Modifica setarile cookie
Toate categoriile

De ce au magistrații și polițiștii, în continuare, pensii speciale. Ministrul de Interne: ”Pentru a nu bulversa sistemele”

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu, care ocupă și funcția de viceprim-ministru în Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu, a explicat, joi, care sunt motivele pentru care anumite categorii beneficiază în continuare de pensii speciale.   

Miercuri, Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale, însă, pentru magistrați și militari, această eliminare începe cu o perioadă de graţie de cinci ani, adică nu se va aplica până în 2028.

Astfel, toate schimbările se vor petrece treptat, până în 2043.

Până atunci, magistrații, militarii, aviatorii sau diplomații, nu vor mai lua pensii mai mari decât lefurile din timpul activităţii. În plus, pensiile acestor categorii speciale, vor fi impozitate suplimentar, cu 15%.

Inițiatorii acestui amendament sunt parlamentarii PSD și PNL, care au argumentat că această prevedere este necesară "pentru a menține în activitate pe cei care îndeplinesc condițiile de pensionare, fără a destabiliza sistemul public prin pensionarea unui număr mare de angajați".

Citește și
pensii speciale
Legea pensiilor speciale a fost votată din nou în Parlament. Pensia lui Ciucă scade de la 18.000 lei pe lună la 16.000

Întrebat de un jurnalist, miercuri, ce fel de reformă este cea care începe abia peste 5 ani, ministrul de Interne Cătălin Predoiu, prezent la un eveniment organizat la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei din Ciolpani cu pompieri salvatori de la ISU, a avut imediat o explicație.

Reporter: Ce reformă e aceea care intră în vigoare peste 5 ani?

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu: ”Pentru că anumite măsuri au fost etapizate, tocmai pentru a nu bulversa sistemele despre care vă vorbeam. Sunt foarte mulți beneficiari ai acestor pensii de serviciu, care ar putea oricând să plece la pensie și care pur și simplu ar destabiliza funcționarea unor sisteme vitale. Dacă tot am vorbit de acest eveniment onorant, imaginați-vă doar teoretic că jumătate dintre cei pe care i-ați avut în față ar fi fost, nu știu, beneficiare a unor astfel de de de drepturi și, sub temerea că și le-ar pierde, ar face o retragere de la post. Mai puțin de jumătate din efective le-am pierde. La fel și cu magistrații și la fel și cu polițiștii și militarii ș.a.m.d.

Deci, n-a fost o misiune ușoară nici pentru Guvern, nici pentru Parlament, și încercăm să găsim acest optim pentru care au fost atâtea și atâtea discuții și Comisia Europeană și în Parlament ș.a.m.d. Dar mai multe detalii tehnice, sigur, vă poate oferi și ministrul Muncii.”

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult