Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Dublă lovitură pentru gigantul austriac OMV, care nu consideră că trebuie să plătească taxa de solidaritate a României

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deputații din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci au modificat, miercuri, Ordonanța de Urgență a Guvernului privind taxa de solidaritate, astfel încât la aceste prevederi să se încadreze și OMV.    

OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din România, controlat de grupul austriac OMV, a anunţat de două ori că, în baza rezultatelor sale financiare şi a prevederilor OUG de introducere a taxei, consideră că nu datorează României contribuţia de solidaritate.

Acum, însă, parlamentarii au adus câteva modificări actului normativ care a fost adoptat prin OUG de Guvern.

În amendamentul adoptat în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaților, calculul cifrei de afaceri eligibile ține cont și de faptul că modul de calcul al redevențelor are în vedere prețurile produselor ce se tranzacționează pe aceste burse.

”(6) Determinarea ponderii în cifra de afaceri a activităților prevăzute la alin. (1), se realizează prin includerea următoarelor:

Citește și
Ministrul Finanțelor Adrian Câciu
Adrian Câciu, ministrul Finanţelor, anunță că OMV va plăti taxa de solidaritate: „Aşteptaţi luna iunie”

a) în cazul activității economice cu codul CAEN 0610 - ”Extracția țițeiului” 1. prețul de vânzare al țițeiului, pentru cantitățile de țiței extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate.

b) în cazul activității economice cu codul CAEN 0620 – ”Extracția gazelor naturale” 1. prețul de vânzare al gazelor naturale, pentru cantitățile de gaze naturale extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate

c) în cazul activității economice cu codul CAEN 0510 – ”Extracția huilei” 1. prețul de vânzare al huilei, pentru cantitățile de huilă extrase de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate.

d) în cazul activității economice cu codul CAEN 1910 – ”Fabricarea produselor de cocserie” 1. prețul de vânzare al produselor de cocserie, pentru cantitățile de produse de cocserie fabricate de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate

e) în cazul activității economice cu codul CAEN 1920 – ”Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului” 1. prețul de vânzare al produselor obținute prin rafinarea petrolului, pentru cantitățile de produse obținute prin rafinarea petrolului de către contribuabil, ce au făcut obiectul vânzării în cursul anului fiscal/exercițiului financiar 2022, respectiv 2023 către persoane neafiliate.

e) în cazul activității economice cu codul CAEN 1920 – ”Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului”

Aceste prevederi au fost adoptate, miercuri, și în plen, la votul final al deputaților.

A doua lovitură pentru OMV vine de la ANAF

O altă lovitură pentru grupul OMV vine de la ANAF.

Inspectorii Antifraudă aflaţi în control la compania de petrol şi gaze OMV Petrom au stabilit o sumă suplimentară de plată de 581,7 milioane lei (117,5 milioane euro la curs actual).

Aceasta rezultă din verificările vizând obligaţiile declarate în contul contribuţiei la Fondul de Tranziţie Energetică, potrivit informaţiilor obţinute de către Profit.ro.

Această sumă suplimentară stabilită de către Antifraudă vine în contextul unui control prelungit derulat de către ANAF la OMV Petrom, pentru strângerea de informaţii referitoare la taxa de solidaritate introdusă în sectorul energetic în baza unui regulament european, taxă despre care compania a transmis că, potrivit propriilor calcule, nu o datorează.

Astfel de controale ar putea avea loc şi la alte companii din domeniu, pentru a verifica dacă sunt situaţii similare, în care ANAF consideră că firmele ar datora sume mai ridicate decât cele declarate către autorităţi.

Pe baza celor identificate de către controlul Antifraudă, ar urma să fie emisă în perioada următoare o decizie de impunere, scrie Profit.ro.

 

 

 

 

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult