Deputații au adoptat Legea pensiilor. Modificări importante vizate de proiectul de lege
Your browser doesn't support HTML5 video.
Până atunci, vârstnicii s-au ales cu promisiunea majorării punctului de pensie în fiecare an, iar mai multe categorii de salariați se vor putea retrage din activitate, mai devreme, dar în anumite condiții.
Legea pensiilor a trecut și de ultimul pas în Parlament, dar nu fără scandal. Opoziția a criticat Guvernul pentru promisiunile făcute pensionarilor, având în vedere că majorările vor veni abia peste 3 ani.
Raluca Turcan, lider deputați PNL: ”Ați votat iluzii pentru pensionari, i-ați amăgit și îi induceți în eroare".
Olguța Vasilescu: "Nu e o bătaie de joc legea asta, e o lege care crește pensiile”.
Cristian Seidler, deputat USR: "Înșelați pensionarii, pentru că nu le spuneți că măririle pe care le promiteți acum vin din împrumuturi scumpe pe care le vor plăti nepoții lor, încă de acum".
Din septembrie 2021, se va schimbă formula de calcul a pensiilor. Acestea vor creaste odată cu rata inflației, la care se va adaugă și jumătate din creșterea salariului mediu brut pe economie. Iar noua formulă îi va ajută pe cei care contribuie mai mult să primească o pensie mai mare.
Pensiile vor fi recalculate după nouă formulă inclusiv pentru perioadele în care contribuțiile celor cu salarii mari erau plafonate. În acest fel, pensiile vor crește susțin cei de la Ministerul Muncii, iar principiul este că acolo unde calculele ar duce la o suma mai mică, pensia actuală se păstrează, nu scade.
De exemplu, Ministerul Muncii promite că în viitor un medic cu o pensie de 1.980 de lei va ajunge să aibă aproape 4.700 de lei. O profesoară care acum are, în medie, 1.500 de lei, va primi o pensie de 3.000 de lei.
Deputații au votat și că persoanele cu handicap grav să beneficieze de stagiu de cotizare redus, chiar la o treime din total. Iar femeile vor putea să iasă la pensie mai repede dacă au născut și apoi au crescut copiii până la 16 ani. Prevederea este valabilă și pentru mamele care au adoptat copii.
Studiile universitare, de masterat și de doctorat vor fi luate în calcul la pensie. În plus, cei care au cotizat cel puțin 10 ani de zile vor putea să-și cumpere maximum cinci ani vechime, astfel încât să se pensioneze anticipat.
Toate majorările promise de Guvern în noua lege a pensiilor vor veni abia de la finalul lui 2021, când actul normativ intră în vigoare. Până atunci, majorarea punctului de pensie se va face în fiecare an. Dacă în 2019, acesta va fi de 1.265 de lei, în 2021 ar trebui să ajungă la 1.875 de lei.
Legea pensiilor merge la promulgare, la Klaus Iohannis. Între timp, însă, liberalii au anunțat că o vor ataca la Curtea Constituțională.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: pensie , pensii , camera deputatilor , Parlament , handicap , legea pensiilor , nevazatori
Dată publicare: 19-12-2018 10:34