Noul Cod Penal a fost adoptat de Camera Deputaților. ”De astăzi, România a devenit un stat de Dragnea”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
PNL a anunțat deja că va contesta la Curtea Constituțională a României aceste modificări, astfel că actul normativ nu va intra în vigoare în perioada următoare, ci doar după ce judecătorii CCR se vor pronunța.
CITIȚI în acest articol:
-► Cronologia evenimentelor de astăzi - LIVE TEXT -► Codul Penal a fost adoptat cu 167 de voturi pentru - în condițiile în care PSD avea nevoie de minim 165 de voturi favorabile -► Discursul președintelui USR Dan Barna în plenul Parlamentului, imediat după anunțarea rezultatelor: ”De astăzi, România a devenit un stat de Dragnea” - ►Tomac: PMP votează împotriva modificărilor la Codul penal; deputaţii care votează altfel vor fi excluşi -► Liderii PSD și ALDE au ajuns la concluzia că nu au cele 165 de voturi necesare pentru adoptarea noului Cod Penal -► Deputatul USR Stelian Ion: “Cred că motto-ul zilei de azi ar trebui să fie: visul oricărui infractor este să scrie chiar el Codul penal!” -► Raluca Turcan a venit la tribună cu o eşarfă neagră: "Puteţi să îl consideraţi ca doliu pentru democraţia românească dacă astăzi veţi reuşi să daţi votul final" -► Filmul evenimentelor de marți, 3 iulie, când, abia intraţi în vacanţă, senatorii au fost anunţaţi că trebuie să se întoarcă la Bucureşti pentru a vota noua formă a Codului penal
Redefinirea abuzului în serviciu ca infracţiune, doar dacă funcţionarul sau rudele foarte apropiate au primit foloase necuvenite sau dezincriminarea neglijenței în serviciu sunt doar câteva dintre prevederile controversate.
În mare grabă, legea a fost trimisă marți la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz. Imediat, Comisia lui Iordache s-a reunit şi în doar 2 ore au parcurs Codul Penal.
Opoziţia a acuzat că textul a fost scris pentru a-l salva de probleme penale pe Liviu Dragnea, condamnat în prima instanţă, la 3 ani şi jumătate de închisoare, cu executare. ”Credeţi că ăştia mă lasă să scap?!" a fost reacţia lui Liviu Dragnea.
Cronologia evenimentelor, miercuri, 4 iulie:
ora 13.45 Codul Penal a fost adoptat cu 167 de voturi pentru, 97 împotrivă și 19 abțineri.
”De astăzi, România a devenit un stat de Dragnea” - a strigat de la microfonul plenului președintele USR Dan Barna.
De asemenea, un deputat PMP a fost exclus din partid, pentru că a votat ”pentru” modificarea Codului Penal.
Discursul președintelui USR Dan Barna în plenul Parlamentului, imediat după anunțarea rezultatelor:
”De astăzi, România nu mai este un stat de drept. De astăzi, România a devenit un stat de Dragnea. Astăzi, dumneavoastră ați votat ca un om care a furat banii copiilor sărmani și i-a dat partidului să fie premiat. Dumneavoastră considerați că nu este o infracțiune, ci este o faptă pe care voi v-o asumați și cu care vă mândriți.
De astăzi, infractorii vor putea să păstreze acasă armele chiar după expirarea permisului. Dar vine și o zi de mâine, doamnelor și domnilor care ați votat acest Cod al rușinii, această lege pentru fărădelege. Eu am încredere că acest cod penal nu va intra în vigoare. Mai avem încă pârghii pe care le vom folosi în zilele următoare: Curtea Constituțională, președintele, chiar tribunalul.
Vom strânge semnături pentru făr penali. Vom continua această luptă și până la urmă România va câștiga, pentru că România este mai mult decât o gașcă de penali. Vom câștiga, pentru că, da, suntem de partea corectă a istoriei”.
ora 13.10 Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că este sigur că toţi deputaţii din partidul său vor vota împotriva modificărilor propuse de coaliţia de guvernare la Codul penal.
El a adăugat că România nu poate evolua atâta timp cât vor exista asemenea abordări prin care, practic, "se lasă impresia în spaţiul public că se legalizează hoţia".
"Nu sunt prezenţi toţi colegii astăzi la lucrările plenului, dar toţi cei care suntem aici vom vota împotrivă. După cum ştiţi şi la Codul de procedură penală am avut o situaţie nefericită şi decizia politică a fost să ne despărţim de colegul care a votat Codul de procedură penală. Vom aplica aceeaşi măsură şi de data aceasta, dar nu va fi cazul, sunt sigur, pentru că decizia noastră este clar asumată, fermă", a menţionat Tomac.
ora 13.00 Liderii PSD și ALDE au ajuns la concluzia că nu au cele 165 de voturi necesare pentru adoptarea noului Cod Penal. Le lipsesc câteva voturi, iar în urmă cu puțin timp erau 8 absenți, dintre care 2 se aflau pe drum spre Parlament.
UDMR a anunțat că nu va vota aceste modificări, pentru că nu li s-au acceptat amendamentele aduse la Codul Penal, referitoare la abuzul în serviciu și dezincriminarea neglijenței în serviciu. De asemenea, PMP a anunțat că cei care vor vota pentru adoptarea Codului Penal vor fi dați afară din partid.
Astfel, devin vitale cele 17 voturi ale minorităților naționale altele decât cea maghiară. În urmă cu aproximativ 1 an, când coaliția și-a dat jos propriul Guvern condus de Grindeanu a reușit acest lucru numai datorită voturilor minorităților naționale, altele decât cea maghiară.
Acum, pentru adoptarea noului Cod Penal este nevoie de minim 165 de voturi ”pentru”.
ora 12.55 Liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, a declarat că este normal să existe o şedinţă a parlamentarilor PSD, înaintea votului final pe Codul penal, în condiţiile în care sunt necesare 165 de voturi pentru adoptarea acestuia de către Cameră.
"Este normal să avem şedinţă, având în vedere că ne trebuie 165 de voturi. Trebuie să avem de la 165 în sus. (...) Din moment ce este prins pe votul final, speranţa noastră este ca acest proiect să treacă", a spus Suciu, înaintea şedinţei parlamentarilor PSD.
El a adăugat că sunt ''în jur de 6 deputaţi absenţi motivat".
Întrebat de ce atâta grabă pentru adoptarea Codului penal, Suciu a susţinut că "din considerente de natură tehnică".
"În principiu, noi, cei de la PSD, avem 150 de deputaţi. Cu colegii noştri de la ALDE ar trebui să fie suficient. Evident că, atunci când este un vot important şi având în vedere că avem şi absenţi motivat, am purtat toate discuţiile necesare ca acest proiect de lege să treacă. (...) Plec de la premisa că toţi deputaţii PSD vor vota acest proiect", a mai spus liderul deputaţilor PSD.
La şedinţă participă şi preşedintele Camerei, Liviu Dragnea.
ora 12.30 Parlamentarii PSD se reunesc astăzi în şedinţă, la sala grupului din Camera Deputaţilor, înaintea votului final la proiectul de modificare a Codului penal.
Potrivit unor surse citate de Agerpres, la şedinţă se va face prezenţa parlamentarilor partidului, având în vedere că UDMR nu va susţine proiectul Codului penal.
La dezbaterea pe articole, liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a arătat că, în cazul în care amendamentele propuse de Uniune nu vor fi adoptate, parlamentarii formaţiunii nu vor susţine proiectul.
În aceste condiţii, majoritatea parlamentară PSD - ALDE ar putea să nu întrunească voturile necesare pentru a fi adoptat proiectul Codului penal.
ora 12.15 Plenul Camerei Deputaţilor a votat pe articole modificările la Codul penal. Votul final are loc tot astăzi, de la ora 13.
ora 11.50 Deputatul liberal Ioan Cupşa a anunţat că PNL va ataca la CCR modificările la Codul penal.
De asemenea, liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi, a precizat că formaţiunea sa nu va susţine actul normativ în cazul în care amendamentele Uniunii nu vor fi adoptate.
“Ieri, în comisia de specialitate, am depus un set de amendamente care credem că este nevoie să fie adoptate ca şi Codul penal să fie în concordanţă cu deciziile CCR. Sperăm ca aceste amendamente (...) să fie adoptate în plen pentru că altfel nu avem cum să susţinem adoptarea finală a Codului penal”, a spus Attila Korodi în plen.
ora 11.15 Senatorul PSD Liviu Pop a afirmat că nu există nicio prevedere în Codul penal care să îi servească preşedintelui social-democraţilor, Liviu Dragnea.
"Nu există nicio prevedere din Codul penal care să-i servească preşedintelui Liviu Dragnea şi i-am rugat pe toţi cei care contestă în mediul public să ia tot ce este public din dosarul domnului preşedinte Liviu Dragnea, să ne spună care este acel articol din Codul penal care îi creează un avantaj domnului preşedinte Liviu Dragnea", a declarat Liviu Pop la RFI, potrivit Agerpres.
ora 10.45 Deputatul USR Stelian Ion a afirmat că, la 12 zile după condamnarea în primă instanţă a lui Liviu Dragnea pentru abuz în serviciu, PSD modifică infracţiunea din Codul penal. El a mai spus că, dacă am fost conduşi 50 de ani de un cizmar, de ce nu am putea avea un model propus de PSD, în care “infractorii, hoţii, golanii să conducă această ţară”.
“Cred că motto-ul zilei de azi ar trebui să fie . Dezbaterile de astăzi nu sunt atât despre Codul penal, sunt despre nişte modele pe care puterea actuală le oferă în societate. Există modelul meritocraţiei, modelul celui care învaţă, care respectă regulile şi care este premiat pentru asta, şi mai există şi modelul în care prostul clasei, bătăuşul, golanul şcolii este premiat, este adus la rang de conducător, de lider al acestei naţiuni şi este şi acesta un model până la urmă.
Am avut 50 de ani un model în care liderul suprem era un cizmar cu patru clase. De ce nu am putea avea un model propus de PSD în care infractorii, hoţii, golanii să conducă această ţară? Este propunerea dumneavoastră. Evident că noi ne vom opune din răsputeri unui asemenea model pe care îl propuneţi dumneavoastră. Justiţia a spus că domnul Liviu Dragnea ar trebui să ispăşească pedeapsa cu închisoarea pentru abu în serviciu. E adevărat, în primă instanţă, dar ce faceţi dumneavostră la 12 zile după? Modificaţi Codul penal pentru a-l scăpa pe domnul Dragnea şi nu este vorba numai de Liviu Dragnea”, a spus Stelian Ion.
ora 10.30 Plenul Camerei Deputaţilor a început dezbaterile pe modificările Codului penal, după ce Opoziţia a solicitat scoaterea acestora de pe ordinea de zi şi retrimiterea la Comisia specială. Votul majorităţii a decis respingerea celor două propuneri.
Liderul grupului PNL de la Camera Deputaţilor, Raluca Turcan, a solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului.
"PNL vă solicită să scoateţi de pe ordinea de zi de astăzi proiectul de lege referitor la Codul penal întrucât sunt încălcate dispoziţiile regulamentare referitoare la punerea la dipoziţia parlamentarilor în vederea dezbaterii a acestui raport cu cel puţin 24 de ore înainte. Ţin să vă menţionez ca argument în plus pentru a vă decide să votaţi în favoarea propunerii PNL că dezbaterile în Comisia specială de modificare a legilor Justiţiei pe Codul penal s-au încheiat aseară, la o oră destul de târzie, nu au avut timp colegii să vadă tot raportul elaborat de comisie şi, din nefericire, dacă astăzi, în stilul care caracterizează în ultima perioadă dezbaterea din Camera Deputaţilor, acest proiect de lege nu va fi dezbătut consistent, temeinic, în bună cunoştinţă de cauză, riscăm să aruncăm ţara în haos şi să o punem la dispoziţia infractorilor şi corupţilor", a spus Turcan.
Propunerea liberalilor a fost respinsă, înregistrându-se 92 de voturi "împotrivă" şi 50 "pentru".
Deputatul USR Stelian Ion a solicitat retrimiterea la comisie a acestui proiect, dar şi această propunere a fost respinsă la vot.
"Vreau să vă invoc un alt articol din Regulament, acest raport trebuie depus cu cel puţin 2 zile înainte de a fi dezbătut în plen, în cazul procedurii de urgenţă. Pe de altă parte, ieri s-a stabilit şedinţa Comisiei speciale cu încălcarea termenului de 24 de ore care este prevăzută în Regulament. Eu înţeleg că vă grăbiţi, dar trebuie să vă grăbiţi respectând legea şi respectând regulamentele. Pe de altă parte, invoc faptul că în raportul pe care l-am primit în urmă cu o oră şi jumătate se inserează anumite greşeli cu privire la amendamentele propuse de USR, am identificat cel puţin două greşeli şi lucrul ăsta trebuie corectat în Comisia specială. (...) Propun să trimitem la Comisia specială acest raport pentru îndreptarea greşelilor", a cerut Stelian Ion.
După ce şi această propunere a fost respinsă de plen, Raluca Turcan a venit la tribună cu o eşarfă neagră şi a spus:
"Puteţi să îl consideraţi ca doliu pentru democraţia românească dacă astăzi veţi reuşi să daţi votul final".
ora 10.20 Deputaţii au decis ca în şedinţa de plen de miercuri să se facă şi sesiune de vot final începând cu ora 13,00. Programul pentru miercuri a fost inițial doar pentru dezbateri în plen, iar joi urma să fie şedinţă de vot final.
Propunerea cu privire la votul final a fost făcută de liderul grupului parlamentar al PSD, Daniel Suciu, şi a fost adoptată cu 90 de voturi "pentru" şi 40 "împotrivă".
Filmul evenimentelor de marți, 3 iulie, când majoritatea PSD - ALDE a urgentat modificările Codului Penal
Abia intraţi în vacanţă, senatorii au fost anunţaţi că trebuie să se întoarcă la Bucureşti, în sesiune extraordinară, pentru a vota noua formă a Codului penal. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, l-a lăsat pe Adrian Țuțuianu de la PSD să conducă lucrările.
Opoziţia a încercat să blocheze dezbaterile solicitând suspendarea şedinţei pe motiv că în sală nu se aflau nici măcar jumătate din numărul aleşilor.
În zadar, însă, pentru că senatorii PSD-ALDE au început dezbaterile, iar pe parcurs au ajuns şi ceilalţi colegi ai lor. Redefinirea abuzului în serviciu a fost aspru contestată de opoziţie.
Nicu Fălcoi, senator USR: „Funcţionarul public care va lucra în folosul comunităţii - asta ca să-l citez pe domnu' Dragnea - va trebui doar să nu fie atât de idiot să-şi însuşească direct beneficiul rezultat în urma abuzului în serviciu sau să-i ofere unei rude foarte apropiate. PSD-ul a inventat un nou mod de a fura: hoţia altruistă, în care împarţi cu ceata de haiduci politici tot ce ai furat de la români."
Alina Gorghiu, senator PNL: „Redefinind abuzul în serviciu aţi dezincriminat parţial fapta. Şi aşa, începând de ieri (n.r - luni), sunt instituţii care ne spun că sute de dosare vor fi închise, că alte câteva sute se vor solda cu achitări. O să fac şi eu o prinsoare cu dumneavoastă, astăzi (n.r - marți): acest Cod nu va intra niciodată în vigoare în această formă, pentru că nu se poate într-un stat normal să protejezi infractorul şi nu victima."
Deputatul Florin Iordache, preşedintele Comisiei care a modificat legea a mers personal în Senat să vadă cum merg lucrurile. A asistat la anunţul celor de la UDMR, primit cu aplauze de USR şi PNL.
Cseke Attila, senator UDMR: „Nu suntem de acord cu abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu. S-au introdus două chestiuni la infracţiunea de abuz în serviciu şi anume reducerea ,limitei maxime de pedeapsa de la 7 la 5 ani şi, de asemenea, s-a introdus sintagma „în scopul de a obţine pentru sine, soţ, rude sau fini până la gradul al doilea un folos patrimonial". Cu aceste două chestiuni adăugate, grupul UDMR nu poate să fie de acord."
Acuzat de opoziţie că şi-a pus colegii să modifice legea astfel încât să scape de problemele penale, Liviu Dragnea a răspuns printr-o întrebare.
Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor: „Credeţi că ăştia mă lasa să scap?!"
Partenerul său de coaliţie, Calin Popescu Tariceanu a explicat „filosofia" noului cod.
Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului: „Este o nevoie de a schimba filosofia Codului Penal, în sensul în care să punem accent mai mare pe recuperarea prejudiciului, pentru că simplă trimitere în închisoare a celor vinovaţi nu rezolvă problema."
În şedinţa Senatului, toate amendamentele PNL şi USR au fost respinse, iar Codul Penal a fost adoptat aşa cum a dorit Coaliţia.
Şerban Nicolae, senator PSD: „Propunerile pe care le-am făcut azi nu rezolvă nicio problemă personală a cuiva anume. Nu sunt făcute în interesul cuiva anume. Ele vor fi aplicate în toate dosarele penale aşa cum sunt ele astăzi. Am procedat corect. Decât să menţinem dispoziţii neconstituţionale şi care încalcă drepturile şi libertăţile fundamentale, preferam varianta de astăzi."
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: camera deputatilor , senat , codul penal , modificari , comisia iordache
Dată publicare: 04-07-2018 07:51