Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Mihai Fifor premier interimar. Calendarul consultărilor cu partidele

Your browser doesn't support HTML5 video.

Este din nou degringoladă pe scena politică de la Bucureşti, după înlăturarea lui Mihai Tudose din fruntea guvernului.

Marți preşedintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, să conducă pentru moment cabinetul. De asemenea, a invitat la Palatul Cotroceni toate partidele parlamentare la consultări. PSD şi ALDE sunt gata să revendice din nou guvernarea şi vin cu o propunere în persoana Vioricai Dăncilă. Opoziţia, în schimb, cere alegeri anticipate.

Klaus Iohannis: "Este o situaţie care mă îngrijorează. Iată că la un an de la alegeri, primul an de după alegeri, avem deja două guverne PSD eşuate."

Şeful statului a reacţionat prompt la nouă criză guvernamentală provocată de scandalul intern din PSD şi a convocat rapid consultări la Cotroceni pentru că perioada în care România nu are un Guvern legitim să fie cât mai scurtă.

Iar pentru treburile curente de la Palatul Victoria l-a însărcinat pe fostul ministru al Apărării, Mihai Fifor, să asigure interimatul funcţiei de prim-ministru. Absolvent de filosofie şi cu un doctorat în antropologie socială, Fifor nu a fost pe placul lui Klaus Iohannis, în trecut. În 2015, şeful statului a refuzat să semneze decretul de numire a lui Mihai Fifor în funcţia de ministru al Transporturilor.

Citește și
Klaus Iohannis la consiliul UE din octombrie
USR îi cere preşedintelui Klaus Iohannis să refuze desemnarea unui nou prim-ministru

Miercuri la prânz, încep la Palatul Cotroceni consultările pentru desemnarea unui nou premier.

Klaus Iohannis: "Evident că este nevoie de un guvern pentru a scurta cât se poate de mult situaţia de incertitudine. Eu vreau să avem o procedură rapidă care va duce la stabilirea unui nou guvern fiindcă această nesiguranţă politică nu trebuie să degenereze în instabilitate politică şi mult mai important."

La finalul anului trecut, preşedintele spunea că, dacă va pică şi Guvernul Tudose, va avea serioase semne de întrebare dacă PSD mai are capacitatea de a guverna. Pe de altă parte, PSD şi ALDE susţin că au în continuare majoritatea în Parlament şi revendica postul de premier pentru Viorica Dancila, membră a PSD Teleorman.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "A fost o discuţie bună, o întâlnire bună care sper să aibă o finalitate la preşedintele României. Aşa cum am avut pentru candidatul la funcţia de prim-ministru, vom avea discuţii pentru fiecare membru la funcţia de membru al guvernului."

Liberalii şi cei de la USR nu vor propune preşedintelui un nume de posibil premier şi merg pe varianta alegerilor anticipate. Admit totuşi ca procedura constituţională pentru dizolvarea Parlamentului este complicată. Constituţia spune că ar trebui să pice în Parlament, la vot, trei propuneri de premier pentru că, mai apoi, şeful statului să poată dizolva Legislativul şi să fie organizate alegeri anticipate.

Tot despre anticipate vorbeşte, pe Facebook, şi fostul premier Dacian Ciolos, care se declară dispus să intre în bătălia politică. Scriitorul şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu vede imposibil scenariul unor alegeri anticipate şi este de părere că preşedintele nu se va putea opune continuării guvernării de către PSD şi ALDE.

Cristian Tudor Popescu: "Oricâte nefăcute ar face PSD-ul, oricât dispreț ar arăta față de cetățeni și oricât haos în conducere, opoziția nu poate în clipa de față să susțină un prim-ministru. În ochii oamenilor nu ar fi justificată o astfel de numire. Să ne gândim și că domnul Iohannis candidează pentru a doua oară. Își pregătește, deci, campania electorală, în vederea acestei campanii. S-ar putea ca prezența în continuare, rămânerea PSD-ului la guvernare să fie în folosul domnului Iohannis, pentru că nu văd de ce ar merge mai bine, în continuare, guvernarea PSD-istă."

 

Citește și: Cine este Mihai Fifor, desemnat de președintele Iohannis premier interimar

Agenda consultărilor:

► ora 12.00: Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD) și Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE); ► ora 13.00: Consultări cu Partidul Naţional Liberal (PNL); ► ora 14.00: Consultări cu Uniunea Salvați România (USR); ► ora 14.30: Consultări cu Partidul Mișcarea Populară (PMP); ► ora 15.00: Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR); ► ora 15.30: Consultări cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale

Declarațiile vin după ce, luni seara, Mihai Tudose a anunțat că va demisiona. Marți, el ar urma să meargă la Cotroceni, unde să îi înmâneze personal demisia șefului statului.

Premierul Mihai Tudose şi-a anunţat demisia la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD, care a durat mai bine de cinci ore. 60 dintre cei care au participat la întâlnire au votat să îi fie retras sprijinul politic lui Mihai Tudose, patru au fost împotrivă şi patru s-au abţinut.

La ieşirea din sediul partidului, Mihai Tudose a declarat că PSD a hotărât că este nevoie de un alt Guvern şi că va pleca „cu fruntea sus.”

„Îmi reproşez că nu am făcut mai mulţi kilometri de autostradă, că nu am făcut mai multe spitale, dar vedeţi, astăzi am avut un eveniment fericit, o investiţie de 500 de milioane aproape. Plec cu fruntea sus, nu am închis anul prost, nu regret nimic, colegii au apreciat activitatea guvernamentală”, a spus el.

Mihai Tudose a mai spus că nu va asigura interimatul şi, după ce a plecat de la sediul partidului, a mers la Palatul Victoria pentru a-şi lua lucrurile, după cum a declarat.

Preşedintele Klaus Iohannis declara în 12 octombrie, pe fondul speculațiilor privind remanierea Guvernului: „Dacă şi acest Guvern ar cădea, ar rebui să îmi pun întrebarea la modul extrem serios dacă PSD ar mai avea capacitatea să guverneze".

Întrebat, la acel moment, despre posibilitatea unui nou guvern tenocrat, Iohannis a declarat: „Avem un partid care a câştigal alegerile, nu are decat să performeze. Cine a câştigat să-şi facă treaba, să guverneze, să producă rezultate!".

 Comitetul Executiv Național al PSD s-a reunit, marți la ora 11.00, în ședință, pentru a decide o nouă propuenere pe care să i-o înainteze președintelui.

Liviu Dragnea, președinte PSD, a precizat luni seara: „Se pare că eu am mână foarte proastă şi nu numai în ceea ce priveşte propunerile de premier, ci încă zece cazuri şi le-am spus colegilor mei astăzi că nu vor face nicio propunere. Eu voi vota propunerea care iese din dezbatere.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult