Discursul premierului desemnat Ludovic Orban în Parlament. Promisiunile făcute
Your browser doesn't support HTML5 video.
Liderul PNL a spus că "boicotul" PSD şi Pro România de la plenul reunit al Parlamentului arată că cele două partide sunt interesate doar de "socotelile electorale".
"Nu mai aduc aminte în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat aşa ceva, şi anume şedinţa de învestire a unui guvern să fie boicotată efectiv de două partide politice care în felul acesta arată clar lipsa totală de înţelegere faţă de nevoile României, lipsa totală de respect faţă de nevoile românilor şi arată că nu interesează decât socotelile electorale sau toate prostiile pe care le fac cei care încă exercită puterea după demiterea prin moţiunea de cenzură, fiind părtaşi la toate nenorocirile care se întâmplă astăzi în toate ministerele şi la Palatul Victoria", a spus Orban, în plenul reunit al Parlamentului.
El i-a felicitat pe parlamentarii USR, ALDE, PMP, UDMR, minorităţilor naţionale şi pe cei care au decis să susţină Cabinetul său.
"Venim după o moţiune de cenzură care a pus capăt unei guvernări care a făcut mult rău. Trebuie să trecem de acest moment şi să începem un drum al reconstrucţiei, al dialogului, care să reaşeze România pe traiectoria euroatlantică", a afirmat Orban.
Premierul desemnat a arătat că mandatul Guvernului său este unul scurt şi că obiectivele pleacă de la această "constrângere".
"Avem de luat măsuri urgente, măsuri care nu pot fi luate decât de un guvern legitim", a spus el.
Premierul desemnat a evidenţiat că este necesară rectificarea bugetului de stat, arătând că foarte multe instituţii publice şi autorităţi locale nu au resursele financiare pentru a încheia exerciţiul bugetar şi riscă să-şi lase angajaţii fără salarii.
Totodată, Orban a susţinut că, în prezent, există întârzieri în plata indemnizaţiilor persoanelor cu dizabilităţi, a indemnizaţiilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, indicând că această situaţie nu poate fi tolerată.
"Este fundamentală adoptarea unei OUG de rectificare a bugetului de stat care să permită asigurarea tuturor plăţilor vitale în toate domeniile de activitate, în toate instituţiile publice şi pentru toate autorităţile locale", a spus liderul PNL.
Potrivit acestuia, şi situaţia pregătirii pentru iarnă este una "dezastruoasă" atât din punct de vedere energetic, cât şi al capacităţii de degajare a reţelelor de transport.
"Ministrul Transporturilor e prea ocupat să reinstaleze printr-o procedură viciată în baza Legii 115 pe celebrul Narcis Neaga la CNAIR, în timp ce regionalele de drumuri nu au aproape nimic din ceea ce le este necesar pentru a putea asigura deszăpezirea", a acuzat premierul desemnat.
De asemenea, el a indicat că un Guvern legitim va putea nominaliza un comisar european şi a adăugat că o altă urgenţă o reprezintă elaborarea bugetului de stat pentru anul viitor.
"Există necesitatea elaborării proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2020. În conformitate cu legea, termenul prevăzut pentru înaintarea proiectului legii bugetului de stat şi a proiectului legii asigurărilor sociale de stat este 15 noiembrie. (...) Un buget, care să stea în picioare, care să se bazeze pe nişte indicatori economici bine fundamentaţi, care să poată să reorienteze cheltuielile publice spre adevăratele priorităţi ale României - investiţiile în infrastructură, în educaţie, în sănătate şi în toate domeniile vitale, trebuie elaborat cât mai rapid. Fără un Guvern nu poate fi respectat acest termen şi din nou bugetul va fi întocmit, aşa cum a fost întocmit în ultimii ani, prin bani falşi, prin venituri inventate şi generând cheltuieli pentru care nu există acoperire în veniturile reale", a susţinut Ludovic Orban, potrivit Agerpres.
El a spus că o altă problemă urgentă este legată de pensionarea anticipată a magistraţilor.
"Doar un Guvern învestit de Parlament, un Guvern legitim poate rezolva problema conducerii Parchetelor", a completat Orban.
Premierul desemnat a indicat că o altă prioritate este adoptarea măsurilor pentru evitarea riscului de dezangajare a fondurilor europene, precizând că pe anul în curs ar fi vorba de 600 de milioane de euro.
"Anul viitor există un risc de dezangajare de 3,2 miliarde de euro, datorat în special faptului că pe POIM nu s-a semnat aproape niciun contract din marile proiecte de infrastructură de transport care beneficiau de finanţare pe exerciţiul financiar multianual 2014-2020", a afirmat Orban.
Sursa: Agerpres
Dată publicare: 04-11-2019 14:58