează procedura de revocare din funcţie a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Tudorel Toader i-a adus acuzaţii grave.

Printre altele, a vorbit despre comportamentul ei excesiv de autoritar și a susținut că Laura Codruţa Kovesi a contestat Constituţia.

În replică, șefa DNA a declarat că se va prezenta, oricând va fi nevoie, să răspundă, punct cu punct, tuturor afirmațiilor ministrului Justiției.

Cererea de revocare va ajunge la Consiliul Superior al Magistraturii, care va da un aviz consultativ. O decizie în acest sens va fi luată de preşedintele României.

Citește și
iohannis kovesi
Klaus Iohannis face noi precizări în scandalul DNA: O susțin pe doamna Kovesi!

Ce îi reproșează ministrul Justiției șefei DNA

Tudorel Toader: "Declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului șef DNA."

Acest anunț a venit la finalul unui discurs care a durat mai bine de o oră, timp în care Tudorel Toader a prezentat cele 20 de puncte care au stat la baza luării deciziei de a cere revocarea Codruței Kovesi din funcție.

Cele 20 de "acte și fapte" care l-ar fi convins că ea nu mai poate continua la șefia DNA, deși mandatul expiră abia în luna mai 2019, ar fi fost comise, spune ministrul Justiției, în ultimele 12 luni.

Practic, primul reproș pe care Tudorel i-l aduce lui Kovesi se referă la îndrăzneala de a fi deschis o anchetă, în urmă unui denunț penal, după adoptarea controversatei Ordonanțe 13. Și invocă decizia Curții Constituționale, care a hotărât că procurorii nu pot investiga modalitatea în care a fost promovată și adoptată o ordonanță de urgență. Toader vorbește acuzator și despre refuzul șefei DNA de a se prezenta în fața comisiei parlamentare care cerceta pretinse fraude în alegerile prezidențiale din 2009. Ministrul afirmă că Laura Codruța Kovesi a refuzat o colaborare loială cu Parlamentul.

Tudorel Toader: "Prin conduita sa, procurorul șef al DNA nu numai că înlătură orice colaborare loială care exercită suveranitate, Parlamentul, și refuză să pariticipe la clarificarea aspectelor de interes public."

Cele mai grave acuzații se referă însă la modul în care a gestionat activitatea Direcției Naționale Anticorupție, despre care spune că a cheltuit cei mai mulți bani dintre toate structurile Ministerului Public, dar și că ar fi făcut raportări eronate legate de cazuistică.

Ministrul Justiției nu a explicat însă care sunt argumentele și pe ce se bazează concluziile sale, dar îi reproșează șefei DNA că nu a identificat nici abuzurile și nici procurorii care au fost implicați în scandaluri publice și că nu i-a înlăturat din sistem: "Încercarea de a obține condamnări cu orice preț, în condițiile în care s-a afirmat că trebuie să venim cu dosare importante, să ajungem la miniștri, să ajungem la persoane de rang înalt."

Ministrul Justiției îi reproșează și faptul că a îndrăznit să facă declarații publice, să ia atitudine împotriva modificărilor legislative care au stârnit controverse, dar și critici din partea societății civile sau a cancelariilor occidentale.

Cine o poate schimba din funcție pe șefa DNA

Cererea de revocare a Laurei Kovesi din funcția de procuror șef al DNA va ajunge la Președintele României.

Klaus Iohannis este singurul care o poate revoca din funcție.

La câteva minute după anunțul ministrului, Administrația Prezidențială a transmis, printr-un comunicat de presă, că: ”Din cauza lipsei de claritate în prezentarea Raportului privind activitatea managerială a DNA și având în vedere că evaluarea activitățîi DNA și a conducerii acestei instituțîi de către Președintele României diferă de cea a ministrului Justiției, se impune o analiză aprofundată a acestui document, care urmează să fie realizată la nivelul Administrației Prezidențiale de către departamentele de specialitate."

Comunicatul precizează că, în repetate rânduri, președintele s-a declarat mulțumit de activitatea Direcției și a conducerii sale, punct de vedere pe care și-l menține.

Un cuvânt va avea de spus și Consiliul Superior al Magistraturii. Secția de Procurori a CSM trebuie să dea un aviz acestei solicitări făcute de ministrul Justiției. Avizul este însă unul consultativ.

Cine o susține pe Coduța Kovesi și cine îl aprobă pe Tudorel

Parchetul General al României, Augustin Lazăr, a anunțat că: "Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție reafirmă poziția exprimată constant, în sensul că nu există niciun motiv legal de revocare a doamnei Codruța Kovesi."

Sprijin pentru decizia ministrului Justiției a venit de la PSD, prin declarația purtătorului de cuvânt al partidului, Adrian Dobre: "Susţinem în mod evident decizia domnului ministru, rămâne mai departe pe calea constituţională şi legală să vedem cum se vor desfăşura lucrurile."

PNL a reacționat prin prim-vicepreședintele Raluca Turcan: "Cetățenii cinstiți din România au putut vedea că în Guvernul PSD-ALDE nu mai e nimeni care să apere aplicarea fermă a legii în fața corupției. Consider că este nevoie de mobilizarea tuturor energiilor pro-europene pentru a menține statul de drept în România și a bloca acapararea țării de către crimă organizată!”.

Și președintele PNL, Ludovic Orban, a reacționat după anunțul ministrului Justiției: "Nu există niciun temei serios, nu a venit cu nimic nou, cu nimic substanțial, cu nicio fapta nouă care să-i poată fi imputată procurorului șef. Pur și simplu, aceeași ciorbă reîncălzită. Din punctul meu de vedere, Tudorel Toader nu mai are ce să caute în funcția Ministerului Justiției."

USR, prin președintele Dan Barna, a cerut demisia ministrului Justiției: "Am solicitat demisia ministrului Justiției Turdorel Toader, pentru pierderea oricărei credibilități morale sau profesionale pentru această poziție. În momentul în care devii purtătorul de cuvânt al infractorilor condamnați ai statului nu poți să fii ministrul Justiției unui stat."

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a calificat prezentarea raportului drept un rechizitoriu: "În urma acestui rechizitoriu comasat cu o sentință, întrucât dl Toader a considerat că în acest proces public, că asta a făcut, un proces public, a fost avocat al puterii, a fost procuror acuzator al lui Kovesi și a fost și judecător. Cine a lipsit?

Apărarea, avocatul apărării. Sunt uimit că după toate acestea, Tudorel Toader a cerut nu numai revocarea, ci și arestarea de îndată a doamnei Koevesi, judecarea ei într-un proces la o televiziune și apoi lichidarea. E foarte greu să accepte această revocare, pentru că domnul Iohannis a spus că pe baza elementelor pe care le cunoaștem nu crede că e necesare revocarea. Nu sunt argumente noi!"

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult