Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deputații vor să știe de ce pe robotul Ion de la Guvern nu-l cheamă Ana. Aleșilor le e frică să nu le ia locurile

Your browser doesn't support HTML5 video.

Deputații vor să știe de ce pe robotul prezentat săptămâna trecută la guvern drept consilier al premierului îl cheamă Ion și nu Ana sau Dumitrița. Sau de când i-ar putea lua locul lui Nicolae Ciucă.  

Întrebările le-au fost adresate celor care au creat interfața sistemului, invitați marți pentru explicații suplimentare în Parlament. Specialistii i-au asigurat pe aleși că, cel puțin până în 2049, Inteligența Artificială nu le va lua locul.

Parlamentarii au vrut să ştie ce mai face Ion, interfaţa pe care premierul a prezentat-o săptămâna trecută drept primul consilier guvernamental cu inteligenţă artificială.

”Dan Cristian Popescu, deputat PSD: De ce ați masculinizat proiectul? De ce nu Dumitrița, Ana?

Ioan Istrate, consilier Ministerul Digitalizării: Sincer şi eu m-am întrebat de ce s-a numit Ion, de ce masculin şi nu feminin, de ce nu e şi Ion şi Ana şi cine mai vrem.

Citește și
inteligenta artificiala
A fost lansat primul consultant de parenting din România bazat pe inteligență artificială

Dan Cristian Popescu, deputat PSD: Rudele cele mai cunoscute ale lui Ion sunt Siri şi Alexa”.

După aceea au trecut la adevăratele probleme şi s-au interesat cam care ar fi şansele ca Inteligenţa Artificială să le ocupe locurile.

”Adrian George Axinia, deputat AUR: E posibil ca România să fie condusă de un prim ministru cu inteligenţă artificială?

Marius Leordeanu, cercetător și profesor Politehnică: Întrebarea îmi aminteşte de o carte, ”The Singularity in Near”. Nu ştiu dacă e o teorie neapărat ştiinţifică, dar el spune că în 2049”.

Odată calmate spiritele, aleşii au insistat cu întrebările legate de siguranţa datelor celor care vor scrie pe platforma ion.gov.ro.

Oamenii sunt încurajaţi să semnaleze aici problemele cu care se confruntă, iar scopul lui Ion va fi acela de a sintetiza informaţiile şi de a le pune la dispoziţia autorităţilor.

Robotul Ion se află acum la Ministerul Tehnologiei

Parlamentarii din Comisia pentru tehnologia informaţiei au întrebat dacă Ion are un sistem de filtare a opiniilor, astfel încât să nu ţină seama de cele răuvoitoare, de zvonuri sau de alte tipuri de dezinformări.

”Ioan Istrate, consilier Ministerul Digitalizării: Nu înțeleg de unde atâta vitriol.

Marius Leordeanu, cercetător și profesor Politehnică: În primul rând se aplică legea numerelor mari. Cu cât mai mulţi oameni îşi vor pune opinia la această bază de date, cu atât probabilitatea ca un individ sau un grup de indivizi să puncteze este mai mică, statistic pot să apară erori. Hai să luă exemplul Wikipedia. E tot timpul adevărată? Nu. Este de folos? Este. Se aplică legea numerelor mari? Se aplică”.

În acest moment, dispozitivul prezentat de Nicolae Ciucă nu se mai află la Guvern, iar serverele care îi vor asigura funcţionarea se găsesc la Ministerul Tehnologiei şi sunt alimentate cu informaţii.

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult