Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Deputații USR au protestat în Parlament îmbrăcați în tricouri cu mesajul ”Fără penali”. VIDEO

Your browser doesn't support HTML5 video.

Parlamentarii USR au protestat marți față de modicarea legilor justiției îmbrăcați în tricouri cu mesajul ”Fără penali”.

Declarate parțial neconstituționale, cele trei legi ale justiției - cea privind statutul magistraților, organizarea judiciară și funcționarea CSM - au fost rapid modificate de Comisia condusă de Florin Iordache.

La început, deputații USR au stat cu spatele la colegii lor din bănci. Însă prim-vicepreşedintele PNL, Raluca Turcan, le-a făcut observație de la mcrofonul plenului și le-a cerut să nu mai stea cu spatele la colegii săi din PNL, deoarece aceștia nu ar trebui să fie vizați de protestul față de modificarea legilor justiției.

Preşedintele de şedinţă, deputatul PSD Gabriel Vlase, le-a cerut de mai multe ori să păstreze decenţa şi să revină la locurile lor.

Citește și
Florin Iordache
Ce modificari au fost votate de comisia Iordache în Justiție. Misiunea finală: Codul Penal

Cu o grabă rar întâlnită în Parlament, luni și marți, parlamentarii PSD-ALDE au finalizat toate cele trei legi ale justiției. Liberalii au anunțat deja că vor sesiza din nou Curtea Constituțională.

Principala modificare adusă legilor este eliminarea președintelui României din procedura numirii conducerii Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Florin Iordache, cel care a coordonat aceste modificări nu vede însă nicio problemă: "Am fost atacați că vrem să politizăm justiția, să o subordonăm. Am cerut să îmi precizați un singur articol care subordonează..”

Pe de altă parte, cei din opoziție s-au arătat nemulțumiți și față de decizia plenului Camerei Deputaților (unde PSD, ALDE și URMD dețin majoritatea) de prelungire a programului de lucru.

Decizia a fost luată cu 145 de voturi 'pentru' şi 65 'împotrivă'.

Liderul grupului parlamentar al PNL, Raluca Turcan, a criticat această decizie, menţionând că parlamentarii coaliţiei transformă Parlamentul "într-un instrument pentru a pune mâna pe Justiţie".

"Ne scoateţi afară din Europa! Încetaţi cu această avalanşă asupra statului român!", a spus Turcan, potrivit Agerpres.

Liderul grupului USR, Claudiu Năsui, a spus că prin această decizie se încalcă "orice bun simţ parlamentar".

"Acesta este motivul pentru care Parlamentul este în topul celor cu cea mai mică încredere în opţiunile cetăţenilor. (...) Sunt nişte legi pe care dumneavoastră vreţi să le treceţi pe repede înainte. Nu veţi fi tot timpul la guvernare. Vă doriţi o justiţie independentă sau una subordonată?", a adăugat Năsui.

În replică, preşedintele Comisiei speciale, Florin Iordache, a spus că rapoartele cu privire la aceste legi sunt distribuite, iar comisia doar a pus proiectele în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Deputatul USR Stelian Ion a susţinut că aceste rapoarte erau gata scrise înainte ca dezbaterile din comisie să fie finalizate.

"Nu se respectă chestiuni elementare de bun simţ. Este un raport gata scris la o şedinţă care nu s-a terminat, acest raport este un fals şi nu cuprinde toate amendamentele dezbătute. Înţelegem că vreţi să daţi lovitura de graţie Justiţiei. Aţi administrat o doză de poloniu radioactiv Justiţiei, efectele se vor vedea în timp", a spus Stelian Ion.

Protestul USR vine la scurt timp după ce Comisia specială parlamentară - condusă de Florin Iordache (PSD, fost ministru al Justiției) a modificat legile justiţiei și a dat marţi raport de admitere pentru legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, legea 303/2004 privind statutul magistratilor şi legea 317/2004 privind funcţionarea şi organizarea CSM.

Luni, Comisia a dat raport la Legea 304/2017.

Legile se află acum în dezbatere în plenul Camerei Deputaţilor.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult