Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dumitru Buzatu a fost suspendat din funcția de președinte al CJ Vaslui. „Cerea șpagă în cutii de pantofi”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Baronul PSD, Dumitru Buzatu, a fost suspendat marți din funcția de președinte al Consiliului Județean Vaslui, în urma unei decizii de prefect.

În timp ce fostul lider social-democrat este în arest, Emil Savin, patronul de la care a plecat denunțul incriminator, ar fi părăsit țara. În urmă apar vocile care vorbesc despre puterea nemarginită cu care Dumitru Buzatu a copleșit Vasluiul și nu numai, în îndelungata sa carieră politico-administrativă.

Suspendarea din fucția de președinte a Cosiliului Județean Vaslui a lui Dumitru Buzatu a fost anunțată de prefect.

Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui: „Am primit de la Tribunalul Vaslui minuta prin care ni se aduce la cunoștință că s-a aprobat măsura arestului preventiv pentru 30 zile a domnului Buzatu, drept pentru care emitem și noi suspendarea înainte de termen a mandatului lui Buzatu Dumitru. E o premieră”.

În motivarea arestării preventive a lui Dumitru Buzatu, judecătorul a scris că lăsarea în libertate a inculpatului ar fi afectat grav încrederea opiniei publice în capacitatea organelor judiciare de a acționa eficient. Există și riscul ca Buzatu să influențeze martorii, având în vedere că printre cei care urmează să fie audiați sunt si persoane care i se subordonau.

Citește și
Dumitru Buzatu
Emil Savin, ”regele asfaltului”, susține că NU pe Dumitru Buzatu l-a turnat la DNA, ci pe un expert

„Se constată faptul că lăsarea în libertate a inculpatului, pe de o parte, ar afecta grav încrederea opiniei publice în capacitatea organelor judiciare de a reacționa eficient împotriva infracțiunii care face obiectul prezentului dosar, iar, pe de altă parte, ar putea împiedica asupra bunei desfășurări a urmăririi penale având în vedere că în cauză urmează a fi audiați martori asupra cărora inculpatul are un ascendent, fiind subordonați acestuia pe linie profesională”, se arată în motivarea arestării preventive.

Lucian Timofticiuc, redactor șef Vremea Nouă, Vaslui: „În prima mașină era directorul general DGASPC Cazacu, copil de suflet a lui Buzatu, viceprimar de Vaslui, apoi director DGASPC. Personajul feminin, Ana Obreja, cunoscută Anuța, șefa de cabinet, partenera de viață, care e în tot felul de firme și ea”.

În motivarea judecătorului care a decis arestarea preventivă a lui Buzatu se face referire și la faptul că dacă acesta ar fi fost lăsat liber, ar fi putut influența inclusiv cercetările.

„Inculpatul BUZATU Dumitru ocupă de peste 10 ani funcția de președinte al consiliului Județean Vaslui și conduce Organizația Județeană Vaslui a Partidului Social Democrat fiind o influentă figură politică atât la nivel Județean, cât și la nivel Național, creându-și în acest fel un sistem puternic de relații interpersonale cât și de subordonare cu funcționari din cadrul consiliului județean Vaslui și nu numai. Astfel, lăsarea în libertate a inculpatului ar putea constitui un imbold pentru alți funcționari de a nu avea o atitudine procesuală sinceră în legătură cu faptele cercetate, declarațiile ulterioare putând fi influențate de către inculpat”, se mai arată în motivarea arestării preventive.

Lucian Timofticiuc, redactor-șef Vremea Nouă, Vaslui: „Buzatu a creat o adevărată caracatiță în județ, pe lângă familie, aduși în funcții importante. Celelalte firme intrate în combinații erau fie firme ale rudelor, fie firme unde chiar el e partener. Buzatu cerea șpagă în cutii de pantofi. Buzatu deține proprietăți prin interpuși la o avere care cred ca ajunge la 40 milioane euro”.

Corneliu Bichineț, fost vicepreședinte CJ Vaslui: „În PSD este un singur om mai vechi decât el, Iliescu. A început să urce prin meticulozitate, i-a crescut puterea, fiind președintele celui mai mare partid în județ, întotdeauna a creat majorități, a impus prefect de PSD, oameni în direcții deconcentrate, unii remarcabili, alții care plimbau câinele, yes-mani”.

Dumitru Buzatu este în politică de 30 de ani, timp în care a condus - într-o formă sau alta - destinele celui mai sărăc județ al României. Luat la întrebări de mai multe ori, de-a lungul anilor, de către jurnaliștii PRO TV, Buzatu a încercat mereu în fața camerelor să contrazică statisticile și realitatea pe care o suportă în fiecare zi locuitorii din acea parte de țară, rămasă în urmă la capitolul investiții.

Reporter: Ce politici ați înaintat pentru a atrage investitorii în zonă?

Dumitru Buzatu, martie 2019: „Haideți să fim serioși, nu sunt politici de acordare a facilităților la nivel”.

În schimb propria avere a sporit considerabil din 1992 până în prezent, iar anchetatorii verifică acum dacă există concordanță între veniturile încasate de Buzatu în mod legal și cele trecute în declarația de avere.

Reporter: Vă considerați bogat?

Dumitru Buzatu, martie 2019: „Nu sunt un om bogat, am o mică fermă în care muncesc și eu, porumb, floarea soarelui, lucernă”.

Fiul sau, Tudor Buzatu s-a implicat și el în afaceri. Mai exact într-un incubator de afaceri cu fonduri europene înființat în 2009 de Consiliul Judetean Vaslui, condus de seniorul Buzatu. 30 de IMM-uri au apărut pe durata proiectului, dar în final, centrul a ajuns să se finanțeze doar din închirierea de birouri. În 2015 procurorii DNA au descins în biroul lui Buzatu și în centrul de afaceri condus de fiul său pentru că existau suspiciuni de delapidare a fondurilor europene într-un proiect de reabilitare a sistemului de canalizare.

Niciun membru al familiei Buzatu nu a pățit însă nimic atunci.

Mai mult, Dumitru Buzatu a avut răspunsuri pregătite și pentru vasluienii care au protestat în stradă pentru că sute de kilometri de drumuri județene sunt neasfaltate.

Dumitru Buzatu, martie 2019: „Eu nu sunt așa sensibil la protest din moment ce drumul e în investiție. Ce sens are protestul ăsta?”

Emil Savin, zis Farmanzon, omul de afaceri de la care Dumitru Buzatu a primit geanta cu bani și-ar fi luat concediu de odihnă, pentru 30 de zile și a ajuns deja în Germania, spune unul dintre apropiații săi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult