Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deputații PSD-PNL dau înapoi, după protestele privind controversata Lege a spațiilor verzi, considerată un ”atentat la mediu”

Deputații PSD-PNL nu au mai pus, miercuri, pe ordinea de zi a plenului controversata Lege a spațiilor verzi, considerată un ”atentat la mediu”.

Proiectul ar fi urmat să intre la dezbatere şi vot în plenul Camerei Deputaţilor, însă nu a mai intrat pe ordinea de zi, după protestele ONG-urilor și a opoziției parlamentare.

Mai multe ONG-uri, primarul general al Capitalei, precum și USR susțin că, prin această lege, se va permite betonarea spațiilor verzi din România.

CITIȚI în acest articol:

-► Ce modificări vor să facă parlamentarii PSD-PNL -► O coaliție de 16 organizații civice din 10 mari orașe ale României susține că legea va duce la fragmentarea parcurilor existente și va reduce spațiul verde din orașe -► Primarul general al Capitalei: ”Parlamentarii PSD au dat liber la betonarea spațiilor verzi” -► Președintele USR: ”Amendamentele toxice ale PSD sunt făcute la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari

Ce modificări vor să facă parlamentarii PSD-PNL

Marți, comisia pentru mediu a Camerei Deputaţilor a adoptat mai multe amendamente la proiectul privind modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.

Citește și
bucuresti
Bucureștiul a rămas cu jumătate din bariera verde de altădată, iar spațiile verzi din oraș sunt insuficiente

Potrivit unui astfel de amendament, citat de Agerpres, "prin derogare de la art. 71 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 265/2006, autorităţile publice locale pot schimba încadrarea urbanistică pentru acele terenuri încadrate în categoria spaţiilor verzi care au categoria de folosinţă curţi-construcţii şi care au trecut în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice anterior intrării în vigoare a prezentei legi, în baza unor documentaţii de urbanism aprobate conform legislaţiei în vigoare".

"Autorităţile publice au obligaţia de a crea, prin orice modalitate prevăzută de lege, o suprafaţă de spaţiu verde cu 10% mai mare decât cea a cărei încadrare se schimbă într-un termen de maxim 2 ani de la aprobarea schimbării încadrării urbanistice în condiţiile mai sus arătate", mai prevede amendamentul.

La dezbaterile din comisie, Nicuşor Dan a afirmat că acest articol propus de PSD este cel mai toxic din lege, ducând la dispariţia spaţiilor verzi din marile oraşe.

Reprezentanţii USR au ieşit din şedinţă pentru a nu asigura cvorumul pentru adoptarea acestui proiect, însă, după o pauză de 10 minute, timp în care au venit mai mulţi deputaţi de la PSD şi PNL, preşedintele comisiei, Virgil Popescu, a anunţat că textul a fost aprobat, cu o abţinere.

Un alt amendament aprobat în comisie prevede că "transformarea zonelor cu altă destinaţie, din intravilanul existent sau prin extinderea intravilanului, în zone funcţionale rezidenţiale, comerciale, industriale sau mixte, în scopul executării de lucrări de construcţii se poate realiza doar în baza unei documentaţii de urbanism cu obligaţia asigurării unei suprafeţe amenajate cu spaţii verzi de minim 20% din suprafaţa terenului a cărui destinaţie s-a modificat astfel".

Parcursul legislativ al proiectului de Lege privind modificarea Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor poate fi urmărit aici.

16 organizații civice din 10 mari orașe ale României cer ca legea să nu fie votată în această formă

”Rețeaua pentru Natură Urbană” - o coaliție de 16 organizații civice din 10 mari orașe ale României - solicită membrilor PNL și PSD din Camera Deputaților să respingă amendamentele pe care le-au inițiat la Legea spațiilor verzi.

”Prin aceste amendamente votate fără dezbatere reală, pe ultima sută de metri, înainte de închiderea sesiunii parlamentare, se dă posibilitatea de a construi pe spații verzi private și retrocedate. Acest lucru va încuraja haosul imobiliar și dereglementarea urbanismului în România, va duce la fragmentarea parcurilor existente și va reduce spațiul verde din orașe. Considerăm că adoptarea acestor amendamente ar fi un atac direct la sănătatea a 12.520.000 locuitori care trăiesc în orașe, adică aproximativ 60% din populația țării.” - afirmă ONG-urile într-un comunicat de presă.

Totodată, în parcul Izvor din București a fost anunțat un protest, intitulat ”Corupții din Parlament ne-au mințit!”.

”Va fi dezastru de mediu cu afectarea gravă a sănătății noastre si a copiilor noștri. Numai protestul masiv al populației mai poate opri acest dezastru! Vor fi distruse parcuri, baze sportive, scuaruri verzi, spații verzi ale blocurilor,sere, pepiniere, perdele forestiere etc” - se arată în descrierea evenimentului anunțat pe Facebook de Fundația Eco-Civica.

CITIȚI ȘI: Bucureștiul a rămas cu jumătate din bariera verde de altădată, iar spațiile verzi din oraș sunt insuficiente

Primarul general al Capitalei: ”Parlamentarii PSD au dat liber la betonarea spațiilor verzi”

La rândul său, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a acuzat PSD că a dat liber la ”betonarea spațiilor verzi”.

”PSD își schimbă părul, dar năravul ba! Parlamentarii PSD au dat liber la betonarea spațiilor verzi. După ce ieri au amânat pentru toamnă dezbaterile la Codul Urbanismului care conține prevederi nocive, azi, pe nepusă masă, în stilul ordonanței 13 au strecurat pe ordinea de zi a comisiei de mediu un proiect de modificare a legii spațiilor verzi care fusese uitat prin sertare din 2018. Au mutat astfel amendamentele toxice din Codul Urbanismului în acest proiect și au sperat că nu observă nimeni.

Forma legii care va intra mâine dimineață la plen este un atentat la sănătatea oamenilor și a orașelor din întreaga țară.” - a transmis, edilul, marți, într-un mesaj postat pe Facebook.

Președintele USR: ”Amendamentele toxice ale PSD sunt făcute la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari”

Și USR critică modificările aduse de PSD și PNL la Legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi, afirmând că asistăm la un ”atac asupra mediului”, în condițiile în care liberalii și social-democrații ”vor betoane în mijlocul orașului, în loc de spații verzi”.

Liderul USR, Cătălin Drulă, afirmă că amendamentele ”toxice” ale PSD, care au fost adoptate de comisia deputaților, au fost făcute ”la presiunile infernale ale rechinilor imobiliari”.

”Ce vreți să le lăsăm copiilor noștri, betoane în loc de parcuri?”, mai spune Drulă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult